12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialBercea Mondialu declanşează conflict între procurorul anchetator şi procurorul general al Parchetului...

Bercea Mondialu declanşează conflict între procurorul anchetator şi procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Craiova

Caz fără precedent: procurorul Eugen Iacobescu, procuror la Parchetul Tribunalului Olt, va face plângere la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva Parchetului General care ar fi hotarat sa-i ia dosarele in care a obtinut arestarea interlopului Bercea Mondial (Sandu Anghel). Procurorul Iacobescu sustine ca “Intr-una dintre convorbirile inregistrate in urma cu doua saptamani se spunea <> si mi s-a luat” . Decizia de a i se lua dosarele ar fi survenit dupa ce ieri a aparut stirea potrivit careia Mircea Basescu l-ar fi protejat pe Bercea contra 500.000 de euro din care ar fi primit 300.000 de euro. Aceasta informatie a fost infirmata atat de procurorul Iacobescu. Potrivit Parchetului General, decizia de a i se lua dosarul a fost luata de seful Parchetului de pe langa Parchetul Curtii de Apel Craiova. Surse judiciare spun ca motivul ar fi fost faptul ca procurorul Iacobescu ar fi facut declaratii presei in care ar fi sustinut ca Bercea Mondial este vinovat ( adica s-ar fi antepronuntat). De asemenea, Iacobescu si-a acuzat colegii care i-au pus NUP-uri ( neincerea urmaririi penale) si SUP-uri ( scoaterea de sub urmarirea penala) in 120 de dosare penal si a sustinut public faptul ca Bercea are sustinatori sus-pusi. Suspect este faptul ca seful Parchetului Curtii de Apel Craiova nu s-a sinchisit ani la rand sa preia si dosarele in care Bercea a fost spalat de pacate. Purtatorul de cuvant al Parchetului Curttii de Apel Craiova nu ne-a raspuns la intrebarile care ar fi clarificat suspiciunile.

 

In cursul zilei de joi, peste 100 de anchetatori au descins in imobilele clanuluji lui Bercea Mondialu de unde au ridicat sume imense in lei si valuta, camtitati mari de aur, documente . De asemenea, s-ar fi gasit prtobe care atesta ca Bercea l-a platit cu 200.000 de euro pe tatal nepotului sau pe care l-a injunghiat (dosar in care a fost arestat) pentru ca acesta sa-si schimbe declaratie, fapt ce s-a intamplat deja. De asemenea, s-a confirmat ca Bercea Mondialu si-a cumparat un certificat medical .

 

Bercea Mondial a avut pe rol peste 120 de dosare penale care ar fi fost musamalizate, spune procurorul Iacobescu. In aceste dosare, zeci de procurori de pe raza Parcghetului Curtii de Apel Craiova, adica exact parchetul care a semnat decizia de preluare a dosarului Bercea mondialu. In prezent, interlopul este anchetat si de DIICOT pentru spalare de bani, santaj si alte infractiuni de crima organizata.

 

Marius Iacob , procuror sef sectie urmarire penala din Parchetul General, clarifica situatiile in care io se pot lua dosarele unui procuror: “Potrivit Codului de Procedura Penala, seful unui parchet ierarhic superior poate decide preluarea unui dosar de la un parchet inferior daca va constata ca procurorul de caz nu instrumenteaza dosarul sau daca un caz este mult prea complex pentru acel parchet inferior”. In afara de aceste situatii nimeni nici un sef nu poate lua dosarul de la un procuror deoarece, potrivit legii, procurorul are stabilitate pe dosar.

In cazul procurorului Iacobescu nu se poate spunee ca nu a lucrat deoarece a avut suficiente probe din moment ce doua instante succesive l-au aresdtat preventiv pe Bercea Mondil si apoi i-au prelungit arestarea.

 

Monica Prejmareanu (purtator de cuvant la CSM) ne-a declarat: “procurorul poate sesiza CSM daca el considera ca i s-a luat dosarul abuziv. Apoi, inspectia judiciara a CSM va verifica sustinerile reclamantului si se va pronunta in functie de veridicitatea sustinerilor”.

 

Cele mai citite

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Când va fi audiat Ion Iliescu

Parchetul General a anunţat punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu-Voican Voiculescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă