6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul viceguvernator BNR, în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Cum...

Fostul viceguvernator BNR, în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Cum au motivat judecătorii decizia

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție  a admis cererea DNA de prelungire a arestării preventive a lui Bogdan Olteanu și a respins cererea inculpatului de cercetare sub control judiciar.

Bogdan Olteanu este inculpat pentru că, în 2008, pe când era președintele Camerei Deputaților, a cerut și primit de la Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro pentru a sprijini numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Fostul viceguvernator și-ar fi traficat influența  în fața premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, care îi era naș. Tăriceanu l-a numit pe Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei, anunțul numirii fiind făcut de însuși Bogdan Olteanu, deși acesta nu avea nici o atribuție guvernamentală.

Vîntu ar fi vrut ca prin Liviu Mihaiu să obțină facilități în Deltă, unde deținea proprietăți și avea interese economice, se menționează în probatoriu.

După numirea sa în funcția de guvernator, Liviu Mihaiu a aprobat înființarea unor benzinării plutitoare în Delta Dunării. Firma desemnată a le înființa a fost PSV Company (fostă Petrom Service), controlată de Sorin Ovidiu Vîntu.

Bogdan Olteanu se află  acum sub puterea mandatului de arestare preventivă care expiră la data de 29 august 2016.

Ce a constatat prima instanță de judecată

“Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată, în baza probelor administrate în cauză până la acest moment procesual, că acestea susţin aprecierea existenţei unor motive verosimile care fundamentează bănuiala întemeiată că inculpatul Olteanu Bogdan  a săvârşit fapta de trafic de influență (…) constând în aceea că, în perioada iulie – noiembrie 2008, a solicitat și primit de la Vântu Sorin Ovidiu un milion de euro în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator al Deltei Dunării” se precizează în motivele instanței din prima cameră preliminară.

Testul detectorului de minciuni trecut de denunțător. Olteanu a refuzat testul

Între probele din dosar există acte bancare referitoare la circulația banilor prin conturi, declarațiile martorilor-denunțători, înregistrările comunicațiilor/convorbirilor, înregistrări ambientale, proba cu detectorul de minciuni.

Denunțătorul Ionuț Adrian Eftime a fost testat cu detectorul de minciuni, rezultatele confirmând faptul că acesta a spus adevărul în denunț, potrivit probelor din dosar.

Bogdan Olteanu a refuzat proba cu detectorul de minciuni. Anunțul a fost făcut de avocatul său.

În actele oficiale din dosarul penal se precizează “(…) Relevanţă sub aspect probator prezintă declaraţiile martorilor care au arătat modalitatea în care, din dispoziţia lui Vântu Sorin Ovidiu, s-a remis inculpatului Olteanu Bogdan suma de un milion de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Transferul s-a realizat în două tranșe –  o plată de 1 milion euro în contul unei societăți (IT Media Productions Delaware),  iar o plată de 1 milion de euro în contul personal al martorului Ionuț Adrian Eftime”.

La cererea lui Vântu Sorin Ovidiu, Eftime Ionuț Adrian a retras un milion de euro, iar “banii în numerar i-a predat lui Olteanu Bogdan la sediul central al Partidului Național Liberal”.

 Ionuț Adrian Eftime, martor-denunțător, a fost supus unei constatări tehnico-științifice de detectare a comportamentului simulat “rezultând că este sincer, astfel încât declarația acestuia va fi avută în vedere cu prioritate la stabilirea situației de fapt. Declarația cuprinde numeroase detalii cu privire la împrejurările remiterii banilor, care se coroborează cu celelalte mijloace de probe administrate și confirmă concluzia raportului de constatare”.

Susținerile lui Ionuț Eftime au fost întărite atât de declarațiile altor martori, cât și de declarația lui Sorin Ovidiu Vîntu, urmărit penal în dosar. 

“Depoziţiile martorilor şi ale suspectului Sorin Ovidiu Vîntu nu sunt singurele elemente probatorii în susţinerea acuzaţiei aduse inculpatului Olteanu Bogdan privind infracţiunea de trafic de influenţă reţinută de procuror, în acest sens fiind relevante  documentele bancare obținute din Bulgaria din care rezultă că societatea Demera Investments Cipru a transferat la data de 22.10.2008 un milion de euro în contul din Bulgaria deținut de societatea IT Media Productions, de unde a fost ridicat în numerar de Eftime Ionuț Adrian în datele de 28, 29 și 30 octombrie 2008”.

Interceptările telefonice și înregistrările ambientale confirmă și ele declarațiile denunțătorilor, martorilor și ale suspectului Sorin Ovidiu Vîntu, susține judecătorul de drepturi și libertăți.

Judecător: apărările inculpatului Bogdan Olteanu sunt nefondate

“Apărările inculpatului Olteanu Bogdan privind inexistenţa unor elemente probatorii  care să contureze bănuiala legitimă şi să permită unui observator obiectiv că există indicii care susţin acuzaţia privind comiterea infracţiunii de trafic de influenţă sunt nefondate, Judecătorul  de drepturi şi libertăţi constatând că au fost administrate probe sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă (…)” se precizează în actele de la dosar.

“Susţinerea inculpatului că nu a avut nicio contribuţie în numirea în funcţia de guvernator al Deltei Dunării a lui  Mihaiu Liviu şi nici nu a primit nicio sumă de bani reprezentând comision pentru intervenţia avută în această numire este contrazisă de depoziţiile martorilor, interceptările convorbirilor telefonice, înregistrările ambientale şi documentele bancare”.

Motivele primei arestări

“(…) Privarea de libertate a inculpatului Olteanu Bogdan este necesară pentru înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică pe care o prezintă lăsarea sa în libertate. Sub acest aspect, Judecătorul de drepturi şi libertăţi are în vedere gravitatea faptei presupus săvârşite, determinată de natura acesteia, modalitatea în care se presupune că a fost comisă, atunci când inculpatul ocupa o funcţie importantă, aceea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, valoarea sumei de bani pretins primită în schimbul influenţei sale (un milion de euro),(…) precum şi rezonanţa socială negativă a faptei de care inculpatul este acuzat” precizează judecătorul de camera preliminară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă