12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialBihor: Peste o sută de mineri au protestat faţă de închiderea Minei...

Bihor: Peste o sută de mineri au protestat faţă de închiderea Minei Băiţa

Protest la Mina Băiţa din judeţul Bihor. Peste o sută de mineri au refuzat să înceapă lucrul, miercuri dimineaţă, şi au protestat faţă de închiderea minei. Ei au mai reclamat şi demisia "forţată" a directoarei societăţii, ei susţinând că vor continua acţiunea şi joi, informează Mediafax.

Conform acestuia, mina din Băiţa "este singura mină de minereuri metalice rămasă deschisă în ţară", iar activitatea acesteia, redusă de mai mulţi ani la exploatarea dolomitei, este rentabilă. "Doamna directoare şi-a şi dat demisia de onoare, pentru că nu este de acord cu măsura asta", a spus inginerul Mihai Harn.

Harn susţine că secretarul de stat Maricel Popa, de la Ministerul Economiei a vizitat sediul societăţii şi s-a exprimat în favoarea închiderii minei, directoarea SC Băiţa SA, Maria Trip, prezentându-şi ulterior demisia de onoare. Miercuri, la Băiţa s-a deplasat şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, în încercarea de a-i convinge pe mineri să reia lucrul.

Pe de altă parte, Pop afirmă că în timpul vizitei la Băiţa a luat legătura cu ministrul Economiei, Constantin Niţă, care l-ar fi asigurat că mina nu va fi închisă.

În luna iunie 2010, acţionarul suedez al firmei a renunţat la afacere, iar minerii din Băiţa au devenit acţionarii Mineral Mining, ei vânzând apoi activele către Olservim. De la începutul anului 2011, angajaţii au fost preluaţi de o nouă societate, SC Băiţa SA, cu capital de stat.

În februarie 2010, minerii de la Băiţa s-au blocat timp de două zile în subteran, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile. Pe atunci, Mineral Mining, firmă românească, dar cu acţionariat suedez, era cea care exploata mina. Ulterior, minerii de la Băiţa au protestat declanşând greva foamei, dar şi blocându-se în subteran.

 

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă