18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAlina Bica, arestată, din nou. Ar fi primit șpaga, deși avea indicii...

Alina Bica, arestată, din nou. Ar fi primit șpaga, deși avea indicii că ar putea fi urmărită

UPDATE: Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, și fostul șef al ANAF, Șerban Pop, au fost arestați preventiv pentru 29 de zile, în dosarul omului de afaceri Horia Simu. 

Citește și: Alina Bica și Șerban Pop, ARESTAȚI preventiv

——

La numai o săptămână după ce în presă au apărut poze cu ea și Elena Udrea într-o vizită privată la Paris, Alina Bica a primit mită pentru a interveni într-un dosar. Fosta șefă a DIICOT a fost arestată, ieri, pentru 30 de zile.

Fosta șefă a DIICOT și fostul președinte al ANAF, Șerban Pop, au fost arestați după ce ar fi luat o mită de 230.000 de euro de la omul de afaceri Horia Simu, unul dintre campionii câştigurilor din despăgubiri ilegale. Din referatul anchetatorilor reiese, însă, un fapt absolute surprinzător.

Nu iau nimic pentru mine

DNA arată că, în 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror-şef al DIICOT, a primit, printr-un intermediar, suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care aceasta din urmă a primit-o de la Șerban Pop. La acea dată nu se stinseseră ecourile unui alt scandal în urma căruia Alina Bica putea să înțeleagă că este atent monitorizată. Astfel, pe 30 octombrie pe un blog fără identitate revendicată, au apărut mai multe fotografii cu Elena Udrea și Alina Bica. În textul explicativ se arăta că Udrea și Bica au fost surprinse în februarie 2014, la Paris, într-o vizită privată. Alături de cele două apărea și Ana Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții. E greu de spus dacă Bica a dat dovadă de inconștiență sau a crezut că incidentul de la Paris ține de forțe străine (inițial s-a speculat că ar fi vorba și de implicarea serviciilor secrete din alte state).

Potrivit referatului DNA, afaceristul Horia Simu le-a spus procurorilor DNA că fostul șef al ANAF Șerban Pop a venit la el să îl prevină că este aproape de o arestare într-un dosar aflat în lucru la DIICOT, dar că există o soluție care să îi poate fi favorabilă, sugerată chiar de conducerea DIICOT. Soluția se va putea, însă, lua doar în schimbul unui “comision” de 1,5 milioane de euro.  Pop i-ar mai fi spus omului de afaceri că el nu va opri nimic din suma de 1,5 milioane de euro, bani “destinaţi exclusiv persoanelor care rezolvă acel dosar şi care au calitatea şi abilitatea de a pronunţa o soluţie care să-l lase în libertate”.

“După o lună jumătate, Pop a revenit şi i-a cerut insistent să remită suma de bani… practic l-a somat să dea suma respectivă, fără nici o negociere, dar pentru că Simu Horia nu a dat un răspuns nici că este de acord, nici că nu este de acord, Pop Şerban i-a precizat că dacă nu e de acord să dea suma de 1,5 milioane euro, va fi arestat şi urmărirea penală se va extinde şi asupra soţiei sale. Cum nu şi-a implicat niciodată soţia în afaceri, de teamă şi-a dat acordul remiterii sumei de bani în următoarele trei luni, aşa cum precizase Pop Şerban, însă fără a stabili modalitatea de remitere şi forma sub care urma să ajungă la destinatari acea sumă. Deşi nu dispunea de respectiva sumă de bani a acceptat pentru a mai câştiga timp. După cele trei luni, vizitele lui Pop Şerban au devenit tot mai dese şi tot mai presante, precizându-i că oamenii la care a apelat sunt periculoşi şi ­extrem de periculoși”, notează procurorii din declarația lui Simu.

Bani prin consilier

În cele din urmă, Horia Simu a fost de acord să remită suma de aproximativ 230.000 euro pentru clasarea dosarului în care era cercetat sub forma a două contracte de asistenţă juridică. Simu i-ar fi dat lui Pop banii în tranșe, pe parcursul a opt luni, pentru ca acesta să folosească suma în scopul menționat mai sus, precizează procurorii DNA. Alina Bica, prin intermediul consilierului său, a primit 17.500 de euro. Alina Bica a fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din mai 2013 până în noiembrie 2014, când a demisionat din funcţie. Horia Simu este trimis în judecată, alături de alte cinci persoane, în dosarul privind despăgubirea ­ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătraţi, la un preţ supraevaluat cu aproape 70 milioane de euro.  

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă