12.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSpecialCAB: Nicușor Constantinescu va fi dat în urmărire internaţională

CAB: Nicușor Constantinescu va fi dat în urmărire internaţională

Curtea de Apel București (CAB) a admis, vineri, contestația procurorilor DNA, și a stabilit, astfel, ca Tribunalul Bucureşti să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi să-l dea pe acesta în urmărire internaţională, relatează Mediafax.

Citește și: Procurorii DNA cer arestarea președintelui CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, într-un nou dosar

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, după mai multe amânări de pronunţare, desfiinţarea unei decizii a Tribunalului Bucureşti prin care această instanţă a respins solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de emitere a unui mandat de arestare şi dare în urmărire internaţională a lui Nicuşor Cosntantinescu.

Procurorii anticorupţie au făcut o contestaţie în anulare în acest caz, după ce un alt judecător al CAB a menţinut decizia Tribunalului Bucureşti.

Astfel, instanţa CAB a admis, vineri, calea extraordinară de atac făcută de procurorii DNA şi a desfiinţat decizia Tribunalului.

Prin această decizie, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit ca Tribunalul să emită mandatul de arestare pe numele lui Constantinescu şi totodată să îl dea pe acesta în urmărire internaţională.

Citește și: Repatrierea baronului de Constanţa se transformă într-un film prost

Decizia de vineri a Curţii poate fi contestată cu apel de apărătorii lui Nicuşor Constantinescu.

Unul dintre avocaţii lui Constantinescu a declarat, pentru Mediafax, că va introduce chiar vineri contestaţia, la instanţa supremă.

În 7 august, tot CAB a decis, definitiv, arestarea preventivă a lui Constantinescu. Întrucât acesta se află de mai multe luni în SUA, unde s-a operat, a fost necesară demararea procedurii de extrădare.

Tribunalul Bucureşti dispusese, în 23 iulie, arestarea lui Nicuşor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care preşedintele CJ Constanţa fumează la terasa unui restaurant din New York. În motivarea deciziei de arestare, Tribunalul Bucureşti a arătat că Nicuşor Constantinescu a încălcat în mod flagrant obligaţiile care i-au fost impuse în cadrul controlului judiciar, el neavând nicio justificare. În acelaşi document, judecătorul a mai spus că nu s-a făcut dovada necesităţii ca Nicuşor Constantinescu să rămână pe teritoriul altui stat pentru a se trata, precizând că există posibilitatea efectuării unui astfel de tratament şi în România.

După emiterea mandatului de arestare preventivă, Constantinescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. El a cerut în instanţă anularea deciziei de arestare preventivă luată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, aceasta cerere urmând să se judece pe 12 septembrie la Tribunalul Bucureşti.

Cele mai citite

Reprezentanții Comisiei Europene, în vizită la București. Discuții despre situația fiscală a României, cererea de plată numărul 3

Reprezentanții Comisiei Europene derulează o vizită la București în perioada 18-21 martie, iar discuțiile se axează pe situația fiscală a României, cererea de plată...

Cum să-ți pregătești mașina pentru primăvară

Ca să-ți pregătești vehiculul de drum în momentul în care vine primăvara, este important să verifici dacă este încă în stare bună după ce...

“Piedone nu este primul în București, sondajele sunt manipulate”, estimează rectorul SNSPA

Candidatul Cristian Popescu Piedone nu este, în mod real, principalul favorit în intențiile de vot pentru Primăria Capitalei, estimează rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Rectorul SNSPA...
Ultima oră
Pe aceeași temă