10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBilanț SRI. Hellvig: Avem un nivel ridicat de securitate individuală şi colectivă...

Bilanț SRI. Hellvig: Avem un nivel ridicat de securitate individuală şi colectivă în România

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, a declarat, marţi, că serviciul este performant, dar nu este perfect şi că mai are de lucru în ceea ce priveşte transparenţa.

 “Suntem performanţi, dar nu suntem perfecţi. Nu suntem perfecţi pentru că mai avem de lucru în ceea ce priveşte transparenţa activităţii serviciului”, a afirmat Hellvig la finalul şedinţei de bilanţ a activităţii SRI, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis. 

Citește și: Hellvig, precizări despre interceptările SRI în cauze penale

“Suntem performanţi, dar nu suntem perfecţi. Suntem performanţi pentru că am prevenit orice posibil atentat terorist în România, am sprijinit determinant justiţia în combaterea corupţiei la nivel înalt, am ţinut sub control extremismul şi crima organizată, am construit un nivel adecvat de securitate cibernetică, am furnizat permanent decidenţilor şi partenerilor noştri intelligence de calitate. Nu suntem perfecţi pentru că mai avem de lucru în ceea ce priveşte transparenţa activităţii şi nu suntem perfecţi pentru că nu am atins maximum în gestionarea resurselor”, a afirmat Hellvig.

“Mi-a fost încredinţată o misiune pe care am îndeplinit-o cu succes” – a spus şeful SRI, Eduard Helvig, la şedinta de bilanţ. Directorul SRI a arătat că, la 26 de ani de la înfiinţarea serviciului, prioritatea sa este securitatea cetăţeanului. El a spus că printre priorităţile instituţiei pe anul în curs figurează prevenirea terorismului, dar şi dezvoltarea celor 100 de parteneriate active.

El a atras atenţia că gestionarea migraţiei poate deveni un risc, apreciind că aceasta poate deveni un risc în condiţiile degradării continue a stării de securitate din Orientul Mijlociu şi a modificărilor rutelor balcanice şi că România trebuie să fie pregătită să gestioneze acest risc. 

Citește și: Iohannis: absenţa unei legislaţii privind securitatea rămâne o temă sensibilă

“Suntem, de asemenea, atenţi la provocările de securitate din est, indiferent dacă vorbim de agresivitatea Rusiei, instabilitatea Ucrainei sau lipsa de predictibilitate a Moldovei. Fluctuaţiile economice resimţite rapid în plan social continuă să ne preocupe în condiţiile în care sunt intrinsec legate de nivelul de corupţie şi de evaziunea fiscală, respectiv de volatilitatea unor pieţe externe”, a mai spus Hellvig. 

Pe de altă parte, el a explicat că SRI nu-şi poate asuma singur aceste responsabilităţi şi că mizează în continuare pe sprijinul partenerilor instituţionali. “Chiar şi aşa, nimeni nu poate garanta succesul absolut. După cum s-a demonstrat în Europa, nu există serviciu de informaţii infailibil, dar avem o reputaţie solidă în lumea intelligence-ului şi aceasta se bazează pe fapte, nu pe percepţii. Avem un nivel ridicat de securitate individuală şi colectivă. Acestea sunt fapte, şi nu percepţii şi, totodată, sunt angajamentul nostru pentru viitor, ca de la cetăţeni la cetăţeni”, a precizat Eduard Hellvig.

El a dat asigurări că “avem un nivel ridicat de securitate individuală şi colectivă în România”. Totodată, Helvig a precizat că terorismul, crima organizată şi infracţiunile cibernetice îi vizează direct, în ziua de astăzi, pe cetăţeni. 

“Mai avem de lucru în ceea ce priveşte dezvoltarea unei percepţii publice corecte. Pentru că vorbim de percepţii, precizez că în lumea serviciilor de informaţii continuitatea şi predictibilitatea sunt atuuri strategice. Din acest motiv, niciun director responsabil nu generează seisme. Asta ca să răspund la unele din întrebările din spaţiul public”, a adăugat Hellvig.

“Am participat astăzi la bilanţul SRI. Le-am dat un mesaj pe care pot să-l sintetizez simplu: SRI şi-a făcut datoria pe deplin, cu eficienţă şi cu seriozitate”, a spus preşedintele Klaus Iohannis în conferinţa comună cu şeful SRI, Eduard Hellvig, după prezentarea bilanţului instituţiei pe anul trecut. Şeful statului a susţinut că reprezentanţii SRI, prin profesionalismul lor, fac România mai sigură într-o perioadă cu multe probleme şi riscuri. 

“SRI şi-a făcut pe deplin datoria, cu eficienţă şi seriozitate”, a declarat Iohannis, care a punctat gradul de încredere de care se bucură instituţia din partea cetăţenilor. El a spus că România este o ţară sigură, fără incidente de securitate şi de terorism. SRI a contribuit esenţial la lupta împotriva corupţiei – a mai spus şeful statului, care a remarcat şi rolul SRI în zona de cyber-intelligence şi în reducerea evaziunii fiscale. ţelelor de evaziune şi crimă organizată, dar şi rolul jucat de SRI în zona de cyber intelligence.

“Mă bucur să constat că SRI este un partener respectat şi credibil în comunitatea de informaţii euroatlantică şi contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune”, a adăugat Iohannis. 

Potrivit SRI, în anul 2015, au fost 336 de persoane care nu au fost lăsate să intre în România, “comportând riscuri de profil terorist” iar în “atenţie mai sunt alte 9.000 de persoane care nu au acces pe teritoriul naţional”.

Serviciul Român de Informaţii anunţă că în anul 2015, zece persoane au fost declarate indezirabile, “fiind vorba în majoritate despre adepţi Daesh, care au desfăşurat în România diverse activităţi conexe terorismului, îndeosebi propagandă, radicalizare, recrutare, coagulare a unor grupuri restrânse de adepţi. Unii dintre aceştia au manifestat declarativ disponibilitatea de a se implica în organizarea unor atacuri teroriste pe teritoriul naţional, în numele Daesh”, se arată în raport.

Totodată, în anul 2015, precizează SRI, instituţia a contribuit la destructurarea unei reţele specializate în traficul cu heroină dinspre Asia spre Europa, cea mai amplă identificată la nivel european, în colaborare cu parteneri externi, fiind identificate operaţiuni care totalizau două tone de heroină traficate în ţări europene.

În 2015 a fost destructurat un grup infracţional de la nivelul unei entităţi din domeniul procesării şi comercializării produselor petroliere, ai căror reprezentanţi au fost implicaţi în activităţi de evaziune fiscală, spălare de bani şi folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, cu un prejudiciu estimat la 230 de milioane de euro.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă