13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCampania electorală începe cu cătușe la Autoritatea Electorală Permanentă. Președinta instituției, ARESTATĂ!...

Campania electorală începe cu cătușe la Autoritatea Electorală Permanentă. Președinta instituției, ARESTATĂ! Motivele: Distrugerea unor probe și presiuni asupra martorilor

UPDATE 18.50

Președinta Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a fost ARESTATĂ preventiv pentru 30 de zile! Decizia instanței Tribunalului Prahova poate fi contestată, însă este executorie din această seară. Altfel spus, Ana Maria Pătru se întoarce în arest. 

Ea este acuzată de trafic de influență și spălare de bani. A primit de la oameni de afaceri în total 275.000 de euro pentru a atribui contracte IT fără licitații și pentru a face plăți la zi pentru serviciile prestate.

Irina Socol, patroana firmei SIVECO, ar fi una dintre persoanele care au cumpărat influență de la președinta AEP, Ana Maria Pătru.

Motivele arestării sunt: reprezintă pericol pentru ordinea publică; tentativa de sustragere a unor probe (comisă de soțul ei, care a încercat să fugă cu actele incriminatorii); posibilitatea de a face presiuni asupra martorilor, unii dintre ei în directa sa subordine.

În referatul prin care DNA Ploiești cere arestarea preventivă procurorii susțin că Infracţiunile pentru care Ana Maria Pătru este cercetată inculpata sunt fapte extrem de grave, valoarea obiectului infracţiuniilor reținute în sarcina sa fiind deosebit de importantă (aproximativ 275 000 euro) şi necesită o reacţie fermă din partea autorităţilor, lipsa unei astfel de reacţii conducând inevitabil la o rezonanţă socială negativă în legătură cu modalitatea înfăptuirii justiţiei în ţara noastră.

În cursul zilei de miercuri Ana Maria Pătru și-a înaintată demisia. Premierul Dacian Cioloș anunțase că o demite.

UPDATE 16.00

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Prahova a început judecarea solicitării DNA Ploiești de arestare preventivă a președintei Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

Motivele pentru care procurorii solicită arestarea sunt: intenția de a distruge probe (în timpul percheziției domiciliare, soțul ei, Ștefan Florin Pătru, a încercat să fugă cu documente); posibilitatea de a influența declarațiile martorilor (unii îi sunt subordonați); presiuni pe care le-ar putea face asupra denunțătorilor, precum și pericolul pentru ordinea publică.

"Infracţiunile pentru care este cercetată inculpata sunt fapte extrem de grave, valoarea obiectului infracţiuniilor reținute în sarcina sa fiind deosebit de importantă (aproximativ 275 000 euro) şi necesită o reacţie fermă din partea autorităţilor, lipsa unei astfel de reacţii conducând inevitabil la o rezonanţă socială negativă în legătură cu modalitatea înfăptuirii justiţiei în ţara noastră" – susține DNA în referatul prin care solicită arestarea preventivă a președintei AEP, Ana Maria Pătru..

—-

Ana Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente, a fost încătușată ieri de procurorii DNA Ploiești, fiind acuzată de spălare de bani și trafic de influență pentru atribuire de contracte publice și plăți făcute preferențial. Tribunalul Prahova decide miiercuri dacă o va aresta preventiv pentru 30 de zile.

Taxa de intrare la un ministru: 50.000 de euro!

Ana Maria Pătru ar fi fost denunțată că, în perioada în care a ocupat funcții de conducere în cadrul instituției, ar fi influențat luarea unor decizii legate de atribuirea unor contracte de achiziții publice și efectuarea unor plăți în regim preferențial. Pentru aceste servici, șefa Autorității Electorale Permanente (AEP) a primit de la patronii a două firme în total 225.000 de euro cu care și-a cumpărat o mașină Land Rover și un apartament în București.

De asemenea, șefa AEP a fost denunțată că a aranjat ca un om de afaceri să fie primit în audiență de ministrul Economiei din 2009 (Ion Ariton), serviciu pentru care a primit 50.000 de euro.

Disimularea mitelor

Banii primiți de șefa AEP pentru contracte și plăți au circulat prin mai multe firme pentru a li se pierde urma. Una dintre aceste firme a aparținut soțului șefei AEP, radiată între timp. Cu o parte din bani (210.000 de euro) a achiziționat un apartament în București, iar cu 65.000 de euro – o mașină ( Land Rover – model Range Rover Sport) ascunsă pe numele unei persoane (Andrei Elena, care ar fi dat declarații complete)

Perioada anchetată de DNA Ploiești este între 2008-2015, după cum au anunțat, oficial, procurorii.  Ana Maria Pătru a fost vicepreședinte AEP între 2007 și 2012, fiind apoi promovată în funcția de președinte, pe care o ocupă și acum. Urmărirea penală a fost declanșată pentru săvârșirea a două infracțiuni de spălare de bani și a trei infracțiuni de trafic de influență.

Firmele IT care au primit contracte de la AEP fără licitații publice, în scandaluri de corupție

Printre cei abonați la contracte cu AEP s-a aflat, spre exemplu, societatea TEAMNET controlată de magnatul Sebastian Ghiță, urmărit în mai multe dosare penale. Deputatul a fost denunțat de unul dintre partenerii săi de afaceri. 

Alte firme implicate în scandalurile atribuirii contractelor de la Autoritatea Electorală Permanentă sunt ROMSYS, a omului de afaceri Horațiu Berdilă, și SIVECO, a Irinei Socol, ambii inculpați pentru dare de mită.

Potrivit surselor, din 2009 până la ultimele alegeri din 2014,  AEP nu a făcut licitații publice pentru achiziționarea de servicii pentru numărarea electronică a voturilor și asistența tehnică a sistemului IT, spre exemplu. În această perioadă, Ana Maria Pătru a ocupat funcțiile de vicepreședinte și apoi de președinte al insti­tuției, funcții din care putea influența atribuirea directă a contractelor și putea influența efectuarea la timp a plăților pentru serviciile contractate.

Soțul a fugit cu actele firmei

Procurorii au făcut marți percheziții la trei imobile deținute de soții Pătru și la Autoritatea Electorală Permanentă. Ștefan Florin Pătru, soțul președintei AEP, a încercat să fugă cu documente în momentul în care anchetatorii au apărut la ușa locuinței sale din Vâlcea pentru a face percheziții. Potrivit unor surse judiciare, actele în cauză ar fi fost ale unei firme radiate, care îi aparținea și prin care s-ar fi spălat banii primiți ca mită pentru acordarea de către președinta AEP a unor contracte de achiziții publice.

Ștefan Florin Pătru a fost prins de polițiști și a declarat anchetatorilor că a fugit deoarece a crezut că au venit hoții și a intrat în panică. Acesta nu a putut explica, totuși, de ce pleca tocmai cu documentele unei firme radiate, și nu cu un obiect de valoare, pe care ar fi vrut să-l protejeze de eventualii hoți. Cel mai probabil va fi acuzat de obstrucționarea justiției.

Ancheta DNA Ploiești a fost declanșată în a treia zi a campaniei pentru alegerile parlamentare, în condițiile în care AEP este principala instituție care urmărește procesul electoral. În plus, președinta Autorității Electorale Permanente este și membră a Biroului Electoral Central. Președintele țării, Klaus Iohannis, a declarat presei că președinta AEP trebuie înlocuită, dacă este urmărită penal.

Cine este Ana Maria Pătru

Ana Maria Pătru a fost numită în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente în martie 2012, în urma votului prin apel nominal din plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

În 2002, a terminat Facultatea de Drept la Universitatea Româno-Americană. Potrivit propriului CV, Ana Maria Pătru a făcut, în 2004, un curs electoral “Jean-Jeurs” ( deși corect se scrie “Jean Jaures”, fără cratimă între prenumele și numele politicianului și filozofului francez), fără să indice instituția de învățământ. În același an, a urmat și un curs de instruire la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vâlcea.

În fine, simultan a făcut mai multe școli, printre care și Colegiul Național de Apărare și un master în securitate națională, așa cum era moda.

Și în timp ce studia de zor a avut și funcții publice. Și anume: consilier juridic la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vâlcea între 2003 și 2005, când a sărit direct în funcția de director coordonator la Autoritatea Electorală Permanentă, filiala Sud-Vest Oltenia, unde a stat până în 2007, când a fost promovată vicepreședinte al AEP până în 2012, an în care a fost numită președintele AEP, funcție în care au găsit-o procurorii DNA la perchezițiile de marți.   

Contracte controversate

>În 2008, softul pentru alegerile parlamentare a fost achiziţionat prin negociere directă de la TEAMNET cu peste 5,8 milioane de lei, fără TVA; serviciile au fost asigurate de SIVECO pentru 2.535.672 lei – Ana Maria Pătru era vicepreședinte AEP.

>În 2009, la alegerile prezidențiale SIVECO a primit, tot prin negociere, contractul pentru o aplicaţie de 5.361.593de lei cu ajutorul căreia s-au centralizat rezultatele – Pătru era vicepreședintă la AEP

>În 2012, la alegerile locale, tot prin procedură de negociere directă, TEAMNET a primit 4.884.765 de lei pentru prestării servicii – Ana Maria Pătru era vicepreședinte AEP.

>Tot în în 2012, la alegerile parlamentare, pentru servicile prestate SIVECO a încasat 7.180.000 de lei.

>ROMSYS a pierdut o competiție de selecție de oferte la alegerile prezidențiale din 2014, când Pătru era președinte AEP. Atunci, contractul a fost câștigat de asocierea dintre SIVECO și ASSECO SEE.

 

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă