20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialBăsescu: România nu va fi atacată. Ponta să înțeleagă că Armata nu...

Băsescu: România nu va fi atacată. Ponta să înțeleagă că Armata nu începe în biroul ministrului Apărării

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că din punct de vedere al securității naționale, România nu va fi atacată și că Victor Ponta și-a încălcat atribuțiile . Șeful statului spune despre premier că este preocupat de Ministerul Apărării.

”Ieri, vizită la Ministerul Apărării, discuții cu steagurile armelor în spatele lui, a vrut să aibă o anumită simbolistică. Nu-i voi permite să batjocorească Constituția sau siguranța națională.  Art 92 din Constituție – președintele e comandantul forțelor armate, ce-o fi căutat el la armată? Și e președintele CSAT. Scrie în Constituție, dragă Ponta, nu aveai ce caută la armată să stabilești strategii pentru Ucraina, președintele e responsabil și e comandantul armatei. 

 ”Aș vrea să înțeleagă unde începe armata – nu în biroul ministrului Apărării, ci cu șeful Statului Major ”, a mai spus Băsescu.

 ”Securitatea națională nu se aduce într-o balacareală în care Ponta a crezut că îi dă bine în campanie. Și-a depășit grosolan atribuțiunile prin declarațiile făcute. În caz de agresiune armată, președintele ia măsuri pentru respingerea agresiunii și le aduce la cunoștință Parlamentului printr-un mesaj, nu premierul e responsabil de respingerea agresiunii, să informeze Parlamentul, el are cu totul alte atribuțiuni. Ce face Ponta, încercând să aducă în mocirlă în care a cobroat dezbaterea publică a armatei e inadmisibil și îl descalifică pentru orice funcție în acest stat.  Vă citesc și art. 93 – președintele instituie stare de asediu sau de urgență, nu are Ponta nicio atribuțiune, iar eu le spun românilor că nu există niciun pericol la adresă României. Toată această tevatură pe care a stârnit-o e de natură să-l descalifice că politician, că om, că premier”, a mai spus șeful statului.

”Nu poți târî securitatea națională, CSAT în jocurile tale politice mărunte. A mai încercat să o facă, dar acum a întrecut măsura. Cred că i-ar prinde foarte bine să se ocupe de creare de locuri de muncă, de absorbția fondurilor europene, de utilizarea celor 105 mil euro pentru locuri de muncă pentru tineri, să cheltuiască cele 460 mil de euro la dispoziția României pentru a crea IMM-uri, să găsească soluții de continuare a finanțării pentru Autostrada Transilvania, să se ocupe de protecția socială a celor care nu pot munci . Constituția ne-a împărțit responsbilitatile iar eu mi le fac de la înălțimea experienței.

Românii pot fi liniștiți din punct de vedere a securității naționale, știu foarte bine ce am de făcut, iar premierul nu are dreptul să creeze confuzie.

România e sigură, nu va fi atacată, nu va fi în război”, a mai spus traian Băsescu.

Cele mai citite

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...

Trei oameni au murit și alți opt sunt răniți după un atac ucrainean asupra orașului Donețk

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite sâmbătă într-o lovitură ucraineană asupra unui restaurant din oraşul Doneţk, ocupat...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă