15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialBătrânii vor ca tinerii români să se ducă la război

Bătrânii vor ca tinerii români să se ducă la război

Peste 58 la sută dintre români cer reintroducerea serviciului militar obligatoriu, relevă un sondaj de opinie realizat de INSCOP.

La întrebarea “Credeți că ar trebui reintrodus stagiul militar obligatoriu în România?”, 58,4 la sută dintre cetăţenii chestionaţi au răspuns afirmativ. La aceeaşi întrebare, 31 la sută dintre cei chestionaţi au răspuns negativ.

Potrivit INSCOP, cea mai mare dorinţă de reintroducere a serviciului militar obligatoriu se constată la oamenii de peste 64 de ani: 67 la sută. Aceeaşi dorinţă, de reintroducere a serviciului militar obligatoriu, o au 64,4 la sută dintre oamenii între 50 şi 64 de ani.

Merită observat faptul că oamenii de peste 50 de ani nu ar fi afectaţi de reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România şi nici de o eventuală mobilizare pentru război.

Cea mai mică pondere (48 la sută)  de răspunsuri pozitive la ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu se manifestă la românii între 18 şi 34 de ani.

75 la sută dintre moldoveni vor serviciu militar obligatoriu

Din punctul de vedere al regiunii geografice de unde provin, cei mai favorabili reintroducerii serviciului militar obligatoriu sunt românii care locuiesc în Moldova şi Bucovina: 75,6 la sută. O asemenea opţiune s-ar putea explica prin faptul că Moldova şi Bucovina sunt regiunile din România cele mai apropiate de zona de conflict din Ucraina.

În celelalte regiuni ale României, procentul de răspunsuri favorabile la ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu oscilează între 53 şi 55 la sută.

Citeşte şi: Analiză Stratfor: Cum răspunde Europa la ameninţările lui Putin

Pe ansamblul României, 61,5 la sută dintre bărbaţi acceptă reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Femeile, care nu ar face serviciul militar, acceptă reintroducerea acestei obligaţii pentru bărbaţi în proporţie de 55,3 la sută.

Toate aceste date sunt prezentate în “Barometrul INSCOP”, recent publicat de acest institut de cercetare. Sondajul  a fost realizat în luna aprilie 2015, la comanda cotidianului Adevărul.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă