12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialBonus de pensionare pentru magistrati. Nicolae Popa primeste 129.000 lei

Bonus de pensionare pentru magistrati. Nicolae Popa primeste 129.000 lei

Fost presedinte al Curtii Supreme de Justitie, Nicolae Popa s-a pensionat saptamana trecuta dupa ce, la 1 septembrie, a implinit varsta de 70 de ani si va fi unul dintre beneficiarii bonusului de pensionare.

Consiliul Superior al Magistraturii a luat act, in aceeasi sedinta, de cererea de pensionare a altor 71 de magistrati cu diferite ranguri, de la instante inferioare la Curtea Suprema. Potrivit ultimei declaratii de avere, depusa de Nicolae Popa, in iunie 2009, el a castigat, anul trecut, ca presedinte la Curtea Suprema, suma de 234.659 de lei, aproximativ 19.500 de lei/lunar.

Practic, conform legii, care prevede ca un magistrat va primi echivalentul a sapte salarii in momentul pensionarii, Nicolae Popa trebuie sa incaseze aproximativ 129.000 de lei.

Alte venituri ale sefului instantei supreme

Nicolae Popa a mai castigat 66.948, indemnizatia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii – presedintele Curtii Supreme este membru de drept in Consiliu -, din activitatea didactica a mai castigat 124.769 de lei. Nicolae Popa a incasat inca 29.106 lei din drepturi de autor.

Pentru ca un magistrat sa incaseze la data pensionarii cele sapte indemnizatii lunare brute, acesta trebuie sa nu fi fost eliberat din functie din motive imputabile si sa aiba 20 de ani de vechime continua in magistratura.

Potrivit Legii 303/2004, se calculeaza vechimea in munca si daca magistratul a fost notar, avocat, grefir cu studii superioare, cadru didactic in invatamantul superior de drept sau ofiter de politie judiciara.

 

(Adevarul)

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă