10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Bogdan Olteanu, arestat la domiciliu. Mita: un milion de euro pentru...

UPDATE. Bogdan Olteanu, arestat la domiciliu. Mita: un milion de euro pentru sine și sprijin electoral! Alt milion de euro ar fi fost primit pentru Tăriceanu

UPDATE: Avocatul lui Bogdan Olteanu a anunţat că acesta îşi va da luni demisia din funcţia de viceguvernator al BNR, pentru persoanele onorabile şi cinstite care lucrează la BNR şi pentru că imaginea instituţiei “nu merită târâtă în această poveste”.

UPDATE. Instanța a decis ca Bogdan Olteanu să fie arestat la domicilu pentru următoarele 30 de zile pentru acuzațiile de trafic de influență și luare de mită pe care i le aduce DNA.

UPDATE. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) vor judeca vineri, de la ora 15,00, cererea DNA privind arestarea preventivă a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu.

—————

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, a fost reținut de DNA în noaptea de joi spre vineri, pentru trafic de influență. Vineri, va fi prezentat în fața unui judecător de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru un mandat de arestare pe o perioadă de 30 de zile.

 În perioada iulie-noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților și lider PNL,  ar fi primit pentru sine, prin intermediar, de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, suma de 1.000.000 euro și sprijin electoral constând în servicii de marketing și consultanță, se susține într-un comunicat al DNA. Banii au fost dați în sediul partidului. Un alt milion de euro ar fi fost primit pentru Călin Popescu Tăriceanu, atunci premier al României, spun surse judiciare.

 Pentru această sumă, Olteanu ar fi făcut  trafic de influență la premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu (acum, președinte al Senatului) ca Liviu Mihai să fie numit în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Ca urmare a diligențelor depuse de Olteanu, Liviu Mihaiu, apropiat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, ar fi fost numit guvernator al Deltei Dunării la data de 18 septembrie 2008.

  Sorin Ovidiu Vîntu ar fi avut interese economice  în Delta Dunării, unde ar avea proprietăți importante.

 Sursele României libere spun că Bogdan Olteanu ar fi recunoscut în fața procurorilor anticorupție că Sorin Ovidiu Vîntu i-a cerut sprijin pentru numirea lui Mihaiu; a recunoscut faptul că s-a dus în Delta Dunării, la imobilul lui Vîntu, unde au discutat despre numirea lui Mihaiu, însă NU a recunoscut că a primit banii.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost audiat și el, joi, la DNA, unde ar fi formulat denunț împotriva lui Olteanu și Tăriceanu. În dosar ar exista și un alt denunț. Vîntu ar fi și el inculpat pentru cumpărare de influență. DNA nu confirmă inculparea lui Vîntu. Vîntu a fost adus la DNA pentru audieri din Penitenciarul Rahova, unde execută o pedeasă privativă de libertate de patru ani și două luni, primită luna aceasta pentru devalizarea Petromservice. 

Împotriva lui Tăriceanu nu se poate începe urmărirea penală deoarece beneficiază de imunitate conferită de Legea răspunderii ministeriale pentru că presupusa infracțiune (mita de un milion de euro primită pentru numirea lui Mihaiu) ar fi fost săvârșită în calitate de premier. Urmărirea penală a lui Tăriceanu poate fi începută doar în urma votului majoritar al Senatului, unde acum este președinte. 

Într-un comunicat de presă, BNR transmite că faptele imputate de DNA lui Bogdan Olteanu au fost săvârșite înainte de numirea sa în funcția de viceguvernator al băncii naționale. Reținerea lui Olteanu nu afectează activitatea BNR, atribuțiile acestuia fiind preluate de o altă persoană.

====

Sorin Ovidiu Vîntu  a dat declarații, ieri, la DNA, într-un nou dosar penal, în care se investighează infracțiunea de  cumpărare de influență de la un politician, căruia i s-ar fi promis un milion de euro, spun surse judiciare.

Faptele ar fi fost comise în 2008, iar politicianul implicat ar fi actualul președinte al  Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care la data săvârșirii faptei era premierul României.

Sursele noastre spun că, inițial, SOV ar fi depus la DNA un memoriu în legătură cu infracțiunea de cumpărare de influență, iar pentru a da lămuri asupra infracțiunii, procurorii l-au adus cu duba de la penitenciar, unde execută o sentinţă pe care a primit-o săptămâna trecută.

La același dosar ar mai exista un denunț, dar DNA nu a confirmat nici una dintre informații.

Practic, e faza de început a instrumentării unui dosar penal, iar procedura interzice procurorilor să dea detalii până ce făptuitorii nu sunt anunțați că s-a început urmărirea penală față de ei.

Ce ar fi susținut Vîntu

Sorin Ovidiu Vântu ar fi susţinut, în faţa procurorilor anticorupţie, că ar fi cumpărat influență de la Călin Popescu Tăriceanu, potrivit informațiilor vehiculate în spațiul public, prin intermediul lui Bogdan Olteanu, actual viceguvernator al Băncii Naționale a României, fost președinte al Camerei Deputaților la data săvârșirii faptelor investigate. Milionul de euro ar fi fost pentru ca premierul de atunci să-l numească pe Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării. Jurnalistul a ocupat această funcţie între septembrie 2008 şi februarie 2009, dar a fost revocat din funcție  după schimbarea Guvernului Tăriceanu.

Ce susține Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că acuzaţiile lansate pe piaţă, pe seama prezenţei lui SOV la DNA, sunt simple zvonuri. “Nu comentez zvonuri. Presupunând că într-adevăr numele meu e menționat în­tr-un fel sau altul în denunțul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aștept ca, o dată cu apropierea alegerilor, mai mulți arestați, condamnați, anchetați, suspecți, inculpați etc. să facă denunțuri împotriva mea, pentru a obține promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în fața Legii și vor rămâne cu banii furați, eventual. După ce se va aduna un număr de denunțuri măcar cu două cifre, voi da următorul răspuns pentru toate înscenările. Oricât aș fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri. Băsescu, atunci când era la apogeul puterii sale, a făcut numeroase eforturi de a mă elimina din fruntea Guvernului și din politică. N-a reușit, pentru simplul motiv că în toată activitatea mea NU există fapte de corupție“, a precizat al doilea om în stat.

Bogdan Olteanu, despre care s-a speculat că ar fi fost intermediarul tranzacţiei, nu a putut fi contactat. Secretara Băncii Naţionale a României ne-a promis că îi va transmite solicitarea de a ne lămuri în legătură cu numele său vehiculat într-un dosar penal.   

Explicaţii

Jurnalistul Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunării, a precizat pe pagina sa de Facebook următoarele:

„1. Mă bucur că am fost guvernatorul D(eltei) D(unării) timp de aproape cinci luni (2008-2009) și că printre măsurile pe care le pot pune pe masă azi sunt: interzicerea vânătorii, regulamentul de urbansim și construcţii în DD, interzicerea pescuitului la sturion sau asaltul fără precedent asupra braconierilor.

2. NU am știut și nici participat la acea pretinsă tranzacţie pe spezele numirii mele ca guvernator.

3. Probabil că am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (și) pe șeful Camerei Deputaţilor la mână.

4. Dacă e să intrăm în alt registru, sunt «onorat că transferul» meu a avut o asemenea cotă, dar sunt îngrozit că unul dintre cei mai buni/onești guvernatori ai DD (mă iertaţi 🙂 ), a ajuns în fruntea D.D. printr-un asemenea act de corupţie la un asemenea nivel..

5. Nimeni dintre cei implicaţi în acest scandal «sud-american» NU m-a sunat vreodată să-mi ceară ceva! Pentru simplul motiv că astea au fost condiţiile pe care le-am pus Guvernului Tăriceanu pentru a accepta postul.

6. Justiţia să-și facă (toată) datoria!“

Condamnările  Sorin Ovidiu Vîntu

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv la data de 22 iulie 2016 la șase ani și două luni închisoare pentru devalizarea Petromservice. Vîntu mai are două condamnări definitive, una în dosarul privind șantajarea lui Sebastian Ghiță, alta în cel privind favorizarea condamnatului Nicolae Popa, condamnat la 15 ani în dosarul FNI, ambele executate deja.

De asemenea, mai are o condamnare de șase ani și patru luni închisoare, în fond, în dosarul   devalizării Fondului Național de Investiții.

Cele mai citite

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă