17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialBerca, fost ministru de Interne, REȚINUT. Ar fi luat mită 180.000 de...

Berca, fost ministru de Interne, REȚINUT. Ar fi luat mită 180.000 de euro pentru sine și partid

UPDATE 13.00: Fostul ministru de Interne Gabriel Berca a fost REȚINUT de procurorii anticorupție pentru că ar fi săvârșit trafic de influență. El ar fi primit 185.000 de euro de la un om de afaceri, ca să intervină pe lângă membri ai Guvernului României pentru ca Executivul să aloce bani Primăriei Ardeoani din județul Bacău. Din banii alocați s-au făcut plăți în sumă de peste 5,6 de milioane de lei către firma omului de afaceri

Ordonanța de reținere expiră mâine, la ora 12.50. 

—-

Fostul ministru de Interne Berca Gabriel este suspectat de trafic de influenţă, infracțiune  săvârșită în perioada 2010 -2012. El este urmărit penal de DNA – serviciul teritorial Bacău, unde este audiat joi, în dosarul în care este inculpat și arestat preventiv fostul deputat Mihai Banu. Denunțător ar fi omul de afaceri Viorel Rusu.

Potrivit ordonanței de urmărire penală, Gabriel Berca, în calitate de senator și președinte al organizației județene Bacău a PDL, în perioada 2010-2012, ar fi pretins de la Viorel Rusu, patronului unei firme, suma de 180.000 de euro pentru a-și folosi influența pe lângă membrii Guvernului ca să se aloce bani Primăriei Ardeoani, județul Bacău. Din  banii alocați,  cu circa 5,6 milioane de lei au fost plătite lucrările făcute de firma lui Viorel Rusu.

Berca a cerut banii prin intermediul lui Mihai Banu, pe atunci deputat, inculpat și el în dosar. Berca ar fi primit 180.000 de euro în mai multe tranșe și i-ar fi folosit atât pentru sine, cât și pentru PDL .

În perioada 2010-2012, când ar fi săvârșit infracțiunile, Gabriel Berca era și președintele organiziției județene PDL Bacău. 

Între anii 2005 – 2008,  Berca a fost prefectul județului Bacău. Apoi, o perioadă a fost  secretar general al Guvernului Tăriceanu; în legislatura 2008 – 2012 a fost senator PDL şi ministru al Administraţiei şi Internelor în anul 2012, în Guvernul Ungureanu. Apoi, a fost consilierul președintelui Traian Băsescu, după care a părăsit PDL și a intrat în PMP, unde a ocupat funcția de vicepreședinte pentru regiunea Nord-Est. A părăsit PMP în iunie, anul acesta, pentru a se înscrie în UNPR, partidul generalului Gabriel Oprea, viceprim-ministru și ministru de Interne.

Pentru ce a fost arestat preventiv fostul deputat Mihai Banu în dosarul “Berca”

În data de 9 iulie 2015, procurorii anticorupție din Bacău l-au reținut pe fostul deputat Mihai Banu pentru trafic de influență, iar instanța a admis solicitarea DNA de arestare preventivă. Tot atunci l-au pus sub control judiciar si pe Lucian Banu, fiul fostului deputat 

Potrivit procurorilor, “în perioada 2010-2012 inculpatul Banu Mihai, a pretins și primit, în mai multe tranșe, de la același om de afaceri ( Viorel Rusu, denunțător) ca și Berca, suma de 270.000EURO, pentru ca în calitate de deputat să-și folosească influența personală sau prin intermediul altui demnitar, pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume deBANIcătre  Primăria Ardeoani, Bacău.
Din cei 270.000EURO, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului său, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisă acestuia, de către omul de afaceri, sub pretextul achiziționării unui teren de la o persoană indicată de același inculpat.
Astfel, la data de 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător și firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafață de 10.000 mp., situat în extravilanul unei comune, prețul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei.

Această sumă de bani a fost virată de firma omului de afaceri în trei tranșe, în perioada 12.08.2010- 22.07.2011, în conturile indicate de inculpații Banu Mihai și Banu Lucian“.

 
 

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor publică ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiții majore în industriile cu tradiţie în România

Ministerul Finanțelor anunță că de la 29.07.2024 se dă startul primei sesiuni de înscriere a proiectelor în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin...

Cotnari, partener oficial de vin al Galei Premiilor Gopo 202

Cotnari, una dintre cele mai prestigioase crame din România, anunță că va fi partener oficial de vin al celei de-a 18-a ediții a Galei...

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă