9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Avion AirAsia, dispărut cu 162 de persoane la bord. Avionul s-ar...

UPDATE. Avion AirAsia, dispărut cu 162 de persoane la bord. Avionul s-ar fi prăbușit în mare, lângă insula Belitung

UPDATE 10:10 – Zborul QZ8501 AirAsia de la Surabaya, în Indonezia, către Singapore, s-ar fi prăbuşit în mare, la aproximativ 145 de kilometri de Insula indoneziană Belitung, a declarat un oficial din cadrul Agenţiei naţionale indoneziene pentru căutare şi salvare, citat de site-ul publicaţiei The Jakarta Post.

Potrivit publicaţiei, purtătorul de cuvânt al Agenţiei a declarat că o echipă de salvare a fost trimisă la Belitung. Avionul de tip Airbus A320 ar fi survolat în cerc marea în zona insulei pentru a evita o furtună, după care a intrat într-o zonă de turbulenţe şi s-a prăbuşit în ocean, potrivit aceeaşi surse.

"Sunt nori, iar regiunea este înconjurată de mare. Încă ne aflăm pe drum, deci nu vom avansa vreo ipoteză despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul", a declarat Hadi Cahyanto, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene indoneziene.

Eforturile de căutare se concentrează asupra unei regiuni situate între Insula Belitung şi Kalimantan, pe coasta de vest a Insulei Borneo, la jumătatea traseului prevăzut al avionului, a adăugat el.

Singapore a propus un ajutor din partea forţelor aeriene şi Marinei naţionale în cadrul operaţiunilor de căutare a avionului. Casa Albă a anunţat că preşedintele american a fost informat despre dispariţia avionului şi că Barack Obama urmăreşte situaţia.

***

UPDATE 8:45 – Compania AirAsia a anunţat că o operaţiune de căutare a fost lansată, în încercarea de localiza avionul. „Pentru moment, din nefericire nu avem alte informaţii despre situaţia pasagerilor şi membrilor echipajului", a anunţat compania.

Operaţiunile au fost angajate de la Centrul de căutare şi salvare de pe Insula Bangka, în Marea Javei, potrivit autorităţilor locale, citate de Mediafax.

***

Un avion aparținând companiei low-cost AirAsia, cu 162 de persoane la bord, s-a prăbușit duminică dimineață în Arhipelagul Indonezian. Zborul QZ8501 a pierdut legătura cu turnul de control în jurul orei locale 07:24 (23:24 GMT), potrivit unui anunț făcut de agenția din Malaezia a AirAsia, citat de BBC.

„Jakarta a pierdut contactul cu zborul AirAsia între Surabaya şi Singapore, la (ora locală) 7.55 (2.55, ora României)", a declarat pentru AFP J.A. Barata, un purtător de cuvânt al Ministerului indonezian al Transporturilor. Aparatul, de tip Airbus A320-200, zbura din Indonezia către Singapore. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Aviaţiei Civile din Singapore, contactul a fost pierdut în spaţiul aerian indonezian, la "200 de mile marine (aproximativ 350 de kilometri) sud-est de frontiera dintre regiunile de informaţii de zbor ale Jakartei şi Singapore".

Avionul de tip A320-200 avea la bord şapte membri ai echipajului şi 155 de pasageri, inclusiv 16 copii şi un sugar, a precizat pentru AFP Djoko Murjatmodjo, directorul general al Aviaţiei Civile indoneziene. Avionul era exploatat de către AirAsia Indonezia, o sucursală a companiei AirAsia cu sediul la Kuala Lumpur, în Malaysia, care domină piaţa companiilor de low-cost în Asia de Sud-Est.

Majoritatea pasagerilor zborului QZ8501 erau indonezieni, dar alături de aceștia se mai aflau trei persoane din Coreea de Sud și câte una din Franța, Malaezia și Singapore, a anunțat compania AirAsia, citată de BBC. 

Compania AirAsia a înființat o linie de urgență pentru familiile și prietenii celor aflați în aparatul dispărut: +622 129 850 801.

Zborul QZ8501 a decolat de pe Aeroportul Internaţional Juanda de la Surabaya, pe insula indoneziană Java, la ora locală 5.20 (0.20, ora României) şi urma să aterizeze pe Aeroportul Changi de la Singapore la ora locală 8.30 (2.30, ora României).

Pilotul avionului de tip Airbus aparţinând companiei AirAsia, dispărut între Indonezia şi Singapore duminică dimineaţa – zborul QZ8501 – a cerut să „devieze” de la planul de zbor din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a anunţat compania malaysiană, relatează AFP.

„Avionul a cerut să devieze din cauza (condiţiilor) meteo" nefavorabile, a anunţat compania într-un mesaj postat pe contul de Facebook. „Comunicarea cu avionul a fost pierdută în timp ce acesta se afla sub controlul Autorităţilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)", a adăugat AirAsia.

Tragediile aeriene ale anului 2014

Pe 8 martie, zborul MH370 al companiei Malaysia Airlines dispărea, la puţin timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord. Dispariţia avionului nu a fost explicată nici până în prezent. Avionul s-ar fi prăbuşit în sudul Oceanului Indian, după ce a terminat carburantul.

La 17 iulie, alt avion de tip Boeing aparţinând companiei Malaysia Airlines, care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur, exploda în zbor, aparent doborât de o rachetă, în timp ce survola estul Ucrainei. Avionul transporta 298 de persoane, dintre care 193 erau cetăţeni olandezi.

La rândul ei, Indonezia, un arhipelag care depinde în mare măsură de transportul aerian pentru legăturile între cele aproximativ 17.000 de insule care-l alcătuiesc, prezintă unul dintre cele mai dure bilanţuri din Asia în materie de securitate aeriană.

Nici România nu a fost ferită de dezastre în aer. Pe 20 ianuarie, un aparat de mici dimensiuni ce zbura spre Oradea cu un echipaj medical la bord s-a prăbușit în Munții Apuseni. Pilotul Adrian Iovan și studenta la Medicină Aura Ion și-au pierdut viața în urma accidentului, pe fondul intervenției tardive a echipelor de căutare.

Pe 21 noiembrie, un elicopter militar cu 10 persoane la bord, ce aparținea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii s-a prăbușit în județul Sibiu. Opt dintre militari au murit pe loc, iar unul dintre piloți a încetat din viață la spital, în ciuda eforturilor medicilor de a-l salva.

Pe 16 decembrie, un elicopter SMURD ce se întorcea de la Tulcea, dintr-o misiune medicală, s-a prăbușit în lacul Siutghiol, lângă Mamaia. Toți cei patru membri ai echipajului – piloți și medici – au murit, tot pe fondul unei intervenții bâlbâite a autorităților

 

 

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă