12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCaii sălbatici nu vor mai intra în Pădurea Letea

Caii sălbatici nu vor mai intra în Pădurea Letea

 

A fost încheiat proiectul „Conservarea Pădurii Letea“, în cadrul căruia a fost împrejmuită pădurea, punându-se punct controverselor în legătură cu modul în care această arie naturală protejată este distrusă de caii pe care localnicii îi cresc în sălbăticie.

Pădurea Letea a făcut de multe ori subiectul unor scandaluri de presă, cu ecouri inclusiv în media internaţională. În principal, din cauza modului în care aria naturală a fost gestionată de autorităţi, în condiţiile în care localnicii îşi cresc caii în libertate. Ultimul scandal de amploare s-a consumat în urmă cu aproape trei ani, când organizaţia „Vier Pfoten” a acuzat faptul că localnicii rănesc caii în timp ce îi capturează pentru a-i vinde. Acum, prin împrejmuirea Pădurii Letea se pune capăt măcar primei serii de scandaluri de presă, aceea legată de distrugerea ariei protejate de către caii sălbatici.

Urmaşii armăsarilor de la CAP-uri

Academia Română a declarat Pădurea Letea arie protejată în 1938. Zona este caracterizată prin abundenţa plantelor agăţătoare care se încolăcesc pe arbori, dând aspectul unei păduri tropicale, alte atracţii fiind speciile rare de plante, animale şi insecte. Caii crescuţi în sălbăticie provin din ­cooperativele agricole de producţie care au funcţionat în zonă în perioada comunismului; mai târziu, din lipsă de fonduri, au fost eliberaţi în Deltă. Unii cai au fost recuperaţi de ­proprietarii lor, dar, din cauza sărăciei, aceştia au decis să lase animalele libere.

„Conservarea Pădurii Letea“, reuşită în parteneriat public-privat

Proiectul privind împrejmuirea Pădurii Letea a demarat în urmă cu un an şi a avut ca obiectiv refacerea ecosistemelor naturale afectate din cauza păşunatului ilegal în această arie strict protejată, pentru realizarea unui turism ecologic care să nu dăuneze habitatelor de importanţă internaţională din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Potrivit managerului proiectului „Conservarea Pădurii Letea”, Florentina Grigoraş, aria naturală a fost împrejmuită cu un gard cu o lungime totală de 22.300 metri. Valoarea totală a proiectului derulat de Asociaţia „Danubiu” din Tulcea în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a fost de 8,1 milioane lei, finanţarea nerambursabilă asigurată prin POS Mediu fiind de 7,3 milioane lei. „Proiectul poate fi dat ca exemplu la nivel naţional, având în vedere obiectivul său ambiţios. Poate fi, de asemenea, considerat un model de parteneriat privat-public, având în vedere că Asociaţia Danubiu a fost beneficiarul principal”, a declarat directoarea organismului intermediar al POS Mediu din Galaţi, Silvia Buhlea. Un proiect similar a mai fost derulat şi în anul 1997, dar gardul realizat atunci a fost distrus de intemperii, iar caii sălbatici au pătruns din nou în Pădurea Letea şi au distrus habitate importante.

ARBDD vrea să colaboreze cu ONG-urile de mediu

Guvernatorul Rezervaţiei, Edward Bratfanof, şi-a exprimat speranţa că implementarea acestui proiect în parteneriat public-privat ar putea constitui un exemplu şi pentru alte ONG-uri, care să devină partenere cu autorităţile de mediu la protejarea biodiversităţii din Delta Dunării. „Din anul 2012, împreună cu Academia Română şi cu operatorii turistici, am instituit câteva trasee care se pot practica în Pădurea Letea, declarată arie naturală protejată de statul român încă din anul 1938. Turismul se poate practica aici cu mijloace ecologice, cu căruţa, sau turism ecvestru, iar în acest context pot spune că turismul ecologic în zonă este apreciat atât de privaţi, cât şi de autorităţi”, a mai adăugat guvernatorul ARBDD, Edward Bratfanof.    

Cele mai citite

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...

Poşta Română a finalizat distribuirea pensiilor până pe 15 aprilie

Compania Naţională "Poşta Română" a finalizat distribuirea pensiilor până pe data 15 aprilie, conform calendarului asumat, a anunţat, joi, operatorul poştal naţional. Distribuirea drepturilor sociale...
Ultima oră
Pe aceeași temă