7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCând ar putea fi gata lucrările de consolidare a Arcului de Triumf

Când ar putea fi gata lucrările de consolidare a Arcului de Triumf

După ce lucrările au fost întârziate, ceea ce a dus la pierderea finanțării europene, Arcul de Triumf, în varianta consolidată, ar putea fi gata la sfârșit de iunie.

Primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că a primit asigurări de la constructor că lucrările de consolidare şi reabilitare a Arcului de Triumf vor fi încheiate până pe 30 iunie.

"Au fost amânări succesive, au fost zece acte adiţionale şi cred că, de acum înainte, trebuie să tratăm cu mai multă responsabilitate, încă din faza de proiectare, toate aceste lucrări, pentru a nu mai exista atâtea întârzieri, amânări de finalizare şi acte adiţionale. Această lucrare e spre finalizare. 87% din ea este realizată, atât în ce priveşte consolidarea, cât şi restaurarea. Mai sunt aşteptaţi doi izolatori seismici zilele următoare şi promisiunea fermă este ca pe 30 iunie să se poată spune că s-a încheiat această lucrare. Două săptămâni durează recepţia", a spus Firea după ce a vizitat şantierul de la Arcul de Triumf.

Ea adăugat că a primit asigurări că nu vor mai fi amânări în cazul acestei lucrări şi că mai e nevoie, pe lângă cele nouă acte adiţionale semnate, doar de unul. "Şi această lucrare, ca şi altele, a suferit foarte multe amânări. Nu s-au luat în calcul din faza de proiectare toate elementele necesare anvergurii unei astfel de lucrări", a precizat Firea.

La rândul lor, reprezentanţii celor două firme de construcții responsabile de această lucrare au precizat că Arcul de Triumf urmează să fie introdus în circuitul turistic încă din această vară şi că, pentru a permite accesul vizitatorilor, va exista o trecere de pietoni dinspre Bulevardul Constantin Prezan. De asemenea, va fi amenajată o pastilă de refugiu pentru siguranţa pietonilor. Semaforizarea specială în această intersecţie urmează să fie făcută de Administraţia Străzilor până pe 27 iunie.

Turcu nu plătește

Consolidarea Arcului de Triumf a început în februarie 2014, pe baza unui contract în valoare de 30,4 milioane de lei, din care 20,5 milioane ar fi urmat să provină din fonduri europene. Din această sumă, s-au utilizat puțin peste 19 milioane de lei până la data la care facturile erau acceptate la Bruxelles, diferența, în valoare de 3,15 milioane de lei, urmând să fie suportată din bugetul local al Primăriei Municipiului București.

În iunie 2014, Sorin Oprescu, pe atunci primarul Capitalei, spunea, la Arcul de Triumf că, „în 2015, de 1 Decembrie, sper să defileze pe aici”. Anul trecut însă, defilarea a avut loc tot în fața Palatului Parlamentului.

Cauza întârzierii proiectului și, implicit, a banilor de la Bruxelles o constituie tocmai proiectarea făcută de Municipalitate, care s-a răsfrânt în caietul de sarcini al licitației câștigate de o asociere condusă de Romconstruct, firma fostului acționar la Dinamo Vasile Turcu. Concret, Primăria Capitalei a ținut morțiș ca echipamentele seismice să fie fabricate musai în Statele Unite.

Cu totul este vorba de opt amortizori seismici, care trebuie fixați de picioarele monumentului, și de 24 de izolatori seismici. Până să vină de peste Ocean aceste echipamente, constructorul a desprins, practic, Arcul de Triumf de sol şi a tăiat două bucăţi mari din fundaţia monumentului. Dacă în acea perioadă ar fi avut loc un cutremur, Arcul de Triumf s-ar fi prăbușit pur și simplu.

124 milioane de lei, pierdute de Primăria Capitalei

Nu numai la Arcul de Triumf s-au pierdut fonduri europene, ci la toate proiectele derulate de Municipalitate în mandatul de primar al lui Sorin Oprescu. Primăria Municipiului București a obținut bani de la Bruxelles pentru realizarea a opt obiective de interes public, prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Aceste proiecte sunt: Consolidare, restaurare și conservare la patru monumente (Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Muzeul ”Nicolae Minovici” și Observatorul Astronomic ”Vasile Urseanu”), reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriilor de la spitalele ”Victor Gomoiu” și ”Foișor”, amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei și Floreasca, precum și pasajul subteran de la Piața Sudului. Termenul de finalizare a tuturor celor opt proiecte a fost 31 decembrie 2015. Cum la finele anului trecut lucrările nu au fost gata nici pe departe, Primăria Capitalei a pierdut fonduri europene în valoare de 124 milioane de lei.

Valoarea totală a acestor proiecte a fost estimată la 313,49 milioane de lei, din care 191 milioane lei reprezentau finanțare nerambursabilă din fonduri europene și contribuție de la bugetul de stat al României, prin POR 2007-2013.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă