24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialPonta a ajuns la mâna baronilor PSD pe care îi controlează Dragnea...

Ponta a ajuns la mâna baronilor PSD pe care îi controlează Dragnea cum vrea el. Codul de Etică și Conduită al PSD interzice, teoretic, susținerea celor aflați sub control judiciar. În practică se poate întâmpla orice

Fostul premier nu ar mai trebui să primească un loc pe listele parlamentare, fiind pus sub control judiciar. Prevederea din Codul de Etică al social-democraților ar putea fi însă eludată prin votul Comitetului Executiv, format din liderii de la centru și președinții de organizații județene.

Fostul premier Victor Ponta a fost pus, recent, sub control judiciar de către procurorii DNA pentru o perioadă de 60 de zile. Decizia ar trebui, teoretic, să aibă și consecințe politice, legate de candidatura sa la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Astfel, Codul de Etică și Conduită al PSD prevede că membrii de partid puși sub control judiciar pentru orice tip de infracțiune „nu vor beneficia de susținerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condițiile legii, a unor funcții politice sau administrative alese sau numite”.

Până la această decizie, Ponta nu avea obstacole în calea candidaturii, deși este trimis în judecată pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, în dosarul în care este implicat și Dan Șova. Codul de conduită face referiri la retragerea sprijinului doar pen­tru cei trimiși în judecată pentru dare și luare de mită.

Nici în noua situație juridică, însă, soarta lui Victor Ponta nu este 100% clară. Fostul premier a contestat măsura controlului judiciar, iar contestația sa va fi judecată de ICCJ pe 9 septem­brie.

Decizie politică

În partid, Victor Ponta a tras sforile pe plan local și a obținut sprijinul organizației Gorj pentru a ocupa prima poziție pe listele PSD în acest județ la ­Camera Deputaților. Validarea propunerilor venite din teritoriu depinde de Comitetul Executiv Național (CEx). Din acest for fac parte, alături de liderul Liviu Dragnea, vicepreședinții partidului (majoritatea controlați de Dragnea), plus șefii organizațiilor județene, la care se adaugă liderii grupurilor parlamentare și ai diferitelor organizații (tineret, femei, diaspora).

Practic, aceștia vor lua o decizie politică. În declarațiile pu­blice, liderul PSD, Liviu Dragnea s-a arătat suporterul menținerii lui Ponta pe liste. Dragnea a anunțat, ieri, că soarta lui Victor Ponta va fi decisă în Comitetul Executiv al PSD, care va avea loc pe 15-16 septembrie.  „În ceea ce privește prevederea din Codul de integritate, vom discuta în CEx pentru că Victor Ponta este un caz special. Va trebui să luăm o decizie, dar opinia mea este că Victor Ponta trebuie să fie pe liste”, a declarat Dragnea. Preşedintele PSD a arătat că Victor Ponta este un caz special din două motive: a fost preşedinte PSD şi premier. „A fost preşedintele partidului şi premierul României care a făcut această ţară să se dezvolte mult mai mult decât în alte perioade”, a argumentat Dragnea.  El a venit în sprijinul lui Ponta, explicând că acesta nu îl putea susține personal pe Sebastian Ghiță pe liste la parlamentare în 2012. „Aveam niște proceduri adoptate atunci, aveam adresele transmise în teritoriu la toate județele, prin care, prin acele proceduri, s-a stabilit că listele de candidați vor fi aprobate prin vot în comitetele ­executive județene. Listele au venit de la toate județele, inclusiv de la ­Prahova, s-au aprobat în comitetele executive județene, în Comitetul Executiv Național, ulterior au fost semnate de toți cei patru președinți de la acea dată: Victor Ponta – PSD, Crin Antonescu – PNL, Gabriel Oprea – UNPR și Daniel Constantin – PC”, a menționat Liviu Dragnea.

De ce este Dragnea înțelegător

Indulgența manifestată în pu­blic de Dragnea în cazul Ponta poate avea mai multe explicații. Primul „caz special” în cadrul PSD a fost chiar Liviu Dragnea însuși. În aprilie, Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul "Referendumul". Dragnea a fost condamnat în baza Legii privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție (78/2000), or, condamnarea pentru corupție duce la retragerea sprijinului politic, potrivit Codului de conduită. Însă, conducerea PSD a făcut zid în jurul lui Liviu Dragnea, pe motiv că el nu ar fi fost condamnat pentru fapte de corupție. Singurul contestatar al lui Dragnea, președintele executiv Valeriu Zgonea, a fost exclus din partid, inclusiv cu sprijinul susținătorilor lui Victor Ponta. Indiferent de relațiiile sale actuale cu Victor Ponta, dacă s-ar desolidariza public de fostul premier, Liviu Dragnea ar trezi nemulțumiri în partid. În plus, Victor Ponta flutură de ceva vreme perspectiva trecerii sale la PRU, partid care ar putea lua câteva procente din voturile PSD la alegerile parlamentare. Ponta nu vrea să facă un astfel de pas, pentru că sunt mari șanse ca PRU să nu treacă pragul parlamentar. Însă Dragnea este interesat să evite scandalurile în PSD în prag de alegeri, și să dea impresia că social-democrații sunt „strâns uniți”.

De remarcat că Dragnea nu este singurul social-democrat care sugerează că lui Victor Ponta i se poate da „o derogare”. „E un cod de integritate făcut de către PSD şi se poate da o derogare pentru ca Victor Ponta să poată candida la parlamentare. Mai ales că acum se fac arestări şi puneri sub acuzare asupra unor oa­meni care deranjează”, a declarat primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, ea însăși trimisă în judecată de DNA într-un dosar de corupție. 

NEGOCIERI

Întâlnire Dragnea-Geoană

Liviu Dragnea a anunțat că a avut o primă întâlnire cu Mircea Geoană, care a fost „promițătoare”, în vederea unei colaborări între PSD și PSRO. Dragnea anunțase că se va întâlni cu Geoană, după ce a afirmat că excluderea acestuia din PSD a fost o greșeală ce ar trebui reparată. Declarația venea pe fondul speculațiilor că și Geoană ar putea să se alieze cu  PRU, partid în care s-au înscris, recent, câțiva dintre apropiații lui Victor Ponta, inclusiv Sebastian Ghiță.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Descoperă beneficiile consumului de produse artizanale

Într-o lume dominată de producția industrială și de alimentele procesate, produsele artizanale reprezintă o răsplată pentru cei care apreciază gustul autentic, calitatea superioară și...

Tipuri de gletiere: care sunt și cum alegi modelul potrivit?

Ai în plan finisarea suprafețelor cu glet sau placarea pereților și a podelelor cu plăci...

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitãților ilicite, inaugurat în biroul de frontierã Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă