10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialBuzău: O fată de 12 ani a născut, în noaptea de Înviere....

Buzău: O fată de 12 ani a născut, în noaptea de Înviere. Tatăl copilului și părinții lui, cercetați penal

O fetiță de 12 ani a născut, în noaptea de Înviere, la Maternitatea din Buzău, un băiețel de aproape trei kilograme. Tatăl copilului este un băiat de 19 ani, care este cercetat pentru act sexual cu un minor, relatează Mediafax

În cazul fetei au fost întocmite două dosare penale, potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Buzău, Doinița Mihalache. 

Astfel, un dosar îl vizează pe concubinul fetei, un tânăr de 19 ani din Râmnicelu, acuzat de act sexual cu un minor, în timp ce al doilea dosar penal a fost întocmit pe numele părinților tânărului, care ar fi tăinuit fapta și ar fi instigat la comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor.

Între timp, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Buzău a început propria anchetă în cazul fetei de 12 ani care a născut.

Citește și: Record de copii abandonați în România

O echipă de specialiști din cadrul instituției s-a deplasat, marţi, la Maternitatea Buzău pentru a discuta cu rudele copilei, concluzia anchetei fiind că în acest moment nu există risc de abandon în cazul nou-născutului, potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovacs. 

Sursa citată a precizat că nu se impune în acest moment instituirea unei măsuri de protecție nici pentru mamă, nici pentru copil, bunicii materni ai bebelușului asumându-și răspunderea creșterii și îngrijirii copilului.

“DGASPC Buzău va acorda servicii de consiliere în vederea responsabilizării mamei, a însușirii rolului de părinte și pentru prevenirea altor sarcini, având în vedere vârsta sa fragedă. Dacă vor exista elemente din care deducem că bebelușul are de suferit, vom lua măsuri pentru binele micuțului. Deocamdată, nu e risc de abandon, familia și-a luat angajamentul că va îngriji și va crește bebelușul”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovacs.

Ea a adăugat că s-a luat legătura și cu autoritățile locale, cu reprezentanții Primăriei Râmnicelu, care vor trebui să înceapă o anchetă socială la domiciliul bunicilor materni ai bebelușului, unde va crește micuțul. De asemenea, vor trebui să monitorizeze cuplul mamă-copil și să transmită autorităților județene orice modificare a situației.

De la începutul acestui an, DGASPC are în monitorizare şapte mame minore, două la Râmnicu Sărat şi cinci la Buzău.

Citește și: Peste 20.000 de copii se nasc prematur în România, în fiecare an

Fata de 12 ani a născut spontan, la Maternitatea Buzău, un băiețel cu o greutate de 2.800 de grame, atât mama, cât și copilul fiind sănătoși, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bratosin. 

Fetița este de etnie romă și provine dintr-o comunitate unde nașterile în rândul minorelor sunt un fenomen greu de controlat de către autorități.

Potrivit lui Bratosin, au fost anunțate Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Poliția Buzău.

Conform reprezentanților Spitalului Județean Buzău, în ultima vreme se constată o creștere a numărului nașterilor în rândul minorelor, atât de etnie romă, cât și în rândul celor care nu fac parte din această etnie.

Anul trecut, în Maternitatea Buzău au născut aproape 500 de minore.

Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

Revolut vizează investiții de peste 100 de milioane de dolari în Mexic

Compania Revolut intenționează să investească peste 100 de milioane de dolari în Mexic în acest an, a declarat miercuri, pentru Reuters, unul dintre directori. Directorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă