30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCând s-ar putea redeschide Arena Națională

Când s-ar putea redeschide Arena Națională

Stadionul Național ar putea găzdui meciul amical România-Spania, programat în 27 martie, deși în prezent este închis, în lipsa unei autorizații de funcționare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), notează Digi24.

Redeschiderea Arenei Naționale ar putea veni în contextul în care a fost modificată legislația privind siguranșa la incendii. Astfel, stadionul ar putea găzdui meciul România-Spania, dacă beneficiarul, adică Primăria Bucureşti, îşi asumă responsabilitatea pentru siguranţa spectatorilor. Municipalitatea a primit şi un nou termen pentru omologarea copertinei, finalul acestui an.

„Este noul cadru legal, aşteptăm să fie promulgat de preşedinte, să treacă de Parlament. În situaţia respectivă se va modifica cadrul legal şi vom vedea. Este pe răspunderea beneficiarului,” explică inspectorul general al ISU, Ovidiu Vasilică.

Citește și:  În ce condiţii poate funcţiona Arena Naţională până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu

Şeful IGSU a precizat că vizita de evaluare efectuată la Arena Naţională s-a desfăşurat după o şedinţă organizată la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi la care au participat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministru Internelor, Petre Tobă, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal şi primarul interimar al Capitalei. El a menţionat că s-a discutat despre siguranţa cetăţenilor care vin pe acest stadion şi despre legalitatea activităţilor care au loc acolo, potrivit Agerpres.

“Aspectele de legalitate vizează unele modificări legislative adoptate miercuri în Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională în ceea ce priveşte Ordonanţa 52 din 2015 pentru modificarea şi completarea Legii 307 privind apărarea împotriva incendiilor. Şi anume, faptul că la legea de aprobare a acestei ordonanţe au fost propuse o serie de amendamente, printre care stabilirea unui termen de intrare în legalitate pentru obiectivele care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum este şi Arena Naţională. Respectiv, de a obţine acest act până la data de 31 decembrie 2016. De asemenea, amendamentele mai vizează faptul că, până la acest termen, obiectivele funcţionează pe răspunderea beneficiarului din punct de vedere al asigurării măsurilor de securitate la incendiu. Nu se supun acestei excepţii acele obiective la care se constată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu şi pentru care instituţia noastră aplică măsura complementară de oprire a funcţionării, ceea ce nu este cazul Arenei Naţionale”, a declarat colonelul Duduc. 

El a explicat că încălcările grave la cerinţa de incendiu sunt stabilite prin HG 915 din 2015 şi care, în principiu, “vizează depăşirea numărului de utilizatori, încălcarea prevederilor legale în ce priveşte evacuarea utilizatorilor, efectuarea de lucrări de construcţii care împiedică evacuarea în siguranţă a utilizatorilor”. 

Întrebat dacă Arena Naţională va putea fi folosită începând de astăzi, Duduc a spus: “Legea asta prevede: cele trei amendamente de care vă vorbeam”. Potrivit oficialului IGSU, la acest moment, nu există o solicitare de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu pentru Arena Naţională. “În momentul în care vom avea o astfel de solicitare, cu toate documentaţia şi cu întrunirea condiţiilor legale, vom analiza şi vom decide în ceea priveşte emiterea acestui document”, a arătat Duduc. 

Citește și: OUG: Pompierii decid ce localuri se închid

Şeful IGSU a intervenit şi a precizat că declaraţiile date se referă “doar la apărare împotriva incendiilor”. “Doar am făcut precizările că există un nou context legislativ. În continuare sunt răspunderile proprietarului şi ale organizatorului competiţiei şi jocului sportiv, aşa cum prevede legea”, a declarat Ovidiu Vasilică. 

El a precizat că în acest moment nu se poate vorbi de un aviz în cazul Arenei Naţionale. 
“Vorbim de autorizaţie, ei trebuie să desfăşoare nişte activităţi pentru obţinerea acestor autorizaţii. Şi au obligaţia aceasta legală până la momentul 31 decembrie. E vorba de a face o serie de testări la foc. După aceea, trebuie să elaboreze o documentaţie foarte laborioasă care se cheamă agrement, acel agrement este supus într-o comisie tehnică, după care ISU Bucureşti-Ilfov va da sau nu va da avizul”, a subliniat şeful IGSU. 

Întrebat dacă meciul de fotbal România-Spania, programat pentru 27 martie, va putea să se desfăşoare pe Arena Naţională, Ovidiu Vasilică a răspuns: “Nu am luat în discuţie un meci anume”. “Se va modifica cadrul legal şi vom vedea, dacă se încadrează până-n 27 (martie – n.r.), şi toate celelalte elemente”, a spus Ovidiu Vasilică. 

 

Cele mai citite

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă