4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBasescu: "Avem o clasa politica expirata"

Basescu: “Avem o clasa politica expirata”

Presedintele Traian Basescu a criticat, duminica, la Iasi, clasa politica romaneasca, afirmand ca aceasta ''nu poate servi interesul public, ci intereselor de grup'', transmite ROMPRES.
Prezent la Iasi pentru a participa la manifestarea organizata de filiala Partidului Liberal Democrat, pentru sustinerea votului uninominal, presedintele Romaniei a catalogat clasa politica drept 'expirata' si dominata de ''interese transpartinice pe tot esicherul politic si institutional''.
'Avem o clasa politica, as spune eu, expirata, dar care nu poate fi acuzata ca nu si-a indeplinit mandatul de pana acum, dar evident, care nu poate valorifica atingerea principalelor obiective pe care Romania le-a avut in perioada de tranzitie. Obiectivele nu au fost usoare, dar valorificarea atingerii acestor obiective nu mai poate fi facuta de actuala clasa politica. As reaminti ca aceasta clasa politica a reusit sa duca Romania in NATO, in UE, a fost clasa politica ce a reusit sa transforme economia de comanda in economie de piata. Toate acestea nu sunt suficiente pentru ca romanii sa-si vada perspectiva anilor viitori intr-un trai bun, in siguranta evolutiilor pe care Romania si societatea romaneasca le va avea in viitor', a declarat presedintele Basescu.
Seful statului a precizat ca sunt foarte multe lucruri pe care aceasta clasa politica nu le-a realizat, invocand motive de incapacitate, dar si interese de grup.
'Clasa politica a fost incapabila sa realizeze foarte multe lucruri, cum ar fi o reforma in sanatate, agricultura, educatie si justitie. Avem procurori foarte buni atunci cand intocmesc dosare unor persoane fara legatura cu politica, dar care, dintr-o data, fac greseli procedurale atunci cand se ocupa de oameni politici sau magnati. S-a ajuns ca interesele de grup sa fie mai mari decat interesele poporului. Am vazut un lung sir de legi si ordonante emise pentru grupurile clientelare. Interesele de grup sunt mai mari decat cele ale cetatenilor', a spus Traian Basescu.
In opinia sa, acest fapt a dus la aparitia intereselor transpartinice, dar si la o ''cardasie'' intre spectrul politic, cel de afaceri si chiar media.
'Exista o cardasie intre oamenii de afaceri, cei politici si mogulii media. Doua exemple recente ne arata acest lucru. Pentru prima oara dupa 17 ani, am avut ocazia sa vedem cum un ministru primeste plicul cu bani pentru trafic de influenta. De asemenea, dezvaluirile din ultimele zile ne arata cum functioneaza cardasia intre banii de la bugetul de stat si oameni din presa. Sunt doar cateva exemple. (…) Aceasta cardasie saraceste si franeaza, face ca Parlamentul sa promulge legi impotriva interesului public, face sa apara aliante politice impotriva naturii. Fie ca vorbim de PSD, PNL, UDMR, PRM fie ca vorbim de Iliescu-Hrebenciuc-Tariceanu, sunt aliante impotriva naturii care au o singura justificare: coruptia si punerea interesului de grup inaintea celui public', a mentionat Traian Basescu.
Presedintele a atras atentia ca acest fapt se datoreaza lipsei de reforma din cadrul formatiunilor politice romanesti, fapt care s-ar putea realiza prin intermediul votului uninominal.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă