10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Surse RL: Testul cu detectorul de minciuni pentru Călin Popescu-Tăriceanu a...

UPDATE. Surse RL: Testul cu detectorul de minciuni pentru Călin Popescu-Tăriceanu a fost cerut de Sorin Ovidiu Vîntu. Președintele Senatului ar fi primit un milion de euro pentru a-l pune pe Liviu Mihaiu șef în Delta Dunării

UPDATE 12.31: Fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, a ieșit de la DNA fără să facă declarații.

11.23: Șeful Senatului a ieșit de la sediul DNA, după apropape două ore de audieri. El a declarat jurnaliștilor că „nu dorește să facă telejustiție”, refuzând să facă alte precizări.

Surse judiciare spun că Sorin Ovidiu Vîntu, cel care ar fi dat un milion de euro lui Tăriceanu și un milion de euro lui Bogdan Olteanu pentru numirea unui apropiat în funcția de guvernator al Deltei Dunării unde avea interese economice, ar fi cerut ca martorul Călin Popescu Tăriceanu să fie supus testului cu detectorul de minciuni. 

Vîntu ar fi trecut testul poligraf. Altfel spus, proba cu detectorul de minciuni ar confirma susținerile acestuia potrivit cărora le-ar fi dat banii lui Olteanu și Tăriceanu.


Citește și: Liviu Mihaiu, martor la DNA: “Vîntu discutase cu factorul politic numirea mea (…) nu am știut că Vîntu a dat bani”. Mihaiu a “picat” pe interceptări

Liviu Mihaiu, numit guvernator al Deltei Dunării prin cumpărare de influență de la Bogdan Olteanu, a declarat la DNA că „Vîntu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implică acest lucru”… citește în continuare aici

 


10.00: După Tăriceanu, în sediul DNA a intrat și Bogdan Olteanu, inculpat pentru că, în 2008, a primit un milion de euro de la intermediarul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Tot un milion de euro ar fi primit atunci și Călin Popescu Tăriceanu. Vîntu ar fi dat banii pentru ca Tăriceanu, atunci premier, să-l numească pe Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Bogdan Olteanu, ca apropiat al lui Tăriceanu, ar fi influențat numirea lui Mihaiu.

—-

Șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, va fi audiat de procurorii anticorupție, ca martor, în dosarul fostului viceguvernator Bogdan Olteanu.  Sursele ”România liberă” au informat că Tăriceanu este audiat ca martor propus de avocatul lui Bogdan Olteanu.

Sursele citate indică faptul că nu doar Olteanu ar fi primit un milion de euro pentru numirea lui Liviu Mihaiu pe funcția de guvernator al Deltei Dunării. Din mita totală de două milioane de euro, un milion ar fi ajuns la Călin Popescu Tăriceanu, care la acel moment era prim-ministru.

 Vântu ar fi susținut în fața procurorilor că ar fi dat banii pentru ca Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Deltei Dunării. Prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu l-a numit atunci pe Mihaiu. Pentru că Tăriceanu era șeful Guvernului României, o eventuală începere a urmăririi penale a acestuia nu poate avea loc fără avizul Senatului României, acesta fiind protejat de imunitatea acordată senatorilor care au ocupat și funcții guvernamentale.


Citește și: Judecător ICCJ: Există bănuiala întemeiată că Bogdan Olteanu a solicitat și primit de la SOV un milion de euro


Specialiștii spun că procurorii pot începe urmărirea penală a lui Tăriceanu fără solicitarea ridicării imunității dacă pot demonstra că acesta a primit banii în calitate de șef de partid (Tăriceanu avea și funcția de președinte PNL), dar că n-ar mai exista legătura de cauzalitate cu numirea lui Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Potrivit legii, guvernatorul Deltei Dunării este numit de premierul României.

—-

Tăriceanu va ajunge la DNA în jurul orei 09.00, potrivit unui anunț postat pe site-ul Senatului.

Invitația a fost trimisă cu două zile în urmă, dar Președintele Senatului nu a  făcut-o publică pentru a vedea dacă DNA continuă să scurgă informații spre presă în scopuri propagandist-electorale. Așa cum s-a întâmplat și în situații anterioare, similare, Președintele Senatului nu va face declarații presei la DNA”, se mai precizează în anunț.

Potrivit DNA, în perioada iulie – noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ar fi solicitat și primit de la un om de afaceri (Sorin Ovidiu Vîntu) suma de un milion de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane (a lui Liviu Mihaiu) pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

Banii ar fi fost remiși de către omul de afaceri printr-un intermediar (Ionuț Adrian Eftimie – denunțător), la sediul unui partid politic.Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de Bogdan Olteanu, persoana respectivă (Liviu Mihaiu) ar fi fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Printre primele măsuri luate de Liviu Mihaiu din funcția de guvernator a fost avizarea înființării de către societatea PSV Company (fostă Petromservice)  a unor benzinării plutitoare pe Dunăre. Compania era deținută de Sorin Ovidiu Vîntu.

În 1 septembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu să fie eliberat din arest preventiv și plasat în arest la domiciliu. Instanța supremă a admis o contestație depusă de Bogdan Olteanu și a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 25 de zile. Decizia este definitivă.

El a stat în arestul Poliției Capitalei din data de 12 august. La acea dată, Instanța supremă a decis definitiv ca Bogdan Olteanu să fie arestat preventiv pentru 16 zile, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență. ÎCCJ a admis atunci o contestație a DNA și a desființat decizia luată de un alt complet de judecată din data de 29 iulie care dispusese arest la domiciliu, hotărând ca Bogdan Olteanu să fie arestat preventiv, însă pentru o perioadă mai scurtă de timp, de 16 zile.

Bogdan Olteanu a demisionat în 1 august din funcţia de viceguvernator al BNR, iar Conducerea Camerei Deputaţilor a luat act în 10 august de demisia sa.

Știre în curs de actualizare.

 

 

Cele mai citite

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Zi perfectă pentru românce la Madrid! Irina Begu și Jaqueline Cristian au obținut victorii importante

Irina Begu s-a calificat în turul secund al turneului WTA 1.000 de la Madrid, în timp ce Jaqueline Cristian a reuşit să acceadă pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă