16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: ELCEN promite că apa caldă va reveni la temperatura obișnuită până...

UPDATE: ELCEN promite că apa caldă va reveni la temperatura obișnuită până la ora 18.00. Bucureştenii din patru sectoare stau de joi fără apă caldă, din cauza unei datorii a ELCEN către Distrigaz

UPDATE 17.10 (duminică):  ELCEN promite că apa caldă va reveni la temperatura obişnuită, până la ora 18.00, în toate sectoarele afectate din Capitală.

Reprezentanţii ELCEN au arătat că apa caldă nu a mai fost livrată la temperaturile obişnuite, începând de joi, în urma reducerii cantităţii de gaze primite de la Distrigaz.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) a anunţat pe site, sâmbătă, că a fost nevoită să reducă temperatura apei calde, în sectoarele 2, 3, 4 şi 5, din cauza reducerii presiunii şi cantităţii de gaze livrate către ELCEN.

UPDATE 19.20: Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, îi cere lui Sorin Oprescu convocarea unei ședințe de urgență, în care să se discute problema furnizării de apă caldă, conform unui comunicat al Primăriei Sectorului 4, remis redacției.

”Trebuie precizat faptul că aceste disfuncţionalităţi în furnizarea apei calde sunt cauzate de disensiunile ivite în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în ceea ce priveşte fuziunea dintre RADET şi ELCEN, respectiv, cei care produc energia termică şi cei care o distribuie către populaţie. Din considerente politice, unii consilieri generali au ales să nu voteze această fuziune, punând mai presus de interesul cetăţenilor propriile interese sau pe cele de partid. Este binecunoscut faptul că RADET figura cu datorii mai vechi către ELCEN, iar în cazul în care fuziunea ar fi fost aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, acestea ar fi fost şterse. Ori, nefiind adoptat respectivul proiect de hotărâre, s-a ajuns la micşorarea temperaturii de livrare a apei calde către populaţie”, arată Primăria Sectorului 4, în comunicat. 

UPDATE Elcen transmite că are de recuperat de la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără penalităţi, pentru energia termică livrată şi neplătită în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014. "Am discutat cu cei de la Distrigaz Sud şi am stabilit că vor creşte presiunea la gaze astfel încât bucureştenii să nu mai aibă niciun fel de probleme. Din pacate, Elcen a acumulat datorii în valoare de 88 milioane de lei catre Distrigaz (actualmente GDF SUEZ), în timp ce avem de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără să mai calculăm şi penalităţile, pentru energia termică livrată şi neplatită în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014", se spune în comunicatul Elcen.

UPDATE Distrigaz a reluat alimentarea cu gaze a ELCEN. Reprezentanţii Distrigaz spun că au reluat furnizarea gazelor, aceasta fiind întreruptă în urmă cu cinci zile ca urmare a acumulării unor datorii inclusiv din sezonul rece 2013-2014. Distrigaz a redus serviciile de distribuţie a gazelor naturale către două puncte de consum ale ELCEN, respectiv CET Sud şi CET Vest, lucru care i-a lăsat fără apă caldă pe bucureştenii din patru sectoare ale Capitalei.

Bucureștenii din sectoarele 2,3,4 și 5 nu au apă caldă,după ce, de marți, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată Electrocentrale Bucureşti (Elcen), din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei, informează Mediafax. Distrigaz anunţă, sâmbătă, că a reluat furnizarea la parametri normali. Primăria anunță că Distrigaz amenință că va opri complet apa calda de luni și că sumele datorate de către RADET au fost achitate.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), Distrigaz Sud Reţele SRL afirma, într-o adresă trimisă primarului Sorin Oprescu, că are o creanţă de 88,86 milioane lei, la Elcen, reprezentând contravaloarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale neachitate pânǎ în prezent, motiv pentru care au fost realizate limitari în furnizarea gazelor naturale la centralele termoelectrice CET Sud şi la CET Vest ale producătorului de agent termic.

Potrivit unui comunicat al Distrigaz Sud Reţele, compania a redus cantitatea de gaz distribuită către CET Sud şi CET Vest din 30 septembrie, "ca urmare a acumulării de către Elcen a unor datorii importante de plata aferente serviciului de distribuţie prestat inclusiv pentru sezonul rece 2013-2014". "Măsura limitării a fost luată după ce au fost parcurse toate etapele de mediere în vederea eşalonarii debitelor", mai spun reprezentanţii Distrigaz.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) anunţă pe site, sâmbătă, că a fost nevoită să reducă temperatura apei calde, în sectoarele 2,3,4 şi 5, din cauza reducerii presiunii şi cantităţii de gaze livrate către Elcen.

Distrigaz Sud Reţele a mai anunţat, sâmbătă, că, în prezent, a restabilit parametrii de furnizare a gazelor naturale catre unităţile Elcen din Bucureşti, urmând ca "nu mai târziu de finalul săptămânii viitoare, conform promisiunii autorităţilor responsabile, să se găseasca o soluţie acceptabilă pentru stingerea datoriei".

PMB a mai comunicat că, pentru cantităţile de energie termică cumparate de la Elcen, în volum de 2.840.000 Gcal, în perioada ianuarie – septembrie 2014, a achitat, alături de RADET, suma totală de 677.580.571 lei, faţă de valoarea totală a facturilor aferente perioadei menţionate – 609.907.040 lei.

"Având în vedere cele menţionate nu pot fi reţinute motivele invocate de către Electrocentrale Bucuresti SA conform cărora arieratele pe care aceasta le are la Distrigaz Sud Retele SRL sunt cauzate, în principal, de neplata obligaţiilor financiare ale RADET şi ale Primăriei Municipiului Bucureşti, privind achiziţia de agent termic pentru perioada menţionată", spune primarul Sorin Oprescu.

Cele mai citite

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...

Judecătorul care a cerut azil politic în Belarus. “Aici este un preşedinte foarte înţelept”

Un judecător polonez a cerut azi politic în Belarus, în contextulrelațiilor tensionate dintre Polonia și Belarus. El susține că acolo se află"un preşedinte foarte...

VIDEO. Tragedie în a doua zi de Paște. O casă a luat foc, după ce a fost lovită de un trăsnet

Pompierii militari au intervenit în a doua zi de Paște pentru a stinge un incendiu care a izbucnit la o casă din municipiul Baia...
Ultima oră
Pe aceeași temă