13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAvertisment rus: Exerciţiul NATO din Marea Neagră sporeşte tensiunea în regiune

Avertisment rus: Exerciţiul NATO din Marea Neagră sporeşte tensiunea în regiune

Exerciţiul NATO din Marea Neagră, care se desfăşoară în aceste zile, contravine declaraţiilor oficiale americane referitoare la căutarea unei soluţii politice pentru criza din Ucraina. Acest punct de vedere a fost exprimat, ieri, la Moscova, de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukashevich.

„Liderii militari trebuie să înţeleagă că aceste acţiuni provocatoare pot avea cele mai serioase consecinţe asupra evoluţiei conflictului din Ucraina”, a avertizat Lukashevich, citat de agenţia Sputnik. Purtătorul de cuvânt rus consideră că o asemenea desfăşurare de forte NATO în apropierea unei zone de conflict reprezintă o acţiune „foarte periculoasă”.

Agenţia rusă Sputnik notează că „NATO şi-a sporit prezenţa militară în apropierea graniţei Rusiei, după ce Crimeea s-a reunificat cu Rusia în martie 2014”.

La exerciţiul NATO participă în acest moment nave şi elicoptere din şase ţări: SUA, Canada, Germania, Italia, Turcia şi România. Bulgaria, stat membru NATO, nu a trimis deocamdată forţe militare la acest antrenament, dar principalele şase nave implicate în exercitiu sunt aşteptate să acosteze, în perioada 9 – 10 martie, la Varna – cel mai important port bulgar de la Marea Neagră.

Exercițiul este organizat de Standing Nato Maritime Group 2 (SNMG-2).

Citeşte şi: În Marea Neagră, avioanele Rusiei folosesc navele NATO ca ţinte de antrenament

Forţele Navale Române au detaşat la exerciţiu fregata Regina Maria, având la bord un elicopter Puma Naval, precum şi alte câteva nave de dimensiuni mai mici.

Statul Major al Forţelor Navale a precizat că misiunea din Marea Neagră este planificată încă din anul 2014 şi „face parte din Planul cu principalele activităţi ale Forţelor Navale Române, având ca obiective menţinerea ridicată a nivelului de instrucţie al marinarilor militari români şi asigurarea încrederii între naţiunile aliate în regiune”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...
Ultima oră
Pe aceeași temă