10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCând vor fi rezolvate revendicările minerilor de la Băița

Când vor fi rezolvate revendicările minerilor de la Băița

Discuțiile privind drepturile de exploatare în perimetrele miniere respective vor fi reluate marți, a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat luni, după întâlnirea cu reprezentanții firmelor de la Băița, potrivit Agerpres

Tot marți, vor fi rezolvate toate cele cinci revendicări principale ale minerilor salariați ai societății de stat SC Băița SA de Consiliul de Administrație al firmei.

Citește și: Protestele la mina Băița continuă. 15 mineri au intrat în greva foamei

El a adăugat că în urma discuțiilor cu reprezentanții firmelor au apărut două documente noi, elaborate pe plan local, iar tocmai de aceea reprezentanții firmelor sunt chemați marți, 1 septembrie, la sediul ANRM pentru a clarifica situația.

”După prima întâlnire pe care am avut-o cu reprezentanții firmelor, împreună cu directorul ANRM și secretarul de stat din minister, au apărut câteva documente noi, semnate pe plan local, despre care cei din minister și din ANRM nu știau, fapt pentru care mâine, la ora 14,00, va avea loc întâlnirea cu toți reprezentanții companiilor și domnul președinte, secretarul de stat și un reprezentant de la Ministerul de Finanțe, pentru a clarifica legea, care este situația licențelor și a dreptului de exploatare. Mâine se discută cu documentele pe masă care este forma legală și cine poate să continue activitatea acolo”, a declarat Liviu Pop.

Potrivit acestuia, cele două documente noi pe care le-au luat la cunoștință reprezentanții statului, fiind eliberate local, au creat o anumită confuzie, care va fi eliminată mâine. ”Este vorba despre anumite acorduri de exploatare locale, participațiune la licență, nu vreau să intru în chestiuni tehnice. Sunt documente legate de funcționarea activității în perimetrele miniere”, a menționat ministrul.

Liviu Pop a adăugat că toate cele cinci revendicări principale ale salariațiților de la firma de stat — mărirea salariilor, masa caldă, prima de vacanță, echipamente de protecție, asigurarea transportului pentru întregul personal și transformarea contractelor din perioadă determinată în perioadă nedeterminată — se vor rezolva tot marți, 1 septembrie, în Consiliul de Administrație al SC Băița SA.

Citește și: A treia zi de proteste la mina Băița. Încă doi ortaci s-au blocat în subteran

”Le voi comunica aceste fapte, după care vom vedea dacă vor renunța la forma de protest, care din punctul meu de vedere trebuie să înceteze, pentru că pe lângă faptul că nu are obiect, am aflat că anumiți reprezentanți ai PNL încearcă să politizeze această acțiune și eu cred că nu e momentul să facem capital electoral, în condițiile în care Guvernul României și instituțiile statului s-ar putea să rezolve această problemă. Intenția noastră este clară: de a continua activitatea, de a avea locuri de muncă, nu de a închide activitatea sau a face alte chestiuni politice, cum încearcă să facă unii reprezentanți ai Partidului Național Liberal”, a subliniat ministrul Liviu Pop.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, însoțit de secretarul de stat din Ministerul Economiei, Maricel Popa, și directorul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Aurel Gheorghe, s-au deplasat, luni după-amiază, la solicitarea premierului, la mina Băița din orașul Ștei, pentru a discuta cu minerii protestatari și reprezentanții firmelor de la exploatarea minieră.

Delegația venită de la București a început discuții cu reprezentanți ai firmelor implicate în exploatarea Băița, atât ai companiei de stat Băița SA, cât și a celor două firme private, Băița Bohor SA și African Consolidated Resources, alături de reprezentanți judiciari. La întâlnire a participat și prefectul județului Bihor, Claudiu Pop.

În jur de 50 de mineri s-au blocat de șase zile în subteran, alți aproape 80 protestează la suprafață. Un număr de 15 angajați, de la suprafață, au intrat de luni, de la ora 15,00, în greva foamei.

Protestele minerilor de la Mina Băița au început marți, 25 august, când 11 mineri s-au baricadat în subteran. A doua zi, s-au alăturat acestora și alții, astfel încât, în prezent, în jur de 50 de mineri, atât de la firma de stat Băița SA, cât și de la una privată, se află în continuare în subteran, iar alți angajați ai companiei de stat protestează, în semn de solidaritate, la suprafață.

Citește și: SCANDAL la mina Băița. Compania asociată cu Băița SA îi cere demisia prefectului

Minerii solicită să își poată continua activitatea la exploatarea de calcar, întreruptă de ANRM. De asemenea, protestatarii au solicitat oficialilor de la Ministerul Economiei și de la ANRM să vadă, la fața locului, condițiile de muncă.

”Ei protestează pentru drepturile Băiței Bihor privind exploatarea de calcar și pentru avizul de calcar ce a fost retras de ANRM. Iar cei de la African Resources protestează pentru asocierea pe licența de exploatare a minereurilor polimetalice”, a declarat Ovidiu Dăescu, directorul Băița SA.

Ministerul Economiei a precizat, într-un comunicat, că, din anul 2004 și până în prezent, firma S.C. Băița Bihor S.A exploatează calcar, prin exploatarea zăcămintelor de suprafață în baza acordului de asociere pe licența de exploatare nr. 999/1999, care este o licență doar de exploatare minereuri de adâncime.

„Cu toate că știau că obțin dreptul de exploatare calcar prin asocierea asupra licenței de exploatare nr 999/1999 doar asupra zăcămintelor de adâncime, reprezentanții S.C Băița Bihor S.A au extras din carierele de suprafață aproape 500.000 de tone de calcar, însușindu-și astfel fără drept profitul realizat prin această acțiune. Și această posibilă faptă de natură penală a fost sesizată organelor judiciare competente”, se arată în comunicatul ministerului.

Ministerul Economiei a sesizat Direcția Națională Anticorupție privind asocierea dintre S.C. Băița S.A., societate publică aflată în portofoliul MECT și societatea privată Băița Bihor S.A., având în vedere existența unor indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

La rândul ei, ANRM a solicitat firmelor implicate în exploatarea de la Băița să facă demersurile legale pentru a obține licența sau permisul de exploatare la suprafață a calcarului, deoarece din 2005 până în 2013 aceste firme au exploatat ‘în afara legii’.

Activitatea companiei de stat SC Băița SA, care are 180 de angajați, este dependentă de cea a firmelor private SC Băița Bihor SA și African Resources (fostă Mineral Mining), care au 79, respectiv 36 angajați, cele două firme private având contracte de întreținere a echipamentelor și de evacuare a apei din galerii cu firma de stat.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă