7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialUn deţinut de la Rahova s-a sinucis pentru că nu a fost...

Un deţinut de la Rahova s-a sinucis pentru că nu a fost lăsat să participe la înmormântarea soţiei şi fiului său. ANP susţine că bărbatul nu a solicitat nicio învoire

Avocatul Poporului s-a autosesizat, după ce un deținut s-a sinucis, la Penitenciarul Rahova, din cauză că nu i s-ar fi permis să participe la înmormântarea fiului și soției. Pe de altă parte, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) susține că nu se confirmă o legătură între neacordarea unei învoiri și presupusa sinucidere a bărbatului, informează Agerpres.

„Potrivit relatărilor din presă, un deținut aflat într-un penitenciar din România și-a pus capăt zilelor, la sfârșitul săptămânii trecute, după ce i-a fost refuzată o permisie de 24 de ore pentru a merge să își înmormânteze soția și copilul, morți într-un groaznic accident rutier. Conform relatărilor avocatei Laura Vicol, soția și copilul deținutului ar fi decedat acum trei săptămâni, iar acestuia nu i s-a permis să asiste la înmormântare. Fratele său a murit acum două săptămâni și nici în cazul acestui deces deținutului nu i s-a permis să meargă la înmormântare, potrivit afirmațiilor avocatei Laura Vicol", se precizează într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

ANP: Nu se confirmă o legătură între neacordarea unei învoiri și presupusa sinucidere a unui deținut de la Rahova

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) precizează că nu se confirmă existența unei legături între neacordarea unei învoiri și presupusa sinucidere a unui deținut de la Penitenciarul Rahova,.

„Referitor la informațiile apărute în spațiul public legate de deținutul decedat la Penitenciarul București — Rahova, în data de 16.03.2017 (…), din informațiile deținute până în prezent, nu există o conexiune între neacordarea învoirii de către administrația Penitenciarului București — Rahova pentru participarea la înhumarea unei rude a persoanei în cauză și presupusul act de suicid al acesteia", se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, deținutul a formulat, în luna martie, o cerere de învoire din motive umanitare, pentru participarea la înhumarea unui membru de familie. El însă nu a depus documentele justificative necesare, situație în care solicitarea a fost respinsă de directorul penitenciarului.

„Persoana custodiată nu a depus nicio cerere pentru participarea la înhumarea concubinei și copilului minor, eveniment produs în anul 2014, anterior depunerii în penitenciar. În ceea ce privește afirmațiile lansate în spațiul public conform cărora deținutul și-ar fi manifestat intenția unui act suicidar, această informație nu se confirmă", se arată în comunicat.

ANP precizează, totodată, că deținutul respectiv nu a depus nici cerere de eliberare condiționată, întrucât nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege, o solicitare în acest sens putând fi formulată abia în anul 2018. „În cazul persoanei decedate la Penitenciarul București-Rahova, în data de 16.03.2017, ca în orice alt caz de deces înregistrat în sistemul penitenciar, administrația locului de deținere a sesizat organele de urmărire penală în vederea desfășurării unei anchete pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul", se mai menționează în comunicatul ANP.

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă