17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialBasescu a pierdut procesul "tiganca imputita"

Basescu a pierdut procesul “tiganca imputita”

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au respins, joi, actiunea presedintelui Traian Basescu pentru anularea avertismentului dat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru folosirea de catre seful statului a expresiei 'tiganca imputita' la adresa unei jurnaliste, relateaza Rompres.
Traian Basescu poate ataca cu recurs decizia magistratilor CAB.

La sedinta de joi, avocatul lui Traian Basescu a sustinut in fata judecatorilor sectiei de Contencios Administrativ Fiscal a CAB ca afirmatia presedintelui nu este discriminatorie, pentru ca 'discriminarea presupune excluderea, pe baza unei preferinte, a unei rase in detrimentul alteia'.
De asemenea, aparatorul presedintelui Romaniei a spus ca afirmatia nu avea ca scop afectarea unui drept al etniei si ca Basescu nu a facut o analiza a rasei.
'In plus, afirmatia a fost facuta intr-un spatiu privat si sub presiunea media', a completat avocatul.
Acesta a mai spus ca sanctiunea discriminarii trebuie reglementata printr-o lege speciala, care, in prezent, nu exista.
Pentru a demonstra nevinovatia presedintelui, avocatul a amintit ca Traian Basescu a decorat persoane de etnie roma si a botezat copii care fac parte din aceasta minoritate.
De asemenea, aparatorul lui Basescu a acuzat CNCD ca aplica sanctiuni selective, dand mai multe exemple, printre care cel al lui Puiu Hasotti, care nu a fost sanctionat cand a afirmat despre membrii grupului Partidului Romania Mare ca 'sunt toti tigani'.

Magistratii CAB au respins, pe 1 noiembrie, ca neintemeiata, exceptia invocata pe 25 octombrie, de reprezentantul CNCD in procesul dintre presedintele Traian Basescu si CNCD.
Instanta a stabilit, astfel, ca Traian Basescu a respectat procedurile cand a sesizat CAB cu plangerea impotriva deciziei CNCD din luna mai.
Judecatorii au mai decis repunerea pe rol a cazului si a acordat un nou termen pentru judecarea pe fond a cazului pe data de 8 noiembrie.
Decizia CAB poate fi atacata cu recurs de reprezentantii CNCD, acesta urmand sa fie luat in discutie odata cu termenul pe fond.
Consilierul juridic al CNCD a ridicat, pe 25 octombrie, o exceptie referitoare la 'neindeplinirea procedurii prealabile', in sensul ca Traian Basescu ar fi trebuit sa formuleze in prima instanta o plangere Consiliului si abia apoi sa apeleze la justitie, daca era nemultumit de decizia luata de membrii CNCD.

Pe data de 23 mai, CNCD i-a dat un avertisment public sefului statului, dupa ce acesta a folosit o expresie jignitoare la adresa unei jurnaliste de la postul de televiziune Antena 1.
Pe de alta parte, Colegiul Director al CNCD a facut apel la presedintele Traian Basescu ca, din functia de inalt demnitar pe care o detine, sa 'promoveze constant si activ principiul egalitatii de sanse in societate'.
Traian Basescu a respins categoric, in aceeasi zi, decizia CNCD, anuntand ca o va ataca in instanta.

Cele mai citite

Guvernul amână taxa pe lux până pe 30 aprilie

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de marți, că termenul pentru impozitul de 0,5% pentru clădirile...

VIDEO. Ciolacu, despre plata pensiilor înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că plata pensiilor înainte de Paşte este "în grafic"."Încep cu anunţul că suntem în grafic, astfel încât pensiile să...
Ultima oră
Pe aceeași temă