12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCând Băsescu era suspendat, SUA se temea că interesele Rusiei câştigă

Când Băsescu era suspendat, SUA se temea că interesele Rusiei câştigă

Fostul ambasador american Nicholas Taubman scria într-o telegramă din 2007, în timp ce  preşedintele Traian Băsescu era suspendat din funcţie că absenţa preşedintelui pro-american Băsescu din CSAT poate lăsa loc unor acţiuni dăunătoare, precum retragerea trupelor româneşti din Irak, decisă de premierul Călin Popescu Tăriceanu.

În telegrama obţinută de Hotnews, Taubman scria de la Bucureşti că oligarhii ruşi din domeniul energiei îşi sporesc influenţa în România şi lupta anticorupţie va da înapoi. Interesele pe care SUA le dorea protejate în România şi erau ameninţate de eliminarea din joc a lui Băsescu: achiziţia de avioane multirol F-16 şi privatizarea fabricii de automobile de la Craiova (actuala Ford). Interesul oligarhului rus Oleg Deripraska pentru fabrica Daewoo de la Craiova era un semn ale „ambiţiilor crescânde ale Rusiei” în ţară.

Într-o altă telegramă obţinută de Hotnews, ambasada SUA îl vede pe liberalul Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei şi Finanţelor drept una dintre cele mai puternice voci în favoarea Rusiei.

“Vosganian continuă să susţină relaţii mai strânse cu Moscova şi a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia”, se arată în telegrama respectivă.

“În timp ce elita politică a României rămâne ataşată diversificării surselor de aprovizionare văzută drept cea mai bună metodă de sporire a securităţii energetice, o minoritate semnificativă a fost vocală în apelurile sale pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia. Una dintre cele mai puternice voci în acest sens a fost ministrul Vosganian, un greu al PNL şi membru al minorităţii armene”, mai scrie în telegramă.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă