10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBăsescu, despre dosarul lui Olteanu: Am avut informații despre banii care se...

Băsescu, despre dosarul lui Olteanu: Am avut informații despre banii care se scoteau din Bulgaria

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seara, că a primit informații, pe vremea când era președinte, despre banii scoși dintr-un cont din Bulgaria pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, dar că nu se cunoștea destinația lor.

Fostul președinte a afirmat că DNA nu știa motivul tranzacției iar acum procurorii au aflat despre detaliile tranzacției, cel mai probabil, în urma unui denunț.

"Am avut cunoștintță despre banii care se scoteau din Bulgaria, că erau operațiuni care s-au raportat. Banii s-au scos din Bulgaria, în trei tranșe de câte 300.000 (…) Probabil instituțiile statului n-au acționat pentru că n-au știut pentru ce au fost. Au reușit să afle că s-au scos banii din Bulgaria, dar nu și ce s-a făcut cu ei. (…) Se pare că aici s-a cumpărat numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei. Probabil acum procurorii au legat lucrurile în urma unui denunț.

Cred că în acest caz ținta este primitorul banilor, pentru că a fost la schimb, și Olteanu a făcut greșeala să anunțe el, ca președinte al Camerei Deputaților, cine va fi noul guvernator al Deltei. N-a anunțat-o Guvernul, n-a anunțat-o Tăriceanu. (…) Am convingerea că DNA nu a mai avut nevoie de suport popular pentru ca e cu temele foarte bine făcute", a spus fostul șef al statului, la Romania Tv.

Traian Băsescu a apreciat că modul în care au acționat procurorii anticorupție în dosarul legat de numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării arată că DNA este sigură de dosarul pe care l-a insturmentat.

"Lucrurile s-au făcut discret, fără spectacol. Nu au fost chemate televiziunile, nu a fost scos cu cătușe la mâini. După liniștea cu care DNA a dat drumul la acest caz și la măsurile împotriva domnului Olteanu, DNA nu a avut nevoie de suport public și de spectacol pentru că e siguraăpe ea. Una este când un om dă bani la partid, dar nu vrea să se înscrie acolo ca să nu-i apară numele în Monitorul Oficial, alta când este vorba de numirea unui om pe bani. Este mită", a declarat Băsescu.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Călin Popescu Tăriceanu să fi primit mită pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei, Băsescu a susţinut că nu crede în această variantă pentru că preşedintele Senatului "e un om cu bani" şi pentru că nu este "omul care să condiţioneze o numire pe bani".

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu este acuzat de DNA că a primit un milion de euro și sprijin electoral de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Bogdan Olteanu era președinte al Camerei Deputaților când ar fi comis fapta de trafic de influență, repectiv în iulie – noiembrie 2008. Banii de la Sorin Ovidiu Vîntu ar fi ajuns la Bogdan Olteanu printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă