9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialBăsescu, despre raportul MCV: Să ne bucurăm că s-au remarcat progrese

Băsescu, despre raportul MCV: Să ne bucurăm că s-au remarcat progrese

Fostul președinte Traian Băsescu consideră că raportul MCV publicat miercuri de Comisia Europeană este al treilea raport consecutiv bun, afirmând că România se poate bucura că ”s-au remarcat progrese consistente” în ceea ce privește consolidarea justiţiei, informează Mediafax.

”Este al treilea raport MCV consecutiv bun care arată progres. A fost raportul din 2013, 2014 şi acum raportul pentru anul 2015. (…) Cred că ne apropiem de momentul în care şi cei care evaluează România vor putea constata că progresele sunt ireversibile. Deocamdată, putem să ne bucurăm că s-au remarcat progrese consistente. Categoric, s-au consolidat progresele din anii anteriori, aşa cum arată şi raportul”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.

El a declarat că raportul MCV pentru anul 2015 ar fi putut fi al cincilea sau al şaselea raport care arăta progres şi consistenţă în abordarea consolidării justiţiei în România, dacă evenimentele din anul 2012 nu ar fi existat. ”Am un regret important, dacă nu era lovitura lui Victor Ponta şi a lui Crin Antonescu în anul 2012, am fi fost cam la al cincilea, al şaselea raport care arăta progres şi consistenţă în abordarea consolidării Justiţiei în România”, a spus fostul șef de stat.

România a continuat să obţină progrese pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite împreună cu Uniunea Europeană, dar sunt necesare eforturi suplimentare în combaterea corupţiei la toate nivelurile şi pentru asigurarea independenţei justiţiei, recomandă raportul CE elaborat prin instrumentul MCV.

În timp ce lupta anticorupţie este apreciată, Parlamentul continuă să fie criticat în raportul MCV. “În acelaşi timp, faptul că mai multe dintre recomandările din raportul privind MCV din 2015 rămân valabile arată că reforma nu se bucură de consensul deplin necesar pentru asigurarea progresului durabil. Independenţa sistemului judiciar şi respectarea hotărârilor judecătoreşti continuă să se confrunte cu provocări. Reforma codurilor penale este pusă sub semnul întrebării în Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe nişte cetăţeni obişnuiţi sunt în continuare lipsite de criterii obiective”, arată raportul Comisiei Europene.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Motivul pentru care un pacient stă neoperat de 10 zile la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă de 10 zile să fie operat după ce și-a rupt piciorul în urma unei...

Avertismentul lui Norbert Wiener

Inteligența artificială a apărut pe o altă linie a abordării raționării decât cea moștenită din cultura clasică. Să amintim câteva momente de cotitură care...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă