21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBorc: Legea achizițiilor impune licitații pe SEAP pentru organizarea târgurilor

Borc: Legea achizițiilor impune licitații pe SEAP pentru organizarea târgurilor

Firma care se va ocupa de organizarea târgurilor și expozițiilor internaționale va fi selectată prin licitație publică, iar Ministerul Economiei va fi reprezentat la aceste evenimente de o singură persoană, nu de două, ca până acum, a anunțat duminică ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, în răspuns la protestele care au avut loc față de blocarea programului de promovare a exporturilor.

'Noua lege a achizițiilor impune licitații competitive pe SEAP pentru organizarea târgurilor. Numai că, colegi din minister, deja supărați că am impus că nu este nevoie de două persoane să "verifice" dacă totul e ok la târguri ci de maxim una împreună cu reprezentantul nostru comercial din acea țara, au tergiversat și au interpretat în toate felurile posibile legea, numai și numai să nu se schimbe nimic. Ministerul a înaintat la ANAP toată documentația necesară pentru lansarea pe SEAP a licitației pentru un acord cadru cu privire la organizarea de târguri și expoziții. În același timp, am deblocat participarea la târgul de la Moscova și la cel de la Paris', a precizat ministrul citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Legea achizițiilor publice impune ca selecția firmei să se realizeze prin SEAP, dacă suma este mai mare de 3,3 milioane de lei. 'În 2016, programul nostru de târguri este de 40 milioane de lei', a subliniat Borc.

Ministrul de resort a mai spus că 'unii colegi din minister doresc păstrarea statusului quo cu orice preț (sau măcar sa tragă de timp până pleacă Guvernul ăsta tehnocrat care le creează numai necazuri :)'. 'De prisos de menționat că în ultimii ani cam aceleași firme sunt "abonate" la organizarea târgurilor. În acest sens, am demarat un proces prin care ne propunem să eficientizăm modalitatea de cheltuire a banilor publici prin introducerea decontării directe către firmele care participă la târgurile internaționale', a mai spus Costin Borc.

El a explicat și cum funcționează aceste programe. 'Se stabilește în Consiliul de Export, împreună cu reprezentanții patronatelor, o lista de târguri la care se va participa în anul viitor. În funcție de bugetul pe care ministerul îl are după aprobarea bugetului de stat, lista se poate mări sau diminua. Spre exemplu, anul acesta, 2016, sunt mai multe târguri și expoziții decât anul trecut. In general, ajutorul de minimis acoperă plata standurilor, a transportului mostrelor și 50% din cheltuielile de cazare și de transport ale expozanților. În plus, și aici nu prea înțeleg de ce, și cred că este unul din motivele pentru care au început nemulțumirile, se acoperă deplasarea pe toată durata târgului a 2 persoane din minister (ceea ce înseamnă cam o săptămână la New York, Milano, Dubai, Moscova, Londra, Paris …), un comision de organizare pentru firma care câștiga atribuirea (deși cea mai mare parte din târguri oferă toate serviciile incluse, inclusiv construirea standurilor)', a adăugat ministrul Economiei.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă