21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Aristotel Căncescu, pus sub control judiciar. Șeful CJ Brașov este cercetat...

UPDATE. Aristotel Căncescu, pus sub control judiciar. Șeful CJ Brașov este cercetat pentru că a vrut să acopere abuzuri prin noi contracte nelegale de 19 milioane de euro

UPDATE. Aristotel Căncescu a fost pus în libertate, marți seara, de Instanța supremă, după expirarea mandatului de reținere. Căncescu a ieșit din sala de ședință și a plecat spre Brașov. El este sub control judiciar. Acuzațiile rămân, anunță surse citate de B1TV. Și managerul public Istrate este cercetat tot sub control judiciar.

Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă şi în cazul lui Gabriel Bâgiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL Braşov.

Hotărârea luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

UPDATE. Ordonanța de reținere a lui Aristotel Căncescu a expirat. Instanța urmează să ia o decizie în cazul său.

—-

Aristotel Adrian Căncescu, președintele Consiliului Județean Brașov, a fost reținut de DNA și urmează ca judecătorul de drepturi și libertăți de la Înalta Curte  să decidă dacă se impune arestarea sa preventivă pentru „activitate infracţională vastă, desfășurată în perioada noiembrie 2006 – noiembrie 2014 (…)în special cu activitatea de achiziţii publice”.

Prejudiciile depășesc 19 milioane de euro, susțin procurorii anticorupție. În activitatea infracțională sunt implicați, între alții, deputații Ion Diniță (PC) și Daniel Cătălin Zamfir (PNL) .

Sesizarea DNA a fost făcută de Curtea de Conturi pentru lucrări (fictive) de modernizarea  unor drumuri județene, lucrări  neefectuate, dar decontacte de CJ Brașov. Pentru a recupera prejudiciul de peste 664.000 lei, imputat de Curtea de Conturi, și pentru a stopa ancheta DNA , Căncescu ar fi vrut să dea nelegal contracte de 19 milioane de euro pentru renovarea Spitalului Județean. Recuperarea prejudiciului imputat de Curtea de Conturi s-ar fi făcut din banii dați ca mită pentru renovarea spitalului. Prin demararea anchetei, s-a stopat drenarea banilor publici.

Potrivit procurorilor anticorupție, pentru a-și acoperi urmele, Căncescu  ar fi apelat la ajutorul actualului deputat Daniel Cătălin Zamfir, prin vicepreședintele CJ Brasov, Mihai Lucian Pascu, după cum ar rezulta din interceptările ambientale realizate la postul local de televiziune, controlat de președintele CJ.

Căncescu ar fi favorizat  două firme de casă – SC GOTIC SA ( administrată de actualul deputat PC Ion Diniță, suspect în dosar) și SC Ramb Sistem SRL  (reprezentată de Gabriel Bagiu, inculpat) -, de la care primea  mită.

Potrivit DNA, "în  activitatea infracţională, inculpatul s-a folosit de prerogativele funcţiei sale şi de  ajutorul altor suspecţi , dar în special de ajutorul  inculpatului Radu Petru Ispas, administrator public Consiliul Județean Brașov. Ambii inculpaţi au  folosit funcția publică de autoritate locală pentru  interesele proprii și ale firmelor SC Gotic SA ( administrată de actualul deputat PC Ion Diniță, suspect în dosar)  și SC Ramb Sistem SRL ( reprezentat de Gabriel Bagiu-inculpat).

         Aceste două firme dețineau cvasi –totalitatea contractelor derulate cu CJ Brașov, întrucât le erau acordate preferențial, prin încredințare directă, contracte de către CJ Braşov, ca urmare a dispoziției președintelui CJ, Aristotel Andrei Căncescu.

Potrivit DNA, „în sarcina inculpatului Căncescu Andrei Aristotel s-au reţinut comiterea infracţiunilor de: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit – 5 fapte; luare de mită; trafic de influenţă; instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit"

Gabriel Bagiu  a fost reținut pentru comiterea mai multor fapte de abuz în serviciu pentru a obține pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

Infracţiunile de abuz în serviciu  în dauna Consiliului Județean Brașov, comise în folosul SC RAMB SISTEM SRL prin acordarea preferenţială a două contracte în anii 2007 și 2008, firmă reprezentată de inculpatul Bâgiu Gabriel.

Acordarea preferențială a contractelor  a fost posibilă prin abuzul în serviciu exercitat de către inculpatul Căncescu Adrian Aristotel, susține DNA.

Mita de la SC Ramb: un teren de tenis la reședința lui Căncescu

Din probele administrate până în acest moment al cercetărilor a rezultat  bănuiala rezonabilă că, în schimbul decontării abuzive a sumelor de bani în cuantum total de 664.180,54 lei către SC Ramb Sistem SRL, această societate ar fi realizat un teren de tenis la reședința președintelui Consiliului Județean Brașov situată în localitatea Râșnov.

Ce contracte a primit, contra mită, SC Ramb Sistem SRL 

Societatea SC RAMB Sistem SRL a obținut cu ajutorul lui Căncescu contractele:

 -nr. 638/29.01.2007 („Reabilitare, amenajare  refuncţionalizare Complex de agrement Tâmpa”, în valoare de 8.082.044,56 lei, suplimentată prin act adiţional cu încă 5.577.621,90 lei) pentru care în realitate datorită acțiunii infracționale abuzive a inculpatului Căncescu Adrian Aristotel s-a achitat din bugetul public al Consiliului Județean Brașov suma de  263.857,93 lei, ce reprezintă plată nejustificată;

 – nr.56/4266/05.05.2008 (privind realizarea investiţiei „Amenajare suprafeţe de joc  – terenuri sportive la Liceul Andrei Şaguna”, în valoare de 1.739.762,10 lei  pentru care în realitate datorită acțiunii infracționale abuzive a inculpatului Căncescu Adrian Aristotel s-a achitat din bugetul public al Consiliului Județean Brașov suma de 400.322,61 lei ce reprezintă plată nejustificată.

"(…)În raport cu probele administrate până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că în derularea acestor două contracte, datorită practicilor infracționale bazate pe rețeaua de interese ale inculpatului Căncescu Adrian Aristotel, acesta a dispus validarea și plata nejustificată de către Consiliul Județean Braşov a sumei în valoare cumulată de 664.180,54 lei (263.857,93 lei pentru primul contract şi 400.322,61 lei pentru cel de-al doilea)" se arată în referatul DNA.

               Din probe " rezultă cu evidenţă că interesele ilicite îl legau puternic ( pe Căncescu-nn) de această firmă, aşa încât în mod rezonabil se poate susţine că plata sumei 664.180,54 lei  în plus din bugetul public a fost determinată de faptul că a beneficiat de terenul de tenis construit de această firmă"

Mită încasată prin firma controlată de Căncescu care deținea o televiziune

Din probatoriul administrat până în acest moment al cercetărilor ar rezulta, potrivit DNA, că inculpatul Aristotel Căncescu folosea ca paravanpentru încasarea mitei  SC CANARIS SRL (un TV local, unde mita era încasată sub formă de publicitate sau urări de sărbători). Sediul firmei era  şi locaţia în care preşedintele Consiliului Judeţean Braşov  negocia „infracţional” contracte care au determinat de-a lungul anilor plaţi nejustificate făcute de către Consiliul Județean Braşov.

În referatul DNA se subliniază: "Astfel, există indicii rezultate din probele administrate până în acest moment al cercetărilor conform cărora între președintele Consiliului Județean, inculpatul CĂNCESCU ADRIAN ARISTOTEL, SC RAMB SISTEM SRL și SC CANARIS SRL (societate deţinută de Căncescu Aristotel, locaţie folosită de acesta pentru <<negocierea>> contractelor de achiziţii publice) există o strânsă legătură infracțională asupra controlului plăților nelegale din bugetul public și mascării situaţiei reale a lucrărilor efectuate şi care au fost decontate nelegal, precum şi asupra activităţii în curs de desfăşurare vizând atribuirea nelegală a contractului de achiziţii publice în favoarea SC RAMB SISTEM SRL.

         În scopul realizării acestor favoruri abuzive, Căncescu "s-ar fi folosit  de persoane din instituţia pe care o conduce, dar şi de persoane cu funcții importante în Consiliul Județean, de politicieni, care la un semn al acestuia, s-au conformat fără rezerve pentru a-l sprijini în demersul infracţional şi care fac obiectul cercetărilor în prezenta cauză, însă faţă de unii cercetările sunt în faza incipientă, iar pentru parlamentar  până la solicitarea şi obţinerea avizelor cercetărilor nu pot fi continuate".

Cum a intrat deputatul PC în afacere

În dosar, mai figurează ca suspecți vicepreședintele Pascu Lucian Mihai (cercetat pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și de instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit). De asemenea, este cercetat  deputatul Diniță Ioan pentru comiterea, pe vremea când nu era parlamentar, a mai multor  infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma complicității și  dare de mită. 

Mai sunt cercetați Costea Viorel (abuz în serviciu ), Bîgiu Gabriel (abuz în serviciu)    

  În referatul DNA se precizează: "Cronologia evenimentelor relevă elemente probatorii de netrecut privitoare la contribuția infracțională a acestora la săvârșirea faptelor de corupție repetitive  și dezvăluind tabloul unei conivențe totale a celor care aveau atribuții  executive în conducerea Consiliului Judeţean Braşov sau care la nivel central reprezentau judeţul Braşov.

Ce rezultă din interceptări

Din convorbirile telefonice şi în mediu ambiental interceptate până la acest moment, cu autorizarea prealabilă a instanţei, a rezultat faptul că inculpatul Căncescu Adrian Aristotel a fost ajutat în demersul infracţional .

          Semnificativă în acest sens este discuţia în mediu ambiental purtată la data de 02.09.2014 de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov,inculpatul Pascu Mihai Lucian cu numitul „Dan”, identificat ca fiind deputatul Zamfir Daniel Cătălin, în care primul îi relatează intenţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov pentru a scăpa de eventuala răspundere penală prin acoperirea prejudiciilor cauzate prin contractele de lucrări anterioare.

           De asemenea, în aceeaşi încercare de recuperare a prejudiciilor prin atribuiri în continuare de lucrări în mod abuziv, cu nerespectarea legii în materia achiziţiilor publice, din dispoziţia preşedintelui Consiliului Județean Brașov inculpatul Căncescu Adrian Aristotel, vicepreşedintele Pascu Mihai Lucian a avut mai multe întâlniri cu deputatul Diniţă Ion, pentru a-l determina să accepte noi contracte cu condiţia ca o parte din bani să fie returnaţi pentru recuperarea prejudiciilor din contractele anterioare.

Astfel,  convorbirile interceptate dovedesc că decontarea lucrărilor efectuate de SC RAMB SISTEM SRL în așa numitul beneficiu al Consiliului Judeţean s-a făcut nelegal, lucrările fiind necorespunzătoare.

În plus, din convorbirilor telefonice/în mediu ambiental purtate de persoane din conducerea CJ Brașov, interceptate cu autorizația prealabilă a instanței  a rezultat că președintele CJ Brașov, inculpatul Căncescu Aristotel s-a întâlnit cu inculpatul Bâgiu Gabriel, persoana care controlează SC Ramb Sistem SRL, pentru a-l convinge să returneze sumele de bani încasate necuvenit în derularea celor două contracte de mai sus, promițându-i în schimb că firma Ramb Sistem SRL urmează să fie favorizată pentru a câștiga licitația pentru lucrarea de reabilitare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov.

În acest sens, până în acest moment al cercetărilor au fost făcute deja demersuri pentru invalidarea ”raportului de proceduri”, în baza căruia comisia de licitație (alcătuită din Gherghe Mircia, Crăciun Claudia, Stănescu Lucica, Ștefăniuc Ioan, Iordan Emilia și Rădulea Andreea)  a stabilit câștigătoare asocierea SC Romliant Construct SRL Satu Mare – SC Coral SRL Tulcea, urmând ca acest contract să fie adjudecat de SC Ramb Sistem SRL în mod nelegal. Ca mod de acțiune, s-a recurs la numitul Țigănescu Relu, șef Serviciu de Verificare a Achizițiilor Publice  din cadrul DRGFP Brașov  (care trebuie să semneze la rândul său raportul procedurii de achiziție publică), iar acesta cu sprijinul numitei Ghiță Elena Ana, angajat al Unității pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice din Ministerul Finanțelor Publice va acționa pentru invalidarea raportului deja întocmit. Există de altfel date că UCVAP a notificat CJ Brașov cu privire la invalidarea raportului, fiind invocate așa-zise nereguli, fără a fi însă indicate și aspecte concrete în acest sens.

 

        Potrivit referatului DNA "Dialogurile purtate denotă o prudență a acestora, iar cele mai multe acţiuni infracţionale au fost derulate în mod sistematic de către inculpatul Căncescu Adrian Aristotel, care a încercat, până la intervenţia autorităţilor judiciare prin prezenta acţiune,  cu sprijinul persoanelor din CJ ca, în mod fraudulos să acopere abuzurile comise în legătură cu decontarea nejustificată și necuvenită a sumei de 664.180,54 lei către SC RAMB SISTEM SRL Braşov, oferindu-i un alt contract în valoare de 19 milioane euro, prin înlăturarea practic nelegală şi abuzivă a firmei care câştigase licitaţia (…) Modalitatea infracțională folosită a constituit-o, așadar, atribuirea, de asemenea abuzivă, de noi contracte de achiziţii publice/execuţie lucrări aceleiaşi societăţi comerciale SC RAMB SISTEM SRL Braşov de către Consiliul Judeţean Braşov, astfel încât tot din sume pe care le-ar fi încasat necuvenit de la Consiliul Judeţean Braşov să restituie, suma de 664.180,54 lei reținută de Camera de Conturi Braşov, ca fiind prejudiciu cauzat Consiliului Județean Brașov prin plata nejustificată a lucrărilor anterior descrise".

 

Stire in curs de actualizare

Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă