6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBanatul are un nou mitropolit

Banatul are un nou mitropolit

Noul mitropolit al Banatului, Înaltpreasfinţitul (IPS) Ioan Selejan, ales de Sfântul Sinod în această funcţie, a fost întronizat, duminică, la Catedrala mitropolitană din Timişoara. La ceremonie au luat parte Patriarhului Daniel şi peste o mie de credincioși care au îndurat frigul și zăpada viscolită ca să participe la eveniment

Ceremonia de întronizare a mitropolitului Banatului, IPS Ioan Selejan, a început cu o liturghie, apoi patriarhul BOR, PF Daniel, i-a înmânat acestuia colanul și sceptrul de mitropolit al Banatului, informează Mediafax.

PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a spus, apoi, în cuvântul său, că viața ortodoxă a fost impulsionată prin câștigarea libertății în decembrie 1989. Cu toate acestea, a afisrmat acesta, viața ortodoxă trebuie intensificată.

”Libertatea câștigată în decembrie 1989 a impulsionat viața ortodoxă. A fost o dezvoltare amplă a activității bisericii care în Banat a fost susținută de IPS Nicolae Corneanu și de către credincioși. Cu toate acestea, activitatea din această zonă trebuie intensificată. Depopularea parohiilor din mediul rural din cauza economiei – sunt multe parohii sărace – se poate rezolva prin înfrățirea lor pentru a se susține reciproc. În 2003, am înființat în satul natal, la Dobrești (județul Timiș – n.r.), o mănăstire. Banatul a avut multe biserici și mănăstiri de dinainte de stăpânirea otomană. Acestea au fost fie reparate, fie s-au construit altele noi, după Revoluție. Trebuie intensificată cateheza ortodoxă, de accea, slujbele trebuie săvârșite corect și complet. IPS Ioan, prin înțelepciune și curajul de până acum, vă va fi de folos acum”, a spus patriarhul Daniel.

El a menționat și buna conviețuire între etnii în Banat și a spus că Timișoara este o punte de legătură a României cu restul Europei.

”Buna conviețuire cu alte etnii vă va fi de folos în Banat, unde sunt multe etnii. Timișoara este cel mai important oraș din vest, e o punte de legătură cu Europa”, a spus patriarhul BOR.

Peste o mie de credincioși s-au înghesuit în Catedrala Mitropolitană din Timișoara pentru a participa la ceremonia de întronizare a mitropolitului Banatului, iar alte aproximativ 200 de persoane au urmărit evenimentul în fața Catedralei, pe două ecrane imense, în ciuda ninsorii viscolite și a frigului de afară.

De asemenea, la ceremonie au participat ministrul Apărării Mircea Dușa, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, ministrul Comunicațiilor, Sorin Grindeanu, senatorul Vasile Blaga, precum și mai mulți membri ai administrației publice locale și județene.

La finalul ceremoniei de întronizare a fost organizată o agapă, o masă festivă în cinstea prelaților. Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean i-a înmânat PF Daniel, patriarhul BOR, titlul de cetățean de onoare al județului Timiș, precum și stema județului și un colan de argint.

Scaunul de mitropolit a rămas vacant după moartea IPS Nicolae Corneanu, în vârstă de 90 de ani.

Sfântul Sinod l-a ales în funcţia de mitropolit al Banatului pe Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan.

Potrivit Patriarhiei Române, pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului au candidat Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Sofronie Drincec, episcopul Oradiei. Aceştia au fost desemnaţi, prin vot secret, în 6 şi 7 noiembrie, de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatului, în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Timişoarei.

La şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Daniel, după primul tur de scrutin, nicunul dintre cei trei candidaţi nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi ales, respectiv jumătate plus unu din numărul total de voturi valabil exprimate, astfel că a fost organizat un al doilea tur de scrutin, între Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan şi Preasfinţitul Lucian Mic.

În cele din urmă, Sfântul Sinod a ales, prin vot secret, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, cu 26 din 45 de voturi valabil exprimate.

Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan s-a născut la data de 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, județul Bihor. A absolvit liceul "Constantin Brâncuși" din Oradea şi Facultatea de Instalații și Automatizări din București, promoția 1976. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu La 15 august 1990 a fost hirotonit preot și între anii 1990-1994 a fost stareț al Mănăstirii Lainici. În 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea Ciuc instalarea sa ca prim episcop al Covasnei și Harghitei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă