10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBilanţ al ministrului remaniat al Comunicaţiilor, Marius Bostan

Bilanţ al ministrului remaniat al Comunicaţiilor, Marius Bostan

Ministrul remaniat al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, a afirmat, marţi, într-o declaraţie de presă, că, de la preluarea mandatului, a încercat că vină cu soluţii inteligente care să nu coste bugetul şi contribuabilul, în vederea derulării unor proiecte majore, precum Ghişeul.ro. 

'Vreau să adresez mulţumiri secretarilor de stat, directorilor, consilierilor şi funcţionarilor care au contribuit la tot ce am realizat până acum în această scurtă perioadă de când sunt ministru. Pe parte legislativă, după cum bine ştiţi, am iniţiat proiectul de Lege al infrastructurii de comunicaţii electronice, care a fost avizat de Guvern, a fost trimis către Parlament şi aprobat de Parlament. Acest proiect creează cadrul reducerii costurilor pentru instalarea de reţele de comunicaţii, asta având rezultat direct în creşterea vitezei de internet în următorii ani. Proiectul de Lege al securităţii cibernetice l-am asumat la începutul mandatului meu. A fost avizat în Guvern, este la primul ministru şi urmează să fie aprobat de Guvern, de CSAT şi trimis către Parlament. Este foarte importantă infrastructura de comunicaţii. Ministerul nu are atribuţii neapărat în conţinutul difuzat pe internet, dar, pe partea de infrastructură, are atribuţii majore (…) Aşa cum am anunţat la începutul mandatului meu, am spus că voi încerca să vin cu soluţii inteligente şi care să nu coste bugetul şi contribuabilul', a spus Bostan, citat de Agerpres. 

Oficialul a amintit, totodată, de stadiul proiectului Ro-Net, de situaţia platformei Ghişeul.ro, precum şi de Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. 'Una dintre problemele majore ale ţării noastre este că sunt zone neacoperite, aşa-zisele 'zone albe', zone defavorizate. Proiectul Ro-Net, aprobat de Uniunea Europeană, a fost într-o situaţie dificilă la preluarea mandatului. Am reuşit deblocarea proiectului, fazarea lui, ba chiar am reuşit aducerea internetului de bandă largă în 200 de comunităţi rurale dezavantajate din România. Mai avem 100 în construcţie şi până la finalul anului vor fi finalizate peste 700 de locaţii. Proiectul este în linie dreaptă", a susţinut Marius Bostan. 

În ceea ce priveşte platforma Ghişeul.ro, ministrul remaniat a subliniat că a reuşit, în şase luni, creşterea cu peste 33% a numărului de instituţii înrolate, iar numărul tranzacţiilor efectuate a urcat cu 49%. "La plăţi electronice, există platforma Ghişeul.ro. Am crescut numărul instituţiilor înrolate. (…) De când am preluat mandatul, am reuşit să creştem numărul de instituţii înrolate pe platformă – platforma există de mai mulţi ani, de aproape cinci ani – cu 33,5% în doar şase luni. Numărul de utilizatori raportat la total număr de utilizatori doar în şase luni, deci raportat la cinci ani, a crescut cu 44%, iar numărul tranzacţiilor efectuate a crescut cu 49%. De asemenea, totalul tranzacţiilor exprimate în lei a crescut cu 47%. Aceste lucruri s-au întâmplat fără să cheltuim bani de la bugetul public (…) În altă ordine de idei, am gestionat situaţia la Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. A fost o situaţie de tranziţie foarte grea şi am reuşit, în momentul apariţiei normelor, aşa cum am anunţat acum trei săptămâni, când am fost acuzat de Victor Ponta că n-ar merge lucrurile, că sistemul a funcţionat imediat, într-o oră de la apariţia normelor. Acest lucru s-a făcut fără cheltuieli suplimentare', a subliniat Marius Bostan. 

Fostul şef de la Comunicaţii a mai spus că, în relaţia cu mediul de afaceri, a dat dovadă de transparenţă şi a creat ''industry day'', un prilej pentru companii să îşi prezinte produsele şi serviciile în faţa deţinătorilor de infrastructuri IT din administraţie. "În relaţia cu mediul de afaceri, am avut zeci de întâlniri cu mediul de afaceri şi am reuşit să deblochez situaţii şi să deschid noi oportunităţi. Deci, am reuşit să fac lucruri de transparenţă, astfel încât, companii să vină cu soluţiile lor în faţa experţilor în mod public, în mod transparent – nu să vină cu stick-ul pe la colţurile ministerului să propună soluţii sau prin alte locuri – şi am creat un tip de manifestare tehnică, industry day, în care companiile să-şi promoveze produsele şi serviciile în mod transparent în faţa deţinătorilor de infrastructuri IT din administraţie", a explicat acesta. 

Marius Bostan a ţinut să amintească şi de taxa zero pentru programatori. "Suntem în faza finală a elaborării ordinului comun pentru taxa zero pentru programatori, pentru creatorii de programe, de soft. Asta va ajuta industria şi, în acelaşi timp, va deschide posibilitatea şi start-up-urilor şi tinerilor să beneficieze de această încurajare şi de acest stimulent. Asta va ajuta poziţionarea României în viitorii ani pe un trend cât mai bun în industria tehnologiei informaţiei", a adăugat el. 

Acesta a adăugat, totodată, că urmează să fie lansat un hub pentru cognitive computing, pentru copiii inteligenţi, pentru cercetători şi pentru industrie, care să aibă un aport important în acest domeniu, fără investiţii. 

"În acelaşi timp, am reuşit să concluzionăm săptămâna trecută o poziţionare extrem de importantă pe partea de cognitive computing, atât pentru copiii inteligenţi, pentru cercetătorii români, pentru industrie, care ar putea să aducă un aport însemnat, fără investiţii", a mai spus Bostan. 

Marius Bostan este unul dintre cei patru miniştri pe care premierul Dacian Cioloş i-a înlocuit, marţi, din funcţie. Primul ministru a anunţat, marţi seară, schimbarea unor miniştri din cabinetul pe care îl conduce, pe listă aflându-se şi ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, şi ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu. 

"După o perioadă de pregătire, Guvernul intră într-o etapă nouă, aceea a livrării rezultatelor. Am decis astăzi să operez câteva schimbări în Guvern. Vreau să mulţumesc domnilor miniştri Adrian Curaj, Dan Costescu, Marius Bostan şi Dan Stoenescu", a declarat Cioloş la Palatul Victoria. Şeful Guvernului a spus că a decis să opereze aceste schimbări "pentru un suflu nou" în echipa guvernamentală. 

Referitor strict la Ministerul Comunicaţiilor, premierul Cioloş a subliniat că există, în prezent, mai multe sisteme IT în diferite instituţii care nu sunt compatibile între ele. "Pentru Ministerul Comunicaţiilor, decizia mea este să propun pentru câteva săptămâni un interimat, o să-l propun pe domnul ministru Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei, cu atât mai mult cu cât (…) Guvernul a luat decizia să creeze un post de coordonator pentru Tehnologia Informaţiei, care să pregătească câteva măsuri care să asigure o mai bună coordonare a proiectelor de IT, la nivelul Guvernului. Avem multe situaţii în multe instituţii în care avem platforme, sisteme IT care nu sunt compatibile între ele. Avem nevoie de coerenţă pentru viitor. În mod formal, în structura Guvernului actual, Ministerul Comunicaţiilor are această responsabilitate pe care a acoperit-o din punctul meu de vedere mai mult sau mai puţin bine şi aici avem nevoie de o evoluţie şi de asta am luat şi această decizie de creare a acestei poziţii în interiorul Guvernului şi mi-aş dori ca ministrul pe care o să-l numesc pentru următoarele luni la Comunicaţii să poată să facă această tranziţie pentru a consolida şi a întări acest post pe care l-am creat, în aşa fel încât, sper eu, de la următorul Guvern, instalarea următoarei echipe guvernamentale, să avem din acest punct de vedere o claritate mai bună în ceea ce priveşte modul în care la nivelul Guvernului se coordonează aceste platforme IT", a explicat Dacian Cioloş. 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă