10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialBogdan Olteanu, în Deltă, la Vîntu. Negocierile mitei de 2.000.000 de euro...

Bogdan Olteanu, în Deltă, la Vîntu. Negocierile mitei de 2.000.000 de euro pentru sine și pentru Tăriceanu. Ce câștiga Vîntu

UPDATE. Instanța a decis ca Bogdan Olteanu să fie arestat la domicilu pentru următoarele 30 de zile pentru acuzațiile de trafic de influență și luare de mită pe care i le aduce DNA.

Negocierile din 2008 dintre Sorin Ovidiu Vîntu și Bogdan Olteanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei s-ar fi purtat în complexul Lebăda, proprietatea lui SOV. Olteanu ar fi fost dus în Deltă cu elicopterul. SOV ar fi declarat procurorilor că i-ar fi dat lui Olteanu 2.000.000 de euro, la sediul PNL, prin intermediar. Un milion de euro ar fi fost pentru Olteanu, altul pentru premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. La dosar există și interceptări.

Înalta Curte de Casație și Justiție a început vineri, la ora 15.00,  judecarea  solicitării DNA de arestare preventivă a lui Bogdan Olteanu pentru că în 2008 ar fi acceptat 1.000.000 de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a-l  determina pe  premierul Călin Popescu Tăriceanu  să-l numească pe Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Administrației Rezervației Biosferei "Delta Dunării".

SO Vîntu a susținut în fața procurorilor că Bogdan Olteanu i-a cerut 2.000.000 de euro, un milion pentru sine, altul pentru premierul Tăriceanu și că banii au fost duși de un intermediar la sediu PNL. Intermediarul ar fi confirmat declarația lui Vîntu.

Până în prezent, doar Bogdan Olteanu este inculpat pentru trafic de influență, iar Sorin Ovidiu Vîntu, cumpărătorul de influență, este doar suspect. Poate și pentru că este la "izolare", adică în pușcărie, unde execută o pedeapsă de patru ani și două luni de închisoare pentru devalizarea PetromService, denumită ulterior PSV Company.

Negocierile pentru numirea lui Liviu Mihaiu s-ar fi purtat la baza "Lebăda" din localitatea Crișan, proprietatea lui Vîntu.

"În iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu și Sorin Ovidiu Vântu la baza Lebăda din localitatea Crișan, unde suspectul ( adică Vîntu -n.n) deținea o ambarcațiune folosită cu rol de locuință de vară. La întâlnire, Bogdan Olteanu a venit însoțit de un apropiat al suspectului Sorin Ovidiu Vântu și care intermedia relația acestuia cu inculpatul Bogdan Olteanu. Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter pus la dispoziție de Sorin Ovidiu Vântu", se susține în referatul DNA.

Care era interesul lui Vîntu în numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator? DNA susține că imediat după numirea în funcție a lui Mihaiu, acesta a avizat înființarea de benzinării mobile în Deltă pentru societatea PSV Company, controlată de Sorin Ovidiu Vîntu și partenerul său, Liviu Luca (amândoi condamnați pentru devalizarea Petromservice-PSVCompany).

Alte interese economice: Vîntu ar fi fost interesat să-și dezvolte baze turistice în zonă și să dețină zone de alimentare cu combustibili a navelor fluviale. 

În Delta Dunării Vîntu deține: Complexul "Lebăda" (din Crişan), Complexul "Roşu", Hotel "Marea Neagră" (din Sulina) , Hotel "Salcia" (de la Maliuc – Delta Dunării). Între ambarcaţiunile sale se află și o şalupa rapidă " Ranger". 

Cum au decurs negocierile pentru numirea lui Mihaiu și pentru primirea șpăgii

De remarcat că atât Sorin Ovidiu Vântu, cât și Bogdan Olteanu erau foarte interesați de organizarea acestei întâlniri din Deltă, susține DNA.

Astfel, într-o convorbire din data iulie 2008, apropiatul lui Sorin Ovidiu Vântu  îi comunica: " Bogdan Olteanu  vine dintr-o parte, îl aştept eu şi după aceea se întoarce cu avionul că e tare grăbit. Ştii? Face asta special, deci vine chiar din BUCUREŞTI, şi face numai pentru… să ne vedem. M-ai înţeles.”

Discuția continuă cu propunerea lui Sorin Ovidiu Vântu de a-i pune la dispoziție un elicopter, în final deplasarea făcându-se cu elicopterul, după cum arată și Olteanu Bogdan în declarația sa dată joi, înainte de reținere.

"În condițiile în care Bogdan Olteanu cunoștea scopul discuțiilor (respectiv numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator) este evident interesul său în acest sens", susțin procurorii.

Printre temele abordate ar fi fost numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, iar cu acest prilej Bogdan Olteanu i-ar fi cerut lui Sorin Ovidiu Vântu suma de 1 milion de euro în schimbul influenței pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu. Suma urma să fie remisă în numerar, prin intermediul apropiatului lui SOV

Ulterior, Liviu Mihaiu ar fi fost chemat la sediul Guvernului, unde premierul Călin Popescu Tăriceanu i-ar fi comunicat că va fi numit guvernator al Deltei Dunării.

Cum au fost plimbați  banii

Mita dată lui Bogdan Olteanu ar fi fost de un milion de euro, cash, primiți de fostul președinte al Camerei Deputaților în biroul din sediul PNL. În plus, Olteanu ar fi  beneficiat gratuit de servicii de marketing și consultanță ca sprijin în campania electorală pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2008

Mod de acțiune pentru darea mitei  de un milioan de euro. Sorin Ovidiu Vântu i-ar cerut unui alt apropiat, care se ocupa de firmele sale din alte jurisdicții, să transfere suma de 1 milion de euro din contul bancar deschis în Cipru,  în contul unei societăți în Bulgaria.

Potrivit documentelor bancare aflate la dosarul cauzei, societatea din Cipru a transferat un milion de euro în contul de unde intermediarul a retras banii în trei zile consecutive, în octombrie 2008.

După câteva zile, la solicitarea lui Sorin Ovidiu Vântu, ar fi remis această sumă lui Bogdan Olteanu, la biroul unde acesta își desfășura activitatea în sediul Partidului Național Liberal.

Modul prin care s-au prestat gratuit serviciile de consultanță și marketing. În toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obținerea unui mandat de deputat în Parlamentul României.

Din dispoziția lui Sorin Ovidiu Vântu, în vara și toamna anului 2008 directorul unei societăţi,  la care SOV era acţionar, s-a întâlnit cu Bogdan Olteanu și i-a oferit consultanță pentru campania electorală desfășurată pe parcursul anului 2008. O echipă din cadrul acelei societăți a realizat mai multe lucrări de analiză politică și sondaje de opinie, lucrări care au fost puse la dispoziție lui Bogdan Olteanu.

Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în condițiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile și votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporțional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esențială pentru desemnarea câștigătorului unui mandat parlamentar.

Prețul serviciilor prestate de echipa respectivă era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora.

Interesele lui Vîntu în Deltă

"Interesul  lui Sorin Ovidiu Vântu în legătură cu numirea guvernatorului  Deltei Dunării era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietățile sale imobiliare se aflau în Deltă, și, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-și intenția de a transforma Delta într-o destinație de turism exclusivist. În acest context, punerea în aplicare a planurilor suspectului (SOV-n.n.) de dezvoltare a Deltei Dunării erau legate de persoana celui care conduce rezervația și autoriza unele categorii de activități economice care puteau fi desfășurate" susțin procurorii .

Numirea guvernatorului Deltei Dunării se face, potrivit legii, prin decizia primului-ministru, la propunerea conducătorului autorității publice pentru protecția mediului și pădurilor. La data de 18.09.2008, Liviu Mihaiu a fost numit în funcția de Guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” prin Hotărârea nr. 1.088/2008 emisă de Guvernul României.

După numirea lui Mihaiu în funcție, acesta a avizat benzinării plutitoare pentru societatea PSV Company (fosta Petromservice), controlată de Vîntu. Benzinăriile plutitoare alimentau navele comerciale.

Contribuția lui Olteanu în numirea lui Mihaiu

La data faptelor, Bogdan Olteanu era președintele Camerei Deputaților. În conformitate cu Regulamentul Camerei Deputaților (( art. 33 lit. g), președintele camerei reprezintă instituția în relațiile interne, inclusiv în raporturile cu Guvernul României.

În condițiile în care Guvernul este învestit ca urmare a votului Parlamentului și este demis ca urmare a retragerii încrederii acordate (potrivit art. 103 alin. 3 și 109 alin. 2 din Constituție), președintele uneia dintre camerele Parlamentului are o influență reală asupra membrilor Guvernului, derivând din atribuțiile de serviciu ale acestuia. Totodată, Bogdan Olteanu era apropiat al premierului Călin Popescu Tăriceanu, acesta din urmă fiind nașul său.

Având în vedere toate aceste considerente, Bogdan Olteanu se afla într-o postură din care își putea trafica o influență reală în vederea numirii guvernatorului Deltei Dunării.

În aceste condiții, Sorin Ovidiu Vântu a ajuns la o înțelegere cu Bogdan Olteanu conform căreia, în schimbul demersurilor efectuate de acesta pe lângă membrii guvernului pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator, Sorin Ovidiu Vântu urma să îi dea un milion de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță.

Având în vedere intenția sa, Sorin Ovidiu Vântu l-a întrebat pe Liviu Mihaiu dacă este de acord să fie numit guvernator al Deltei. Acesta a acceptat și, în consecință, Sorin Ovidiu Vântu i-a spus că se va ocupa, va aranja acest lucru.

Ulterior, într-o emisiune televizată ce a avut loc în ziua de 16.09.2008 (cu două zile înainte de decizia oficială), Bogdan Olteanu a fost primul demnitar care a anunțat public că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei Dunării. "În condițiile în care Olteanu nu avea nicio atribuție în acest sens și nu au fost identificate alte declarații publice similare, această conduită ar trebui interpretată, susțin procurorii, ca un mesaj al inculpatului către Sorin Ovidiu Vântu că și-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informații ar fi putut obținute doar în urma discuțiilor cu decidenții guvernamentali".

De altfel, în ziua următoare, Bogdan Olteanu a avut o întâlnire cu intermediarul lui Sorin Ovidiu Vîntu, pentru ca acesta să îi transmită un mesaj din partea lui Sorin Ovidiu Vântu cu privire la modalitatea în care urma să își îndeplinească partea sa de înțelegere.

Vîntu și-a recunoscut vinovăția și a denunțat faptele

Suspectul Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut săvârșirea faptelor, susținând însă ca Bogdan Olteanu i-a cerut suma de 2 milioane de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, respectiv un milion în interes personal În condițiile în care suspectul nu este apărat de răspundere penală pentru fapta săvârșită și nu are nici un beneficiu procesual cu excepția reducerii limitelor de pedeapsă, este evident caracterul sincer al declarației acestuia.

Cum s-a apărat Bogdan Olteanu

Bogdan Olteanu a recunoscut că în cursul anului 2008 avea periodic întâlniri cu Sorin Ovidiu Vântu, intermediate de un apropiat a lui sov inculpatul a recunoscut că una din întâlniri a avut loc în Delta Dunării la complexul Lebăda, prilej cu care Sorin Ovidiu Vântu i-a cerut să îl susțină pe Liviu Mihaiu pentru funcția de guvernator al Deltei Dunării. De asemenea, a arătat că a avut discuții în acest sens cu prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, susținând însă că a făcut acest lucru din convingere, solicitarea suspectului Sorin Ovidiu Vântu coincizând cu propriile sale opinii, astfel încât nu a cerut și nu primit nici un folos material pentru acest demers.

Cu privire la serviciile furnizate de societate pentru campania sa electorală, a susținut că acestea reprezentau doar o ofertă în vederea încheierii unei eventuale a unui contract, care nu s-a mai materializat întrucât nu a fost mulțumit de calitatea analizelor politice și a sondajului de opinie ce i-au fost prezentate. 

Ce susține Liviu Mihaiu

În legătură cu faptul că imediat după numirea pe funcția de guvernator al Deltei a dat avize unei societăți controlate de Vîntu pentru înființarea benzinăriilor plutitoare, Liviu Mihaiu a declarat presei: "PSV a avenit cu toate avizele de la compatimentul Tehnic-Administrativ. Nu știam a cui e. Când ai toate avizele de la Tehnic-Administrativ a nu semna e un abuz în serviciu. Eu am aflat din ziar că PSV are legătură cu Vîntu. Eu nu fac ca Securitatea, să întreb a cui e firma înainte să semnez. Dacă aș fi știut, nu îi dădeam așa ușor, mă lămuream de 10 ori, fiind o problemă de petrol. Serviciul tehnic a confirmat că au toți parametrii îndepliniți". 

 

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă