11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCAB: Ema Pendiuc, cercetată sub control judiciar, poate părăsi ţara. Unde merge...

CAB: Ema Pendiuc, cercetată sub control judiciar, poate părăsi ţara. Unde merge fiica lui Tudor Pendiuc

Fiica primarului suspendat al Piteștiului, Tudor Pendiuc, Emanuela-Elena Pendiuc, judecată sub control judiciar pentru complicitate la luare de mită, poate părăsi România pentru a merge la Festivalul de la Cannes, a stabilit, luni, Curtea de Apel Bucureşti, potrivit Mediafax

“Încuviinţează inculpatei Pendiuc Emanuela Elena părăsirea teritoriului României în perioada 12 mai -25 mai 2015, în scopul participării sale la Festivalul de Film de la Cannes (Franţa)”, a decis instanţa bucureşteană.

Ema Pendiuc a mai participat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes şi în 2014.

La momentul respectiv, Ema Pendiuc, prezentatoare a TVR, a participat la festival cu scurtmetrajele pentru copii “Aventurile micilor vedete în parc” şi “Micile vedete descoperă secretul magneţilor”, producţii ale şcolii de film “Micile vedete”. Aceste scurtmetraje au fost incluse în programul românesc prezentat la Short Film Corner, o secţiune necompetitivă care are loc în fiecare an la Festivalul de la Cannes. Participarea la Short Film Corner nu echivalează cu o selecţie în secţiunile competitive ale Festivalului de Film de la Cannes.

Scurtmetrajele “Aventurile micilor vedete în parc” – care tratează tematica protejării mediului înconjurător – şi “Micile vedete descoperă secretul magneţilor” au făcut parte din seria educativă “Aventurile micilor vedete”. Filmele au fost regizate de Ariana Pendiuc şi produse de Ema Pendiuc (care a fost şi actriţa în scurtmetrajul “Micile vedete descoperă secretul magneţilor”).

Citește și: Decizie ÎCCJ: Primarul Tudor Pendiuc rămâne în arest preventiv

Primarul suspendat al Piteștiului, aflat în arest preventiv din decembrie 2014, a fost trimisă în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție, alături de alte nouă persoane, între care şi Emanuela-Elena Pendiuc, doi directori ai societății de transport și un ofițer DNA.

Procurorii l-au trimis în judecată pe Tudor Pendiuc pentru luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată, potrivit unui comunicat transmis, în 20 martie de Direcția Națională Anticorupție. 

De asemenea, au fost trimiși în judecată Valentin Vișoiu, acționar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL la data faptelor, pentru dare de mită, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, reprezentanți ai SC Girexim Universal SA și SC CNCD SA, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.

Procurorii anticorupție au trimis-o în judecată pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani și pe fiica primarului suspendat, Emanuela-Elena Pendiuc, aflată sub control judiciar.

În rechizitoriul procurorilor se arată că SC Publitrans 2000 S.A este societatea care are asigură transportul public local în Pitești, având ca acționar unic Consiliul Local.

”În «Strategia de dezvoltare durabilă a Serviciului de transport public local de călători în Pitești», care răspundea unui interes public, era prevăzut ca S.C. Publitrans 2000 S.A. să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziționate de Consiliul Local prin alocare de fonduri. Prevalându-se de această nevoie socială, primarul Tudor Pendiuc ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între S.C. Publitrans 2000 S.A. și societățile private CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A, în folosul ultimelor două societăți”, potrivit procurorilor.

În aceeași direcție, în perioada 2006-2007, a acționat și Robert-Aurelian Roman care, în calitate de director general al SC Publitrans 2000 S.A., a susținut, în mod nereal, în conținutul unei adrese pe care a înaintat-o Primăriei Pitești, că, prin planul de afaceri, se propune achiziția de autobuze și încheierea unui parteneriat public privat, deturnându-se litera și spiritul planului discutat în Consiliul de Administrație, precum și voința Consiliului de Administrație al SC Publitrans 2000 S.A.

Mai mult, în ședința Consiliului de Administrație din 7 februarie 2007, contrar soluțiilor propuse prin ”Strategia de dezvoltare durabilă a Serviciului de transport public de călători din municipiul Pitești”, Robert-Aurelian Roman a avansat ca unică soluție de redresare a societății asocierea cu un operator privat, precizând că aceasta urma să se realizeze potrivit Codului Comercial, (cu încălcarea prevederilor legale și a celor din actul constitutiv al societății), făcând astfel posibilă încheierea ulterioară a contractului de asociere în participațiune.

”Sub pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării celor 80 de autobuze, primarul Tudor Pendiuc a determinat încheierea contractului de asociere în participațiune, în condițiile în care, cele două firme private erau obligate să dețină autobuzele în proprietate”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Citește și: Motivarea de arestare a lui Tudor Pendiuc

Din noiembrie 2008 și până în octombrie 2014, deși cunoșteau că SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A. nu au în proprietate cele 80 de autobuze, inculpații Manuel-Vasile Rotaru și Elena Berinde, exercitându-și în mod defectuos atribuțiile de serviciu, au solicitat Primăriei Pitești încasarea subvenției și au semnat 70 procese-verbale de verificare a documentației la decontul de subvenție pentru activitatea de transport public de persoane.

Acționând în acest fel, cei doi inculpați au făcut posibil ca Tudor Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, să dispună efectuarea de plăți către societățile SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A.

Astfel, în calitate de primar al Piteștiului și conducător al serviciilor publice locale, în perioada 2007-2014, Tudor Pendiuc, beneficiind de ajutorul inculpaților Ion Constantin și Emilian Nechita și în complicitate cu Valentin Vișoiu, Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, și-a exercitat cu rea-credință atribuțiile ce îi reveneau în legătură cu încheierea, derularea și prelungirea contractului de achiziție publică de asociere în participațiune.

În acest sens, Pendiuc a inițiat procedura de asociere a S.C. Publitrans 2000 S.A. cu un operator privat, contrar legii și contrar cererilor formulate în repetate rânduri de Consiliul de Administrație al societății și fără a ține cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotărâre de consiliu în 7 martie 2007; a impus, în mod nelegal, membrilor Consiliului de Administrație ai S.C. Publitrans 2000 S.A. să includă în caietul de sarcini condiții restrictive pentru a limita participarea operatorilor privați la licitație, a inițiat proiectul de hotărâre privind avizarea asocierii în participațiune, invocând concluziile studiului de fezabilitate întocmit de Universitatea Pitești, în care se menționau soluții contrare celor susținute de el, cu scopul vădit de a induce în eroare membrii consiliului local.

De asemenea, Pendiuc a modificat documentația de achiziție (fișa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, cu scopul de a atribui contractul de asociere în participațiune societăților CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A., iar în calitate de conducător al serviciilor publice locale, Tudor Pendiuc nu a pus în aplicare obligațiile din contractul de asociere în participațiune, de a reduce cota de participație la beneficii și pierderi a asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A., practic de a desființa contractul de asociere în participațiune, ca urmare a faptului că asocierea anterior amintită nu avea mijloacele de transport (autobuzele) cu titlu de proprietar.

Tudor Pendiuc a ordonat, totodată, plățile prin care asocierea S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. încasa subvenția, în condițiile în care cunoștea că această societate nu deținea autobuzele, și a inițiat și prelungit contractul de asociere în participațiune, invocând, în mod nereal, existența unei stări de urgență, în condițiile în care fusese înștiințat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract, pe de o parte și, pe de altă parte, cunoștea că asocierea S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. nu aveau autobuzele în proprietate.

În același context, Lucia-Corina Ivan, în calitate de șef Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice, începând cu noiembrie 2008 și până în decembrie 2010, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a semnat 26 de procese-verbale de verificare a documentației la decontul de subvenție pentru activitatea de transport public de persoane, știind că SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A. nu au în proprietate cele 80 de autobuze, modalitate care a făcut posibil ca Tudor Pendiuc să dispună efectuarea de plăți către cele două firme.

”Finalitatea derulării în condiții frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firmele private SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociație și au realizat și un profit substanțial, în timp ce societatea publică de transport S.C. Publitrans 2000 S.A. s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeași situație, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, din subvenția încasată de la Primăria Pitești, firmele private au achitat autobuzele care le-au revenit în proprietate, ulterior”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Citește și: Primarul suspendat, Tudor Pendiuc și fata acestuia, Ema Pendiuc, trimiși în judecată

Primarul Tudor Pendiuc a primit, în 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela-Elena, de la Valentin Vișoiu un apartament în București – Ansamblul Rezidențial Quadra Place, în valoare de 130.900 de euro (echivalentul a 475.812.18 lei), în schimbul favorizării asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. în procedura de atribuire a contractului de asociere în participațiune, respectiv acordarea efectivă, executarea și ulterior prelungirea acestuia.

”Pentru a disimula primirea de către inculpatul Tudor Pendiuc, tatăl său, a unui apartament și pentru a crea aparența că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea ei, la data de 26 noiembrie 2007, inculpata Emanuela-Elena Pendiuc a încheiat un antecontract, iar la data de 18 februarie 2008 a încheiat contractul de vânzare – cu SC Conarg Real Estate S.R.L. și ulterior a acceptat eliberarea a două chitanțe, în sumă de 110.000 lei și în sumă de 365.112,18 lei de către Conarg Real Estate S.R.L., fără a remite sumele de bani societății anterior amintite”, mai arată procurorii.

Pentru a crea aparența că apartamentul a fost plătit și că nu reprezintă un folos nejustificat, inculpatul Valentin Vișoiu, în calitate de persoană cu putere de decizie în cadrul SC Conarg Real Estate S.R.L., a acceptat încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în care să se menționeze, în mod nereal, că a fost încasată integral contravaloarea.

În calitate de beneficiar direct al contractului de participațiune, în condițiile în care asocierea era obligată să aibă mijloacele de transport în proprietate, Valentin Vișoiu, în calitate de acționar la SC Conarg S.A., a garantat contractele de leasing financiar încheiate de o societate specializată cu SC CNCD S.A., făcând posibilă folosirea mijloacelor de transport în cadrul asocierii.

Astfel, Valentin Vișoiu a sprijinit activitatea infracțională care a dus la încasarea, în mod nelegal, a subvenției de către asocierea SC CNCD/SC Girexim S.A.

Gheorghe Văsîi și Constantin Scarlat, reprezentanți ai S.C. Girexim Universal S.A. și S.C. CNCD S.A., au prezentat o promisiune de vânzare-cumpărare drept contract încheiat, pentru a face dovada că asocierea deține 80 de autobuze cu titlu de proprietate.

”Înscrisul a fost folosit în cadrul procedurii de selecție a ofertelor, pentru a argumenta și susține dispozițiile primite de la Tudor Pendiuc, respectiv că asocierea S.C. CNCD S.A./ S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. deține autobuzele respective. În conivență cu Tudor Pendiuc, inculpații Gheorghe Văsîi și Constantin Scarlat, începând cu 22 februarie 2008 și până în septembrie 2014, au înaintat documente justificative pentru plata subvenției, au semnat adrese de înaintare către Primăria Pitești pentru a încasa subvenția și au semnat procesele-verbale de validare și verificare a subvenției, în baza cărora Tudor Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea plăților către asocierea S.C. CNCD S.A./ S.C. Girexim Universal S.A.”, se mai arată în rechizitoriu.

În seara zilei de 5 noiembrie 2014, Doru-Alexandru Petriea, în calitate de ofițer de poliție judiciară la Direcția Națională Anticorupție, i-a spus tatălui său, Mihai Petriea, că în 6 noiembrie 2014, procurorii anticorupție urmau să facă percheziții la locuința lui Tudor Pendiuc, având ca scop îngreunarea cercetărilor.

În continuare, Mihai Petriea a comunicat această informație inculpatei Elena-Carmen Lis care a transmis-o mai departe lui Tudor Pendiuc. În această modalitate, Primăria Pitești a fost prejudiciată cu 28.556.450,65 lei. (peste 6,3 milioane euro), sumă cu care instituția s-a constituit parte civilă în proces.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile aparținând lui Tudor Pendiuc, fiicei acestuia, Emanuela Elena, lui Valentin Vișoiu, Constantin Scarlat, Gheorghe Văsîi și SC CNCD SA.

Primarul suspendat al municipiului Piteşti a fost arestat preventiv în 12 decembrie 2014, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea procurorilor, care l-au acuzat că, în timp ce era în arest la domiciliu, a luat legătura cu o altă persoană cercetată în dosarul său de corupţie.

Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din România. El a fost ales primar al municipiului Piteşti pentru prima dată în anul 1992 şi de atunci ocupă fără întrerupere această funcţie, fiind reales de piteşteni la fiecare patru ani.

Tudor Pendiuc era la conducerea PSD Argeş, după ce fostul preşedinte al organizaţiei judeţene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă