11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Bivolaru, șeful MISA, a fost încarcerat în Franța, până la extrădare

UPDATE. Bivolaru, șeful MISA, a fost încarcerat în Franța, până la extrădare

Șeful Mișcării pentru Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru, a fost capturat în Franța, iar judecătorii au decis să îl aresteze preventiv până când documentele de extrădare vor fi gata.

Judecătorii au confirmat, de fapt, mandatul european de arestare preventivă emis de autoritățile din România. Guru a fugit din România în anul 2004, iar în anul 2005 a primit azil politic în Suedia. 

Citește și: Guru Bivolaru, CONDAMNAT la închisoare pentru acte sexuale cu minori şi trafic de persoane. Vezi câţi ani va sta în închisoare

Cu toate acestea, Gregorian Bivolaru a fost condamnat în lispă, pe 14 iunie 2013, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la şase ani de închisoare cu executare pentru act sexual cu un minor în formă continuată, decizia fiind definitivă. Prin aceeaşi sentință, magistrații l-au achitat pe Bivolaru de perversiuni sexuale în legătură cu victima Mădălina Dumitru, pe motiv că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii. Tot din acelaşi motiv şi în cazul aceleiaşi victime, liderul MISA a fost achitat şi pentru fapta de trafic de minori.

Totodată, instanţa a încetat procesul-penal pe numele lui Gabriel Bivolaru pentru tentativă la trecerea frauduloasă a frontierei, fapta fiind prescrisă.

În prezent, Gregorian Bivolaru ar fi urmărit și de justiția din Finlanda, pentru o faptă similară celor din România – ar fi ademenit, la Paris, o minoră finlandeză.

Citește și: Doi români sunt pe lista celor mai căutați infractori din Europa. Unul dintre ei – Gregorian Bivolaru

Gurul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut s-a putut ascunde aproape 12 ani datorită „numeroaselor ramificaţii“ şi „sprijinului“ adepţilor organizației, potrivit unor surse din poliţia franceză, citate de Agerpres. MISA încu­rajează practica yoga şi a făcut furori în Europa unde şi-a creat “ashramuri“. Organizația provoacă polemici şi unii membri sau centre au făcut obiectul unor anchete ale poliţiei în Europa, mai ales pentru suspiciuni de prostituţie, respinse de organizaţie, relatează agenția de presă.

Gabriel Bivolaru a fost totuși prins de autoritățile franceze, în colaborare cu cele române, deoarece a părăsit Suedia, unde era protejat, și a plecat la Paris să își cumpere cărți, potrivit Pro Tv.

De altfel, conform aceleaiși surse, a fost capturat chiar în timp ce se afla la un târg de carte din capitala Franței. Ulterior, a fost plasat sâmbătă în detenţie provizorie în aşteptarea unei audieri pentru a fi predat României. Liderul MISA, Gregorian Bivolaru, a susținut în fața judecătorilor că este cetăţean bulgar, nu român, şi că nu este persoana dată în urmărire de ţara noastră. De asemenea, vineri, când acesta a fost prins de poliţişti, ar fi avut asupra sa acte false, conform unor surse de presă.

Guru va compărea miercuri în faţa camerei de instrucţie a Curţii de apel unde va fi întrebat dacă este de acord sau nu să fie predat autorităţilor române. În al doilea caz, magistraţii vor avea douăzeci de zile pentru a decide cu privire la predare, iar hotărârea poate fi casată, mai notează AFP. Guru Bivolaru este apărat în Franţa de avocaţi din România. Potrivit primelor informaţii, a fost demarată procedura extrădării sale, informează televiziunile de ştiri. 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă