16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialBarack Obama premiaza o clujeanca care si-a castigat locul in elita stiintifica...

Barack Obama premiaza o clujeanca care si-a castigat locul in elita stiintifica a SUA

O clujeanca, absolventa a Universitatii Tehnice din Cluj, va fi premiata de presedintele american Barack Obama. Ea a fost inclusa pe lista celor mai buni 100 de tineri cercetatori din Statele Unite ale Americii, alcatuita de specialisti din noua agentii guvernamentale. Rada Flavia Mihalcea, singura romanca de pe lista, ar urma sa primeasca premiul din mainile presedintelui american, in cadrul unei ceremonii organizate la Casa Alba. Ea inca nici nu a primit cetatenia americana, iar procedurile sunt in curs de derulare.

Rada Flavia Mihalcea a terminat in anul 1997 Facultatea de Automatizari si Calculatoare din cadrul Universitatii Tehnice. Profesorii sai isi amintesc de ea ca fiind unul dintre cei mai straluciti studenti ai universitatii din Cluj. "A terminat cu o medie aproape de 10 curat. Categoric, a facut parte din elita", spune rectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Radu Munteanu. Dupa un an, Rada Flavia Mihalcea a plecat la doctorat in SUA. Dupa ce a obtinut titlul stiintific de doctor in automatizari si calculatoare, a devenit profesor asociat si cercetator la University of North Texas, unde lucreaza si in prezent. Vestea premierii sale de catre Casa Alba i-a luat prin surprindere pe membrii familiei Mihalcea. Rada Flavia Mihalcea a castigat mai multe concursuri, insa acum premiul oferit de presedintele Barack Obama va fi unul special, pentru ca statul american ii va finanta neconditionat si fara limita baneasca cercetarile stiintifice pentru o perioada de cinci ani.

Rada Flavia Mihalcea (foto), originara din Cluj, se afla pe lista celor mai buni tineri cercetatori din SUA si lucreaza pentru giganti precum Google sau Microsoft. Ea va fi premiata de presedintele Barack Obama.

Absolventa Universitatii Tehnice a fost inclusa pe lista celor mai buni 100 de tineri cercetatori din Statele Unite ale Americii, alcatuita de specialisti din noua agentii guvernamentale. Rada Flavia Mihalcea ar urma sa primeasca premiul din mainile presedintelui american, in cadrul unei ceremonii organizate la Casa Alba, sediul administratiei prezidentiale americane. Rada Flavia Mihalcea este singurul roman inclus pe aceasta lista. Ea inca nici nu a primit cetatenia americana, iar procedurile sunt in curs de derulare. "Nu cred sa mai fie acum vreo problema cu obtinerea cetateniei americane", glumeste tatal cercetatoarei originare din Cluj, Dumitru Mihalcea. Site-ul Casei Albe precizeaza ca Rada Flavia Mihalcea a fost inclusa in clasamentul celor mai buni cercetatori pentru impactul deosebit avut de cercetarile sale asupra economiei americane si pentru ca a reusit sa atraga fonduri consistente pentru cercetarile sale. Profesorii sai de la Cluj isi amintesc de ea ca fiind unul dintre cei mai straluciti studenti ai universitatii din Cluj. Dupa un an, Rada Flavia Mihalcea a plecat la doctorat in Statele Unite ale Americii. Dupa ce a obtinut titlul stiintific de doctor in automatizari si calculatoare, ea a devenit profesor asociat si cercetator la University of North Texas, unde lucreaza si in prezent. S-a facut remarcata prin cercetari stiintifice in domeniul limbajului natural. Clujeanca a participat la proiecte pentru giganti precum companiile Google ori Microsoft. In Statele Unite, ea concureaza cu sotul sau, Mihai Burzo, care este absolvent al Facultatii de Mecanica din Cluj si lucreaza la o alta universitate americana. Rada Flavia a inceput si un doctorat in comunicare, pentru ca este convinsa ca noul doctorat o va ajuta in studiile asupra limbajului, pe care le fructifica in programe de calculator. Vestea premierii sale de catre Casa Alba i-a luat prin surprindere pe membrii familiei Mihalcea. Rada Flavia Mihalcea a castigat mai multe concursuri, insa acum premiul oferit de presedintele Barack Obama va fi unul special, pentru ca statul american ii va finanta neconditionat si fara limita baneasca cercetarile stiintifice pentru o perioada de cinci ani. Bucuria familiei Mihalcea este dubla, pentru ca Rada Flavia Mihalcea a devenit, de doua saptamani, mamica. Ea a nascut o fetita care va fi botezata Zara Maria. De altfel, vestea premierii a gasit-o pe mama Radei Mihalcea in Statele Unite ale Americii, unde a mers sa isi vada nepoata. Rada Flavia vrea sa isi aduca fetita in Romania la toamna, cand si-a programat o vizita in Cluj. Tatal sau spune ca Rada i-a spus ca doreste sa se intoarca in Romania atunci cand isi va putea continua cercetarile in tara. Rectorul Universitatii Tehnice, profesorul Radu Munteanu, ar primi-o cu bratele deschise: "Rada este de o modestie extraordinara".

Premiile pentru cei mai buni tineri cercetatori americani au fost infiintate de fostul presedinte american Bill Clinton, care intamplator este si profesor de onoare al Universitatii Tehnice, cea pe care a absolvit-o Rada Flavia Mihalcea.

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă