10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialBăsescu și vicepreședintele SUA, Joe Biden: O intervenție a Rusiei în Ucraina...

Băsescu și vicepreședintele SUA, Joe Biden: O intervenție a Rusiei în Ucraina ar fi o încălcare a reglementărilor internaționale

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, și preşedintele Traian Băsescu au discutat vineri, prin telefon, despre situația din Ucraina. Cei doi lideri au constatat cu "preocupare" că orice intervenţie rusă în Ucraina ar fi o încălcare a reglementărilor internaţionale, conform unui comunicat al Casei Albe, citat de Mediafax.

"Cei doi lideri au exprimat satisfacţie în legătură cu relaţia bilaterală dintre Statele Unite şi România şi au discutat despre contribuţiile valoroase pe care România le are în domeniul securităţii internaţionale", precizează Preşedinţia SUA.

Citește și: Ucraina CONFIRMĂ o incursiune militară rusă pe teritoriul său. Rusia neagă. Armata A DESCHIS FOCUL asupra unui convoi rusesc. Mai mulți miniștri de Externe din UE și NATO avertizează Rusia. Băsescu și Biden au discutat despre intervenția rusă în Ucraina: Este o încălcare a reglementărilor internaționale

Băsescu şi Biden au discutat şi despre criza ucraineană, "exprimând preocupare că orice încercare a Rusiei de a interveni în Ucraina sub paravanul oferirii de asistenţă umanitară va fi considerată o încălcare a legislaţiei internaţionale, precum şi a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene", precizează comunicatul.

Vicepreşedintele Statelor Unite şi preşedintele României au fost de acord că planurile de apărare ale NATO trebuie să fie complete şi să poată răspunde ameninţărilor provenind din estul, sudul şi sud-estul Alianţei. Potrivit Casei Albe, "cei doi lideri au avut un schimb de opinii privind susţinerea şi viziunea asupra Planului de acţiune privind capacitatea de reacţie a NATO", proiect care urmează să fie aprobat la summitul din Ţara Galilor.

Vineri dimineaţă, Ucraina a denunţat incursiunea unui convoi militar rus pe teritoriul său, pe la un post de frontieră aflat sub controlul separatiştilor proruşi, în zona Doneţk. "Un convoi militar rus a trecut frontiera prin punctul vamal Izvarin", a declarat pentru AFP Oleksîi Dmitraşkivski, un purtător de cuvânt al operaţiunii militare ucrainene din est. "Nu dispunem de informaţii privind numărul de vehicule din acest convoi", a adăugat el. Potrivit corespondenţilor publicaţiilor The Guardian şi The Daily Telegraph, 23 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, camioane de combustibil şi alte vehicule logistice cu numere de înmatriculare militare ruseşti au traversat frontiera dintre Rusia şi Ucraina joi seara, în zona Doneţk, prin punctul vamal Izvarin. Un alt convoi "umanitar" rus, format din aproape 300 de camioane, este staţionat la frontiera dintre Rusia şi Ucraina, vehiculele fiind verificate de poliţia ucraineană.

Rusia a efectuat o incursiune militară în estul Ucrainei, a confirmat secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, îndemnând Moscova să retragă imediat vehiculele militare şi trupele staţionate în apropierea frontierei ucrainene. "În cursul nopţii, am asistat la o incursiune rusă, o trecere a frontierei ucrainene", a declarat Rasmussen la Copenhaga. "Acest lucru confirmă faptul că există un flux continuu de armament şi combatanţi în estul Ucrainei. Este o dovadă clară privind implicarea permanentă a Rusiei în destabilizarea estului Ucrainei", a adăugat secretarul general NATO. "Rusia trebuie să retragă trupele de la frontierele Ucrainei, să oprească traficul de armament, trecerea combatanţilor şi a banilor în Ucraina, să înceteze susţinerea acordată separatiştilor din estul Ucrainei şi să iniţieze un dialog constructiv cu Administraţia de la Kiev", a spus Rasmussen.

Miniştrii de Externe ai statelor UE somează Rusia "să înceteze imediat ostilităţile" la frontiera cu Ucraina, în contextul în care un convoi militar rus a pătruns pe teritoriul ucrainean, fiind atacat de armată. "Rusia trebuie să înceteze imediat ostilităţile la frontiera cu Ucraina. Rusia trebuie să retragă trupele staţionate la frontieră", au cerut miniştrii de Externe ai statelor UE, reuniţi la Bruxelles.

Ministerul rus al Apărării a negat informaţiile privind trimiterea unui convoi militar rus în Ucraina. "Niciun convoi militar rus nu a traversat frontiera dintre Rusia şi Ucraina", a declarat generalul Igor Konacenkov, un oficial din Ministerul rus al Apărării. "Forţele ucrainene distrug fantome", a ironizat generalul Konacenkov anunţul Kievului privind atacarea şi distrugerea unor vehicule militare ruse.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Dinamo, victorie la limită în prima manșă a sferturilor de finală din EHF European League

Formația de handbal masculin Dinamo Bucureşti s-a impus cu scorul de 28-27 în fața danezilor de la Skjern Handbold, pe teren propriu, în prima...

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă