15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialBreban îi dă replica lui Liiceanu. Cum se apără academicianul

Breban îi dă replica lui Liiceanu. Cum se apără academicianul

Academicianul Nicolae Breban l-a acuzat pe Gabriel Liiceanu de calomnie şi a subliniat că nu a spus nimic despre el la Academia Română, relatează Mediafax

De asemenea, Breban s-a întrebat dacă “prin asemenea diversiuni” vrea Liiceanu să îşi pregătească intrarea în Academie.

“Aflu cu surprindere că dl G. Liiceanu a publicat un denunţ calomnios, în care afirmă că, într-o şedinţă a Secţiei de Literatură şi Lingvistică a Academiei Române, eu i-aş fi menţionat numele şi aş fi afirmat că el, G. Liiceanu, «ar trebui împuşcat»”, a spus Nicolae Breban. 

Citeşte şi: Breban, dat afară de la ICR, după ce a spus că Patapievici ar merita ‘’împușcat’’

Academicianul a declarat că el a vorbit doar despre Patapievici şi că s-a folosit de un exemplu pentru a arăta ce li se întâmplă celor care atacă istoria în altă ţări. 

“La emisiunea «Punctul de întâlnire» din data de 10 mai 2015, am afirmat că, dacă dl Patapievici ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria şi identitatea poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat. Insist, polonezii, nu eu. A fost o comparaţie pentru a sublinia ideea că dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam. Voiam să spun că probabil polonezii ar fi reacţionat foarte ferm. Pe când în România nu a reacţionat nimeni. Eu îi dispreţuiesc pe cei care atacă istoria şi limba românească”, spune Nicolae Breban.

De asemenea, scriitorul a precizat că Gabriel Liiceanu a răstălmăcit afirmaţiile sale şi i-a lezat astfel imaginea.

“N-am spus nimic de dl Liiceanu, care nu a participat la acea şedinţă a Academiei Române. Cu toate acestea, el minte cu neruşinare, inventând, răstălmăcind grosolan afirmaţiile mele şi lezându-mi astfel imaginea publică”, mai spune Nicolae Breban.

Nicolae Breban afirmă că “antiromânismul agresiv” al lui Horia-Roman Patapievici este “cunoscut publicului larg”.

Totodată, Breban a prezentat în comunicatul de presă câteva citate din textele lui Horia-Roman Patapievici, printre care: “Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării”; “Un popor cu substanţa tarată. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare… guri vulgare, trăsături rudimentare”; “Românii nu pot alcătui un popor fiindcă valorează cât o turmă”, “Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…” (H. R. Patapievici, “Politice”, ediţia 1996, pagina 64).

“Uzând de un fals de logică şi forţând grosolan valoarea eseistului Patapievici, dl Liiceanu îl pune pe acest calomniator al limbii şi naţiunii române alături de mari scriitori europeni, crezând că în acest fel, prin asemenea enormităţi, pot fi justificate aceste scabrozităţi, precum şi altele, ale dlui Patapievici. Oare prin asemenea diversiuni şi provocări mediatice grosolane vrea cumva dl Liiceanu – autorul volumului «Dragul meu turnător» – să-şi pregătească intrarea în Academia Română?”, se întreabă, în finalul comunicatului său, Nicolae Breban.

În fapt, Nicolae Breban sugerează că disputa dintre el, care este membru titular al Academiei Române din anul 2009, şi Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, care nu fac parte din cel mai înalt for cultural din România, ar avea şi un alt substrat.

Scriitorul Gabriel Liiceanu i-a adresat, luni, preşedintelui Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad, o scrisoare deschisă, al cărei titlu este “Nu sunt de acord să fiu împuşcat”. Liiceanu îl întreba pe preşedintele Academiei dacă crede că dinlăuntrul “celui mai înalt for de spiritualitate” al României poate fi lansată o “instigaţie la crimă” precum cea a lui Nicolae Breban referitor la împuşcarea lui Liiceanu şi a lui Horia-Roman Patapievici.

Liiceanu făcea referire la faptul că academicianul Nicolae Breban, într-o şedinţă recentă a Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, ar fi spus că Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu ar trebui împuşcaţi.

La rândul său, Horia-Roman Patapievici a reacţionat, spunând că este consternat de faptul că în Academie cineva poate cere împuşcarea a doi oameni pe motiv de diferend cultural, precizând că aşteaptă explicaţiile preşedintelui forului, Ionel Valentin Vlad, şi ale preşedintelui Secţiei de Filologie şi Literatură, Eugen Simion.

De asemenea, academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, a spus că este o minciună faptul că Nicolae Breban ar fi cerut moartea lui Horia-Roman Patapievici şi a lui Gabriel Liiceanu la o şedinţă a Secţiei de Filologie şi Literatură din Academia Română, precizând că Academia nu este implicată în niciun fel în această chestiune.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă