11.1 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialBRAT critică ajutorul de stat al Guvernului pentru audiovizual

BRAT critică ajutorul de stat al Guvernului pentru audiovizual

Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) a arătat că, deși ajutorul de stat pe care Guvenul vrea să îl acorde domeniului audovizual pentru a se asigura de calitatea informației care ajunge la publicul larg, trebuie să fie sprijinite și presa scrisă și mediul online. 

BRAT a subliniat că Guvernul trebuie să aibă în vedere interesul publicului larg și modul în care acesta se informează atunci când acordă un ajutor de stat.  

Citește și: Guvernul renunţă la Fondul Audiovizual. Ce alternativă propune Executivul

De asemenea, BRAT a argumentat că dacă se oferă ajutor de stat în domeniul audiovizualului, fără a fi sprijinite în mod egal presa scrisă și mediul online se vor crea dezechilibre în mass media și va aduce un avantaj economic domeniului audiovizual. Astfel, Biroul arată că pentru a se evita acest lucru, un ajutor de stat echilibrat între cele patru medii este soluția pentru a oferi publicului larg conținut de calitate, informativ, cultural și educativ. 

”Emisiuni sau articole informative, culturale și educative de interes public sunt difuzate atât prin intermediul audiovizualului (radio și TV), cât și prin intermediul presei scrise tipărite și al mediului online. Cele două medii menționate, presă scrisă tipărită și mediul online, se confruntă cu o serie de dificultăți persistente și severe, aceste medii alocând resurse financiare și umane importante pentru producția și distribuirea de programe informative, culturale sau educative, articole care în termeni economici sunt mai puțin eficiente (au valoare comercială mult redusă comparativ cu articole sau materiale de divertisment)”, se arată într-un comunicat al BRAT. 

Alocarea ajutoarelor de stat trebuie realizată pe criterii de performanță, transparența și independența, care să asigure imparțialitatea și corectitudinea alocării acestor fonduri, potrivit comunicatului citat.  

BRAT este organizația industriei de media din România care măsoară audiența presei scrise și a mediului online, auditeaza tirajele (presă scrisă) și monitorizeaza investițiile în publicitate (presă scrisă, online, radio și outdoor).  

Cele mai citite

Sfârșit de drum pentru Djokovic la Roma. Sârbul a fost eliminat de locul 32 mondial

Novak Djokovic a fost eliminat din turneul ATP Masters 1.000 de la Roma și a constituit una dintre surprizele majore ale competiției. Cu toate...

Darius Olaru, după ce FCSB a primit trofeul de campioană: „Vom petrece cât ne țin picioarele”

După ce FCSB a primit oficial trofeul de campioană a Ligii 1, primul după o „secetă” de nouă ani, căpitanul formației roș-albastre, Darius Olaru,...

Inundațiile din Brazilia au făcut 143 de morți. Guvernul anunță cheltuieli de urgență

Bilanțul victimelor ploilor abundente din statul brazilian Rio Grande do Sul a crescut la 143 de morți, a anunțat duminică organul guvernamental local de...
Ultima oră
Pe aceeași temă