10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCălin Popescu Tăriceanu a fost reclamat la CNCD

Călin Popescu Tăriceanu a fost reclamat la CNCD

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declarații publice în care a folosit termenul “autism” în mod peiorativ. Reclamația a fost depusă, marți, de Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA).

”FEDRA consideră ofensatoare atât exprimarea la adresa persoanelor cu tulburări din spectrul autist, cât și atitudinea cu care un reprezentant al clasei politice se raportează la aceasta categorie defavorizată. Este nepermis clasei politice să persevereze în a folosi termeni precum “autism/autist” pentru a atrage atenția publicului asupra unor aspecte negative din conduita colegilor de breaslă, asociind atât afecțiunea, cât și persoanele care suferă de autism, cu acțiuni și comportamente negative”, explică reprezentanții FEDRA într-un comunicat oficial.

FEDRA solicită scuze publice din partea lui Călin Popescu Tăriceanu și, de asemenea, cere Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, sancționarea acestuia, conform legii.

Președintele Senatului, a declarat, luni, că poziţiile lui Crin Antonescu de după rezultatele parţiale sunt ale unei persoane care suferă de autism: “Mesajele date de Crin Antonescu par să fie mai degrabă cererea unei persoane lovite de autism”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

”Faptul că oameni politici încă folosesc peiorativ termenul de “autism”, în discursurile publice, asociindu-i conotații negative, nu aduc doar ofensă persoanelor cu autism, ci instigă indirect la discriminarea și stigmatizarea acestora. Mai mult decât atât, deși reprezentanții clasei politice care au folosit același gen de discurs au fost sesizați în repetate rânduri  (prin mesaje oficiale sau prin rețelele de socializare), aceștia nu au revenit niciodată cu scuze publice și cu explicații menite să diminueze consecințele neplăcute ale declarațiilor lor asupra persoanelor cu autism”, explică reprezentanții FEDRA.

În ultimii ani, organizațiile care promovează drepturile persoanelor cu autism din România au informat cu regularitate clasa politică și decidenții politici cu privire a tulburarea de spectru autist, pentru a o face cunoscută și înțeleasă. De asemenea, s-au făcut și încă se fac eforturi mari pentru legiferarea unor direcții care să diminueze gradul de discriminare și stigmatizare a persoanelor cu autism și să faciliteze integrarea socială a acestora.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă