11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialRomânia va cere deblocarea exportului de porci vii

România va cere deblocarea exportului de porci vii

România va solicita mâine, la Bruxelles, în mod oficial, deblocarea exportului de porci vii în spațiul comunitar. Bucureştiul vrea astfel trecerea țării noastre în anexa I a Deciziei europene, ceea ce va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra și pe alte piețe din afara Uniunii Europene, anunţă Agerpres.

Subiectul va fi abordat de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cât și de președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Radu Roatiș. Cei doi oficiali români se vor întâlni cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vyentis Andriukaitis.

"Obiectul întâlnirii cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară este pesta porcină clasică, pentru că sper să deblocăm cât mai rapid exporturile de porci vii în Uniunea Europeană. Producătorii români sunt nemulțumiți pentru că în prezent România se află în anexa II a Deciziei europene, ceea ce nu le permite să exporte porci vii nu doar în UE ci și în țări terțe. Practic, orice restricție ai la nivel european folosește și altora ca să te scoată de pe piață. Ei cumpără, dar la un preț mai mic.Tocmai de aceea vreau să discut cu oficialul european să vedem ce mai e de făcut și să-i dăm drumul, pentru că există potențial suficient pentru export", a spus ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

"Solicitarea de trecere pe anexa I am făcut-o deja încă de săptămâna trecută în Comitetul Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătate Animală și în principiu sunt de acord cu modificarea anexei în privința României de a exporta porci vii în spațiul comunitar și nu numai. Obiectivul nostru pe care ni l-am asumat este ca în două luni să ieșim la export, pentru că am demonstrat Comisiei că am făcut și program de supraveghere și prelevare de probe. Ulterior, după ce vom obține de la CE acest acord, România va notifica și la OIE, ceea ce permite ca după 70 de ani, România să recâștige dreptul de a face export și cu animale vii dar și cu carne", a declarat spusm la rândul său, Radu Roatiș.

Solicitarea ţării noastre vine în contextul în care crescătorii de porci din România susțin că sectorul se află într-o situație disperată, fără precedent, din cauza crizei generale a sectorului european al cărnii de porc, determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa, numai în ultimul an pierderile fiind de peste 40 de milioane de euro.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România avea la finele anului 2015 aproximativ 4,92 milioane de porci, fiind pe locul nouă în Uniunea Europeană. Înainte de 1989, în România erau crescuți aproape 15 milioane de porci. Ultimele focare de pestă porcină din ţara noastră au fost înregistrate în 2007, în județul Timiș, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificați peste 50.000 de porci.

 

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă