11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialEvenimente în 42 de orașe, de Ora Pământului 2016. Camera Deputaților, printre...

Evenimente în 42 de orașe, de Ora Pământului 2016. Camera Deputaților, printre instituțiile publice care susțin inițiativa

Camera Deputaţilor va întrerupe iluminatul interior şi exterior, sâmbătă, între orele 20.30 și 21.30, pentru a marca „Ora Pământului în România”, informează Agerpres.

„Camera Deputaţilor este, şi în acest an, partener al evenimentului ‘Earth Hour – Ora Pământului în România’, derulat împreună cu organizaţia internaţională ‘World Wide Fund for Nature’. Pentru a marca această acţiune voluntară de protejare a mediului, iluminatul interior şi exterior va fi întrerupt sâmbătă, între orele 20,30 – 21,30. Camera Deputaţilor este partener al acestei acţiuni încă din 2009″, potrivit unui comunicat de presă.

Ora Pământului – Earth Hour, cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, marcată la nivel mondial, are loc anul acesta la data de 19 martie, începând cu ora locală 20.30, diferenţele fiind date de fusul orar.  La eveniment participă 42 de orașe din țară.

Conform WWF-România, municipalităţile care au confirmat participarea, în mod oficial, până la data de 8 martie sunt: Aiud, Adjud, Alexandria, Arad, Avrig, Bacău, Baia Mare, Băile Tuşnad, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Calafat, Călan, Călăraşi, Cluj-Napoca, Focşani, Giurgiu, Horezu, Hunedoara, Iaşi, Mediaş, Miercurea Ciuc, Mizil, Moineşti, Oradea, Panciu, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Reşiţa, Roman, Roşiorii de Vede, Satu Mare, Sighişoara, Slobozia, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Turda şi Vaslui. 

BUCUREȘTI

În Bucureşti, au loc activităţi prilejuite de “Ora Pământului”, precum şi cea la care participă peste 300 de copii, care vor cânta împreună timp de o oră, la Ateneul Român. Corul Madrigal şi copiii activi în reţeaua Cantus Mundi din 21 de localităţi din România vor sărbători “Ora Pământului 2016” prin cânt. 

La nivelul capitalei, evenimentul este marcat şi printr-o plimbare pe biciclete, care va începe în momentul stingerii luminilor, la ora 20.30. Iniţiativa din Capitală se va derula cu sprijinul WWF-România, Adevăraţii Veloprieteni şi SkirtBike. 
 

NEAMŢ 

Municipiul Piatra Neamţ va participa, şi în acest an, la ‘Ora Pământului’, eveniment dedicat mediului înconjurător prin stingerea luminilor timp de o oră în sute de oraşe din întreaga lume. Partenerii Primăriei Piatra Neamţ sunt membrii Asociaţiei ‘Sens Civic’ care au lansat un apel tuturor locuitorilor de a se alătura acestui demers. Întreaga manifestare se va derula, sâmbătă, între orele 20.30 – 21.30, la Turnul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. 

Participanţii sunt invitaţi să aducă lanterne, lumânări sau obiecte luminoase pentru a întregi atmosfera. Organizatorii au anunţat că au pregătit şi surprize pentru cei care se vor alătura acestei manifestări. 

SIBIU 

Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului va fi în beznă sâmbătă, între orele 20,30 şi 21,30, în semn de adeziune la iniţiativa World Wide Fund for Nature, ‘Ora Pământului’, a anunţat Primăria oraşului.  La aceeaşi oră se vor stinge luminile şi în clădirile Muzeului Naţional Brukenthal. În municipiul Mediaş, cetăţenii sunt invitaţi să se plimbe pe biciclete ca să promoveze transportul care nu poluează. 

VASLUI 

Observatorul Astronomic al Muzeului ‘Vasile Pârvan’ din Bârlad va organiza o sesiune de observaţii astronomice în stradă, în zona parcului ‘Victor Ion Popa’, pentru a marca ‘Ora Pământului’, sărbătorită anul acesta, pe 19 martie. 

„Ora Pământului se organizează pentru a se trage un semnal de alarmă asupra faptului că planeta noastră este în pericol. Ne dorim ca şi generaţiile viitoare să se bucure, ca şi noi, de resurse, de un aer mai curat şi desigur, un cer cu stele. O să avem ocazia să privim Luna prin telescop, planeta Jupiter, dar şi alte obiecte cereşti vizibile în perioada aceasta”, a declarat muzeograful Ciprian Vîntdevară. 

Activitatea se va desfăşura între orele 20,00 şi 21,30, cu condiţia ca cerul să fie senin. Primăria Municipiului Bârlad va susţine această manifestare şi va opri timp de o oră iluminatul public din centrul oraşului. 

BRAŞOV 

‘Ora Pământului’, cea mai mare mişcare de voluntariat pentru protejarea mediului, este marcată, în acest an, la Castelul Bran, în data de 19 martie, prin oprirea iluminatului, în intervalul 20,30 – 21,30,

GORJ 

Primăria Municipiului Târgu-Jiu va marca şi anul acesta ‘Ora Pământului’, astfel că vor fi stinse toate luminile din Parcul Central şi Parcul Coloana Infinitului, dar şi la sediul primăriei, pentru a responsabiliza populaţia cu privire la problemele climaterice existente în acest moment în lume. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Lavinia Petriţa, sloganul sub care se desfăşoară cea de-a VIII-a ediţie a evenimentului este ‘Dăruieşte naturii energia ta!’. 

„Municipiului Târgu Jiu se alătură celor peste 7.000 de oraşe din 160 de ţări, pentru a arăta că protejarea naturii constituie o prioritate. De-a lungul celor şapte ediţii de până acum, peste 40 de oraşe din România au participat în mod activ la Ora Pământului şi sute de mii de români au stins luminile pentru o oră. Cu această ocazie, Liga Studenţilor din cadrul Universităţii ‘Constantin Brâncuşi’ va lansa lampioane în parcul de la Coloana Infinitului, pentru a marca evenimentul”, a menţionat Lavinia Petriţa. 

HUNEDOARA 

Locuitorii municipiului Deva sunt invitaţi să marcheze ‘Ora Pământului’ printr-o plimbare cu bicicleta prin oraş, la finalul turului toţi participanţii urmând să lanseze lampioane, a informat, vineri, Primăria Deva. 

„Vă îndemnăm să fiţi alături de noi în campania ‘Ora Pământului 2016′, să stingeţi lumina timp de oră în locuinţe, să ieşiti împreună cu familia, cu prietenii, cu colegii la o plimbare simbolică prin oraş ori la o alergare nocturnă’, se arată într-un comunicat al Primăriei Deva. 

Turul cu bicicleta va începe sâmbătă la ora 18,00 şi va urma un traseu ce include principalele bulevarde din municipiu şi pistele special dedicate. Apoi, între orele 20,30 şi 21,30 iluminatul ambiental din oraş va fi stins pe centrul vechi şi la sediile Primăriei Deva, Consiliului Judeţean şi Prefecturii Hunedoara, la muzeul şi la casa de cultură din oraş. 

MUREŞ 

Singura cetate medievală locuită din Europa, Cetatea Sighişoara, construită în secolul al XII-lea, va fi cuprinsă de întuneric, sâmbătă, între orele 20,30 – 21,30, când vor fi stinse toate luminile, pentru marcarea ‘Orei Pământului’, a declarat viceprimarul municipiului, Ionel Gavrilă. 

„Pe 19 martie, între orele 20,30 şi 21,30, iluminatul public în Cetatea Medievală va fi stins, inclusiv iluminatul arhitectural, şi vom recomanda populaţiei să se alăture acestei acţiuni, pentru a dovedi că suntem responsabili faţă de mediul înconjurător. Pentru pregătirea acţiunii ‘Ora Pământului’ au avut loc o serie de activităţi de informare în şcoli, iar angajaţi ai primăriei se vor deplasa la locuinţele cetăţenilor din Cetate pentru a le recomanda să fie solidari cu acest eveniment mondial”, a spus Ionel Gavrilă. 

Alături de Cetatea Medievală a Sighişoarei, la acţiunea ‘Ora Pământului’ vor participa şi toate unităţile de jandarmi din judeţul Mureş, prin stingerea luminilor şi oprirea aparaturii electronice în sediile acestora, excepţie făcând doar sistemul comunicaţional şi dispeceratul unităţilor. 

ALBA 

Iluminatul public în interiorul Cetăţii Alba Carolina va fi oprit sâmbătă seara, pentru marcarea ‘Orei Pământului’, urmând să fie lansate, tot în interiorul fortificaţiei, şi două sute de lampioane, cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la ideea principală a evenimentului. Astfel, între orele 20,30 şi 21,30, se va opri iluminatul public în interiorul Cetăţii Alba Carolina şi cel arhitectural pentru clădirile aflate în subordinea Primăriei Alba Iulia. 

Tinerii liberali din Alba Iulia vor marca şi ei ‘Ora Pământului’, prin lansarea a două sute de lampioane. 

Şi în municipiul Aiud, la iniţiativa Primăriei, vor fi stinse luminile, atât pe străzile din oraş, cât şi la instituţiile subordonate Consiliului Local. Tot sâmbătă, aici vor fi organizate, de către Asociaţia Aiud Sport, un maraton şi un semimaraton în cadrul unui eveniment ajuns la cea de-a doua ediţie şi care urmăreşte strângerea de fonduri pentru copii bolnavi de cancer şi persoane aflate în scaun cu rotile. 

Ambele competiţii se desfăşoară pe drumuri publice, drumuri forestiere sau poteci turistice marcate, care vor fi semnalizate corespunzător de către organizatori. Startul şi sosirea vor fi în centrul municipiului Aiud. 

PRAHOVA 

Iluminatul public în centrul Ploieştiului va fi oprit sâmbătă, timp de o oră, în intervalul 20,30 – 21,30, municipalitatea dorind astfel să atragă atenţia asupra problemelor grave cauzate de schimbările climatice cu care se confruntă planeta noastră. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Ploieşti, autorităţile doresc, în acelaşi timp, ca cetăţenii să conştientizeze importanţa demersurilor făcute în sprijinul mediului înconjurător. Astfel, municipalitatea face apel la cetăţeni să susţină ‘Ora Pământului’ în data de 19 martie şi să oprească consumul de energie din locuinţe între orele 20,30 şi 21,30, devenind astfel voluntari în cadrul campaniei ‘Ora Pământului’. De asemenea, ploieştenii sunt invitaţi sâmbătă să alerge, să se plimbe cu bicicleta sau să facă o plimbare simbolică prin oraş împreună cu prietenii, vecinii, familia sau colegii. 

În 2013, Ploieştiul a luptat pentru a deveni Capitala ‘Earth Hour’, clasându-se pe locul al treilea în cadrul competiţiei. 

HARGHITA 

Municipiul Miercurea Ciuc se alătură şi în acest an campaniei ‘Ora Pământului’, iar sâmbătă, timp de o oră, iluminatul public stradal va fi întrerupt. Potrivit Biroului de presă al Primăriei Miercurea Ciuc, municipalitatea aderă la acţiunea localităţilor din România care se simt responsabile de soarta mediului înconjurător. 

„Municipiul aderă în acest fel din nou la acţiunea localităţilor din România, care se simt responsabile faţă de soarta mediului înconjurător şi acţionează, în acest sens, prin renunţarea la iluminatul public timp de o oră. Comparativ cu problemele de mediu care au o amploare mondială, această mică schimbare în conduita noastră de viaţă pare un pas mărunt, dar adăugându-se la celelalte acţiuni mondiale şi locale pentru contracararea fenomenului de seră, reprezintă contribuţia noastră sinceră la rezolvările problemelor cu bătaie lungă”, se precizează într-un comunicat al Primăriei. 

Locuitorii oraşului sunt îndemnaţi să stingă lumina, să deconecteze aparatura electrică şi în propriile locuinţe, iar prin acest gest să participe la campania de salvare a mediului înconjurător. În ultimii ani, a devenit o tradiţie ca municipiul Miercurea Ciuc să se alăture campaniei ‘Ora Pământului’ şi să stingă lumina timp de o oră, în ultima sâmbătă a lunii martie. 

BISTRIŢA-NĂSĂUD 

Bicicleta este laitmotivul manifestărilor organizate sâmbătă, cu ocazia Orei Pământului, în municipiul Bistriţa, aceasta fiind prezentă atât în programul propus de către primărie, cât şi pe afişul evenimentului. 

Pentru al cincilea an consecutiv, bistriţenii sunt chemaţi sâmbătă seara, între orele 20,30 – 21,30, să participe la o serie de acţiuni cu caracter ecologist, pe durata celor 60 minute, atât iluminatul public, cât şi cel al unor instituţii publice va fi stins. Locuitorii oraşului sunt încurajaţi, astfel, ca la rândul lor să stingă lumina, pentru a contribui la salvarea resurselor planetei. 

Începând cu ora 20,30, în centrul istoric al oraşului, cercetaşii bistriţeni vor amplasa lampioane în zona pietonală, iar elevii claselor primare care frecventează programul de educaţie ecologică “Şcoala verde” vor pedala trei eco-biciclete, ce vor genera energia electrică necesară pentru led-urile obstacolelor de trial-bike. 

Pe durata orei cât iluminatul stradal nu va funcţiona, va fi organizat şi un tur ciclist – “Pedalăm pentru Pământ”. Participanţii vor porni din Piaţa Centrală şi vor parcurge mai multe zone din oraş, inclusiv două dintre cele mai circulate bulevarde. 

Ora Pământului, marcată la nivel global

Mişcarea Earth Hour a fost iniţiată în anul 2007 de World Wide Fund for Nature (Fondul mondial pentru natură), care derulează proiecte pentru conservarea naturii. Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii vor trăi în armonie cu natura. Prima ediţie a evenimentului a avut loc în 2007, la Sydney, în Australia, înregistrându-se participarea a 2,2 milioane de oameni. Dacă în 2008 au participat 50 de milioane de persoane din 35 de ţări, în decursul anilor acţiunile întreprinse au căpătat o amploare tot mai mare, astfel că în 2015 au fost înregistrate 620.000 de acţiuni în 172 de ţări şi teritorii, cu scopul de a arăta preocupare pentru protejarea planetei faţă de schimbările climatice. 

A X-a ediţie a “Orei Pământului” va începe în insulele Fidji, trecând apoi în Asia, Europa şi America. Obiectivul acestei iniţiative este să amintească faptul că energia consumată are un efect negativ asupra planetei şi să îndemne autorităţile şi persoanele particulare să acţioneze pentru menţinerea climei în limitele normale. Energiile fosile (cărbune, gaz, petrol), utilizate în producerea electricităţii, sunt responsabile de trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii climatice. 

De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcţii emblematice: cele mai înalte turnuri gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malayezia); Sfinx şi Marile Piramide ale lui Giza (Egipt); cel mai înalt turn din lume (829 m, 200 de etaje) construit în Dubai, Burj Khalifa; la Moscova, clădirile din jurul Pieţei Roşii, Muzeul Istoriei, magazinul GUM, catedrala Vasili Blajenâi şi o parte din incinta Kremlinului; la Paris, Turnul Eiffel, Primăria, catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf şi Piaţa Concordiei; la Lisabona, Turnul Belem şi mânăstirea Jeronimos; la Londra, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne şi Fribourg, castelul din Chillon etc. 

Pentru a opta oară consecutiv, WWF România încurajează cetăţenii, dar şi organizaţiile, companiile, instituţiile publice şi centrele culturale din toată ţara să stingă lumina timp de o oră. În acest an, mesajul şi îndemnul pentru comunitatea Earth Hour din România este “Dăruieşte naturii din energia ta”. 

În fiecare an, în penultimul sau în ultimul weekend al lunii martie, în jurul datei când sunt marcate echinocţiile de primăvară sau de toamnă în nordul şi, respectiv, sudul emisferei (ceea ce reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare în ambele emisfere), milioane de oameni din lumea întreagă sting luminile timp de o oră, alăturându-se evenimentului de mediu “Earth Hour”, un simbol ce exprimă grija faţă de planetă.

 

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă