15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCarnagiu pe șoselele de pe litoral

Carnagiu pe șoselele de pe litoral

Atât din vina șoferilor, dar și a ­infrastructurii, zeci de oameni își pierd anual viața pe șoselele din Constanța.

Cinci persoane ­și-au pierdut viața într-un accident rutier petrecut, duminică seară, pe DN 39. Trei bărbați și două femei, toți tineri. Patru din ei români, unul italian. Au murit după ce autoturismele în care se aflau s-au lovit frontal.

”În jurul orei 19.20, pe DN 39, un bărbat de 49 de ani, din Constanța, a condus un autoturism dinspre Constanța spre Mangalia. Ajungând în zona km 33, pierde controlul volanului și pătrunde pe sensul opus de mers, unde intră în coliziune cu alt auto, care se deplasa din sens opus, fiind condus de o femeie de 35 de ani, din Mangalia”, a informat sec Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța. În urma impactului frontal nu a scăpat nimeni: toți cei cinci pasageri ai ambelor autovehicule au murit. Este vorba despre șoferul primei mașini, Constantin Vicol, bărbatul de 48 de ani, dar și de cei patru care mergeau pe banda regulamentară, într-un SAAB decapotabil: Laura Tutanis, de 35 de ani, prietena ei, Irina Milea, de 36 de ani, Mihai Păsărică, un bărbat de 37 de ani, din localitatea 2 Mai, și unul de 52 de ani, din Italia. Femeile locuiau de ceva vreme în Italia și veniseră acasă în vacanță, iar cetățeanul italian le însoțea.

DN39, o șosea periculoasă

Din primele informații, tragedia s-a produs din cauza șoferului care conducea Skoda și care a intrat pe contrasens. Martorii care au ajuns la fața locului spun că este posibil ca șoferul să fi numărat bani în momentul producerii accidentului, ceea ce ar explica faptul că a pierdut controlul volanului. La fața locului au fost descoperite împrăștiate mai multe bancnote. De asemenea, tot din informații neoficiale, mașina care circula pe banda regulamentară ar fi depășit viteza legală. Toate aceste informații vor fi confirmate sau negate de către ancheta care este în desfășurare.

Cert este că, dincolo de vinovăția șoferilor, drumul pe care s-a petrecut carnagiul este unul periculos. Vara, pe DN 39 se circulă de multe ori bară la bară, pentru că este singura modalitate de a ajunge din municipiul Constanța spre stațiuni. Șoseaua trece prin mai multe localități. Acolo unde prind o porțiune liberă, șoferii au tendința de a călca mai mult decât au voie accelerația. Zona în care s-a petrecut accidentul, o curbă destul de strânsă, este deosebit de periculoasă pentru că șoferii nu reduc, în general, viteza potrivit indicatoarelor amplasate.  

Promisiuni uitate de autostradă

Problema cea mai gravă este că autoritățile nu au nici măcar în calcul construirea unei șosele alternative, de mare viteză, care să preia traficul dinspre Constanța spre Vame Veche, 2 Mai și Bulgaria. O autostradă care să dubleze actualul drum național ar fi benefică nu numai din punct de vedere economic, ci ar salva și vieți. Au existat promisiuni în acest sens. În 2011, CNADNR anunța că va demara, încă din acel an, licitaţia pentru construcţia unui tronson de autostradă de 33 kilometri care să lege Constanţa de Vama Veche. „Acest tronson de autostradă, care va face legătura între Constanţa şi Vama Veche, şi staţiunile din Bulgaria-Varna şi Burgas, va primi finanţare europeană după ce am reuşit ca în noiembrie 2010 să fie inclusă în Coridorul IV. Practic, din acest an vom putea face licitaţia, astfel încât să puteam începe, anul viitor cel mai probabil, lucrările”, a spunea Liviu Costache, directorul general de atunci al companiei. Evident, în toți acești ani nu s-a întâmplat nimic.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă