15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBasescu: La ambasada de la Chisinau sunt un milion de cereri de...

Basescu: La ambasada de la Chisinau sunt un milion de cereri de acordare a cetateniei romane

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, la TVR1, ca la sediul ambsadei Romaniei de la Chisinau sunt depozitate 650.000 de plicuri cu cereri de acordare a cetateniei romane, evaluarea fiind ca numarul solicitarilor continute este de cel putin 800.000 sau un milion, informeaza Mediafax.

El a explicat ca unele dintre aceste plicuri contin cereri din partea mai multor membri ai unor familii.

"Foarte putini dintre ei raman si muncesc in Romania. Este dorinta in mod deosebit a generatiei tinere de a-si avea sansa europeana, sa munceasca in Europa, sa invete in Europa, sa beneficieze de o Europa dezvoltata, chiar si de o Romanie care este mult inaintea Republicii Moldova din punct de vedere al dezvoltarii si al sanselor pe care le da unui tanar", a spus Basescu.

El a mentionat ca in momentul de fata la Ministerul Justitiei se afla circa 20.000 de cereri de acordare a cetateniei.

Referitor la faptul ca a mai facut in trecut o solicitare catre guvern de a adopta in regim de urgenta modificarea Legii cetateniei, Basescu a spus ca la acel moment abordarea acestui subiect a fost refuzata de fostul premier Calin Popescu Tariceanu.

"Nu trebuie sa va imaginati ca in sase luni se vor rezolva cele de la 650 la 800 de mii de cereri de cetatenie, dar s-a simplificat sistemul pentru cei care au pierdut fara voia lor cetatenia romana", a subliniat seful statului.

El a precizat ca in elaborarea acestor reglementari partea romana s-a inspirat din solutia germana.

Basescu a mai spus ca Romania are si avantajul ca detine arhivele cu datele civile ale celor care si-au pierdut cetatenia romana odata cu Pactul Ribbentrop-Molotov, in 1940.

"Nu avem nicio o problema de informatie de a judeca in mod corect pe cei care au pierdut fara voia lor cetatenia romana", a spus Basescu, subliniind ca se refera la persoanele care au pierdut in mod direct cetatenia romana si rudele acestora pana la gradul al treilea.

"Dupa evaluarile noastre, circa 65-70% este populatie de origine romana (in Republica Moldova – n.r.)", a spus Basescu.

El a mentionat ca printre cei care au solicitat cetatenie romana nu se numara doar vorbitori de limba romana si familii care si-au pierdut cetatenia, ci si cetateni ai Republicii Moldova de origine rusa.

Basescu a precizat ca acestia au alt regim privind acordarea cetateniei, care implica perioada standard de asteptare.

"Este un regim pentru cei care si-au pierdut fara voia lor cetatenia romana, iar cei care nu sunt «beneficiari» ai unei asemenea intamplari nefericite intra pe filiera normala, cu procedurile de asteptare", a explicat el.

Informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă