12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialAvocatul piteștean Aurică Cocaină și afaceristul Constantin Popescu, trimiși în judecată de...

Avocatul piteștean Aurică Cocaină și afaceristul Constantin Popescu, trimiși în judecată de DNA

Cunoscutul avocat piteștean Aurică Cocaină și afaceristul Constantin Popescu ”Țil”, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență, respectiv complicitate la trafic de influență. Cei doi sunt sub control judiciar.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în prima jumătate a anului 2010, Aurică Cocaină, avocat în cadrul Baroului Argeş ”i-a pretins unei persoane, direct sau prin intermediar, în repetate rânduri, suma de 50.000 euro, lăsând să se înţeleagă că va interveni pe lângă unii magistraţi judecători, astfel încât persoana respectivă, judecată în stare de arest preventiv pentru furt calificat şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni (în stare de recidivă postcondamnatorie) să fie pusă în libertate”. La data de 24.10.2010, Cocaină a primit, prin intermediul afaceristului Constantin Popescu, de la o rudă a persoanei aflate în stare de arest preventiv, suma de 50.000 euro, pentru a interveni pe lângă judecătorii din cadrul Tribunalului Argeș, în vederea punerii în libertate a persoanei respective.

Concret, stare de fapt detaliată este următoarea:

”În contextul în care îi acorda asistenţă juridică unui inculpat judecat în stare de arest preventiv pentru mai multe infracţiuni între care furt calificat şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni în stare de recidivă postcondamnatorie, avocatul Cocaină Aurică a afirmat că îi cunoaşte pe judecători şi poate interveni la aceştia pentru ca respectivul inculpat să fie pus în libertate, pretinzându-i în schimb suma de 50.000 euro.
În perioada următoare, una din rudele persoanei arestate a venit în Piteşti, s-a întâlnit cu inculpatul Popescu Constantin care a asigurat-o şi i-a întărit convingerea că avocatul Cocaină Aurică cunoaşte un magistrat de la Tribunalul Argeş şi poate să rezolve punerea în libertate a soţului acesteia. În contextul aceloraşi discuţii, şi avocatul Cocaină Aurică a dat asigurări că are cunoştinţe în rândul magistraţilor de la Tribunalul Argeş şi poate interveni pentru punerea în libertate a soţului femeii respective.

Totodată, avocatul Cocaină Aurică i-a pretins acesteia suma de 50.000 euro pentru aceste demersuri, însă femeia i-a spus că este o sumă foarte mare de bani şi nu o are.

În paralel, în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeş, prin încheierile din datele de 11.05.2010 şi 1.07.2010, s-a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive, fiind menţinută măsura arestării preventive faţă de clientul avocatului Cocaină Aurică”, informează DNA într-un comunicat de presă.

Împotriva încheierilor Judecătoriei Curtea de Argeş au declarat recurs mai mulţi inculpaţi, printre care şi persoana asistată de avocatul Cocaină. Recursurile au fost respinse de Tribunalul Argeş.

”În perioada următoare, întrucât continua cercetarea judecătorească, avocatul Cocaină Aurică a reiterat pretinderea sumei de 50.000 euro, asigurând-o pe soţia inculpatului că poate interveni la magistratul pe care îl cunoştea el la Tribunalul Argeş, suma de bani, conform solicitării avocatului Cocaină Aurică, urmând a fi remisă înaintea judecării recursului şi prin intermediul inculpatului Popescu Constantin.

Pe parcursul cercetării judecătoreşti în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeş, având în vedere dispoziţiile procedural penale în vigoare în acel moment cu privire la intervalul de timp la care instanţa de judecată verifica legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive, prin încheierea din data de 26.08.2010 s-a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive printre alţii faţă de inculpat, fiind menţinută starea de arest preventiv până la următoarea verificare (în termen de 60 de zile).
Împotriva încheierii instanţei de fond inculpaţii din cauza respectivă au declarat recurs.

În aceste împrejurări, în dimineaţa zilei de 30.08.2010, înaintea şedinţei de judecată la care Tribunalul Argeş judeca recursul, Cocaină Aurică a întrebat-o pe soţia inculpatului dacă are suma de 50.000 euro pretinsă anterior, întrucât din completul de judecată investit cu judecarea căii de atac făcea parte magistratul cunoscut de el şi astfel putea să obţină punerea în libertate a inculpatului. Femeia i-a spus că îi va da cei 50.000 euro după şedinţa de judecată, respectiv după punerea în libertate a soţului. La acea dată însă, Tribunalul Argeş a respins recursul şi a decis menţinerea stării de arest.
Cu ocazia următoarei verificări a legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive în cadrul judecării dosarului, prin încheierea din data de 21.10.2010, Judecătoria Curtea de Argeş a menţinut starea de arest printre alţii şi faţă de inculpatul asistat de Cocaină Aurică. Împotriva încheierii instanţei de fond din data de 21.10.2010 s-a declarat recurs.
La data de 23.10.2010 soţia şi fiul inculpatului arestat s-au deplasat la Bucureşti cu cele două autovehicule ale familiei pentru a obţine, în schimbul acestora, un împrumut de 50.000 euro.

După obţinerea sumei de 50.000 euro împrumut, în dimineaţa zilei de 24.10.2010, fiul inculpatului s-a deplasat în municipiul Piteşti unde, conform celor stabilite anterior, s-a întâlnit cu inculpatul Popescu Constantin, căruia i-a remis suma de 50.000 euro, acesta din urmă asigurându-l că problema este rezolvată”, mai arată procurorii DNA.

Într-adevăr, prin decizia penală din 26.10.2010 pronunţată de Tribunalul Argeş, instanţa de judecată a admis recursul declarat de inculpatul asistat de Cocaină Aurică şi s-a dispus înlocuirea arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, dispunându-se punerea de îndată în libertate a acestuia. Prin aceeaşi decizie recursurile declarate de ceilalţi inculpaţi din dosar au fost respinse ca nefondate.

Prin sentinţa penală din 16.05.2011 pronunţată de Judecătoria Curtea de Argeş în acelaşi dosar, rămasă definitivă la 21.12.2011, inculpatul asistat de avocatul Aurică Cocaină a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, rezultantă de 14 ani închisoare, fiind dedusă perioada reţinerii şi arestării preventive începând cu data de 18.09.2009 până la 26.10.2010.

În cauză s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea sechestrului penal pe bunurile imobile aparţinând avocatului Cocaină până la concurenţa sumei de 50.000 euro, echivalent a 215.415 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Piteşti cu propunere de menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar față de cei doi inculpați

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă