23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBuzău: Cinci locuinţe din Rătești, afectate de o alunecare de teren

Buzău: Cinci locuinţe din Rătești, afectate de o alunecare de teren

Cinci locuințe din localitatea Rătești, județul Buzău, sunt afectate de o alunecare de teren, produsă din cauza ploilor abundente, informează Mediafax.

Potrivit unui raport întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, alunecarea de teren reactivată în zona localității Berca, satul Răceşti, a afectat cinci locuințe, dar în acest moment nu se impune evacuarea gospodăriilor. Populația a fost însă informată despre procedurile pe care trebuie să le urmeze în cazul agravării situației, iar Consiliul Local Berca este pregătit să execute evacuarea în caz de urgență.

Alunecarea de teren reactivată se află în satul Răteşti, unde se află o mănăstire, afectată şi ea de acest fenomen.

Reprezentanții ISU Buzău susțin că, în eventualitatea în care alunecarea de teren îi va pune în pericol pe localnici, aceştia vor fi evacuați și vor fi mutați în căsuțe modulare care se află deja în dotarea Inspectoratului.

În afara celor cinci locuințe afectate, alte câteva sunt amenințate de pământul care a luat-o la vale în mod alarmant, în urma ploilor abundente care se înregistrează în zonă de mai multe zile. Pământul alunecă într-un ritm alert, iar în unele zone nu se opreşte decât în albia râului Buzău. Una dintre locuințe este exact în calea alunecării, însă deocamdată oamenii nu vor să-și abandoneze gospodăria.

"Măsurile preventive luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au fost informarea cetăţenilor aflaţi în zona de risc asupra procedurii de urmat în situaţia în care se va impune evacuarea-la acest moment nefiind necesară o asemenea măsură – precum şi monitorizarea, în permanenţă, prin Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, a situaţiei din zonă. Dacă se întâmplă ceva mai rău, suntem pregătiţi cu module, pe care le avem la ISU Buzău şi pe care le vom duce în localitate", a declarat prefectul judeţului Buzău, Maria Buleandră.

În localitatea Berca, alunecările de teren s-au reactivat încă din luna aprilie, când drumul spre Mănăstirea Răteşti s-a rupt într-un punct unde a mai fost afectat de-a lungul timpului. După ultimele evoluţii, şoseaua se poate surpa în orice moment, iar mii de oameni riscă să rămână izolaţi dacă drumul va fi distrus.

"Dacă nu se trece la schimbarea cursului Buzăului, va fi foarte grav. Drumul judeţean care s-a distrus este cel care urca la mănăstire, 203L. Dacă se rupe, nu vor mai avea maicile acces, nu vor mai construi acolo nimic (este în curs de realizare o investiţie cu fonduri europene la Mănăstirea Răteşti) şi se va închide circulaţia spre Viforâta, Băceni și Tâtârligu. Există riscul de a se prăbuşi drumul judeţean 203L", a declarat primarul comunei Berca, Valeriu Marcu.

Sursa citată a adăugat că pericolul este iminent atâta vreme cât continuă să plouă.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă