22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. București: Două persoane au reclamat la Poliție că au fost agresate...

UPDATE. București: Două persoane au reclamat la Poliție că au fost agresate de hingheri. Poliția și șeful ASPA spun că nu este vorba despre hingherii Primăriei

UPDATE 14.05: Coordonatorul Autorității pentru Protecția Animalelor (ASPA) a declarat, pentru Mediafax, că nu au fost implicate echipe ale hingherilor în scandalul produs pe Șoseaua Antiaeriană.

"În incidentul reclamat de cei doi cetăţeni, care a avut loc în Sectorul 5, pe Şoseaua Antiaeriană, nu au fost implicate echipele de hingheri. Toate echipele de hingheri erau în acţiuni de prindere a câinilor fără stăpân de pe străzi, urmate de echipaje ale poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, şi nu aveau cum să fie la locul reclamat. Mai mult decât atât, deşi până acum ne-am obişnuit cu filmări în cazurile în care există incidente, în acest caz nu există filmări care să susţină cele arătate de cei doi cetăţeni", a spus Răzvan Băncescu.

Două persoane, un cetățean german și un membru al unei asociații de protecție a animalelor, au depus plângeri la Poliție împotriva unor hingheri din Capitală, informează Mediafax, citând surse din Poliție. Cei doi susțin că au fost loviți de hingheri și că mașina în care se afla activistul a fost avariată de prinzători.

Surse din Poliţie au declarat că cetăţeanul german Viktor Gebhart şi Claudiu Dumitru, membru al Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor, au depus plângeri la Secţia 19 Poliţie, pentru lovire şi alte violenţe, respectiv pentru distrugere.

Cei doi susţin că, împreună cu o altă persoană, cetăţean german, au supravegheat, marţi, de la ora 20.00, dintr-un autoturism Skoda Octavia, echipajele de hingheri care ridicau de pe străzi câinii fără stăpân. În jurul orei 24.00, în timp ce autoturismul era oprit pe Şoseaua Antiaeriană din Sectorul 5 al Capitalei, cei trei ar fi fost atacaţi de un grup format din aproximativ cinci, şase persoane.

Citește și: Problema maidanezilor și ipocrizia oamenilor

Cetăţeanul german Viktor Gebhart spune că ar fi fost lovit cu pumnul în faţă de unul dintre agresori, în timp ce un altul ar fi spart cu pumnii parbrizul autoturismului în care se afla, au precizat sursele citate.

Poliţiştii fac cercetări pentru tulburarea liniştii publice şi încearcă să îi identifice pe agresori.

Potrivit surselor citate, agresorii nu mergeau cu o maşină a echipajelor de hingheri şi nici nu purtau însemne din care să reiasă că sunt angajaţi ai Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

Citește și: IREC îi cere lui Ponta să atace în instanță suspendarea normelor la Legea câinilor, arătând că este penultima zi în care o poate face

În ultima perioadă au avut loc mai multe incidente între hingheri şi membri ai unor ONG-uri de protecţie a animalelor.

În urma incidentelor, reprezentanţii municipalităţii, ai ASPA, ai Poliţiei Locale şi oficialii Poliţiei şi Jandarmeriei Capitalei au stabilit, săptămâna trecută, un mod de informare şi de operare, care să le permită să intervină în cel mai scurt timp în cazul problemelor în acţiunile echipelor de hingheri.

Citește și: Prefectul Capitalei: Hingherii agresați să depună plângeri penale

Reprezentanţii instituţiilor participante au concluzionat că, deşi normele metodologice ale legii câinilor fără stăpân sunt suspendate, temeiul legii există, ceea ce înseamnă că programul de gestionare a câinilor fără stăpân se poate derula fără probleme, potrivit municipalităţii.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 20 iunie, suspendarea executării normelor de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân, până la pronunţarea unei decizii definitive asupra unei cereri de anulare a actului normativ.

Citește și: Oprescu, după scandalul dintre hingheri și ONG-iști: Programul de prindere a câinilor continuă

Potrivit legii adoptate anul trecut, câinii fără stăpân din adăposturile publice pot fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

După adoptarea normelor metodologice pentru aplicarea legii, ASPA a încheiat contracte cu trei firme de hingheri, desemnate prin licitaţie, care prind câinii pentru suma de 219 lei pentru fiecare animal.

Citește și: UPDATE. Răzvan Băncescu, șeful ASPA, implicat într-un scandal cu iubitorii de animale după un accident rutier

Cele mai citite

Stoltenberg, după discuția purtată cu Klaus Iohannis: „România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic...

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă