13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCălin Popescu Tăriceanu, urmărit penal de DNA. Procurorii îl acuză de MĂRTURIE...

Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal de DNA. Procurorii îl acuză de MĂRTURIE MINCINOASĂ și FAVORIZAREA FĂPTUITORULUI

Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, în dosarul privind retrocedarea a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Potrivit DNA, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa (a cărei trimitere în judecată a fost mediatizată prin comunicat nr 654 din 18 mai 2016) s-a dispus citarea, pentru a fi audiat ca martor, numitul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton. Această citare a fost necesară în condiţiile în care existau indicii că el ar avea cunoştinţă despre activitatea infracţională a grupului susmenţionat, prin prisma relaţiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup.

La 15 aprilie, Tăriceanu spunea că a fost chemat ca martor în dosarul 259/P/2015. ”Aşa cum am anunţat, m-am prezentat azi la sediul DNA Braşov ca urmare a citaţiei pe care am primit-o ca martor, în dosarul 259/P/2015. În această calitate am răspuns tuturor întrebărilor puse de procurorul de caz. Legislaţia în vigoare nu-mi permite să dau detalii, deoarece faza de cercetare penală nu este publică. Pot să-i asigur pe toţi: cetăţeni, simpatizanţi, prieteni, colegi de partid, adversari politici şi, nu în ultimul rând, pe ziarişti că nu am nicio implicare cu faptele incriminate la dosar şi, ca urmare, audierea mea de azi nu-mi schimbă nici proiectele politice, nici atitudinea şi, după cum veţi vedea în zilele următoare, nici planurile personale”, a declarat șeful Senatului într-un comunicat.

El a negat orice speculaţii în legătură cu prezenţa sa la DNA: „Sigur, prezenţa mea la sediul DNA poate constitui o sursă de speculaţii şi de speranţe că aş putea fi eliminat din viaţa publică altfel decât prin mijloace democratice. Cei care cred acest lucru se vor convinge că se înşală.”

Citește și: Tăriceanu, despre audierea la DNA Brașov: Nu-mi schimbă nici proiectele politice, nici atitudinea şi nici planurile personale

Unde a mințit

Procurorii anticorupție arată că Tăriceanu, ”fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziţia luată sub jurământ, acesta a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 2016”.

Astfel,șeful Senatului României ”a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă de achiziţionarea drepturilor succesoarele ale lui Al României Paul de către  Silberstein Tal, Truică Remus şi alţii şi că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relaţii apropiate şi nu a păstrat legătura cu inculpaţii Andronic Dan Cătălin şi Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România”, mai arată procurorii DNA.

A mai precizat, că nu a avut o relaţie  apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia  acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein.

”Aceste declaraţii sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declaraţii ale martorilor, suspecţilor şi alte mijloace de probă)”, transmite DNA.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Nume din dosar

Tot în acest dosar au fost trimise în judecată mai multe persoane care au avut diverse relaţii cu politicieni. Printre aceștia se numără Remus Truică fostul director de cabinet al lui Adrian Năstase, Tal Siberstein care a oferit consultanţă politică, încă de la începutul anilor 2000, fiind pe rând consilier pentru Traian Băsescu şi PDL, Adrian Năstase şi PSD şi Călin Popescu Tăriceanu şi PNL.

De asemenea, mai sunt vizați afaceristul Marius Marcovici consilierul lui Tăriceanu pe când acesta era premier și Dan Andronic care a oferit consultanţă pentru Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu. 

 

Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă