21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCarte de biologie pentru liceu: "Dumnezeu a creat florile in ziua a...

Carte de biologie pentru liceu: “Dumnezeu a creat florile in ziua a treia”

» "Biologie – Maiestrie si stralucire divina in biosfera", un auxiliar didactic (carte folosita de profesori ca material ajutator) pentru clasa a IX-a, semnat de profesoara de biologie Maria Popa, alaturi de alti biologi, dar si destui teologi, care a aparut la editura Casa Cartii din Oradea, a starnit valuri de nemultumire in randul Asociatiei Umaniste Romane. Remus Cernea, presedintele acestei organizatii neguvernamentale, acuza Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii ca prin avizarea respectivului material didactic elevii carora li se adreseaza sunt indoctrinati complet, iar abordarea stiintifica a disciplinei biologie este eliminata, totul reducandu-se doar la creationism.

Lecturand aceasta biologie care abunda in multe texte biblice, de ajungi sa te intrebi daca nu este cumva vorba de o disciplina specifica liceelor teologice care abordeaza tangential si subiecte de biologie, este evident ca un asemenea material didactic nu are ce cauta in scolile obisnuite. Nu ne referim la institutiile de invatamant cu profil teologic, carora de altfel le si era adresat auxiliarul in cauza.
Autoarea isi sustine teza prin numeroase pasaje din carte: "Cunostintele de biologie te vor ajuta sa vezi, sa auzi, sa afirmi ca fiecare celula, fiecare frunza, fiecare insecta sau oricare organism striga prin limbajul complexitatii: «Dumnezeu m-a creat!»". "Plantele au fost create in ziua a treia a saptamanii de creatie, conform afirmatiilor scripturale, toate in aceeasi zi, indiferent de complexitatea lor."

 

"Ce s-ar intampla cu cantitatea de oxigen din atmosfera in urma respiratiei fiintelor, daca oxigenul n-ar fi readus in atmosfera prin procesul de fotosinteza? Iata din nou dovada purtarii de grija a Creatorului fata de creatia Sa, nu numai in ce priveste hranirea organismelor, ci si asigurarea oxigenului pentru respiratie."
Daca era doar o carte pe piata, deci fara a se numi auxiliar didactic (o carte folosita de profesori ca material ajutator), atunci nu ar fi avut nimeni nimic impotriva unei astfel de abordari a disciplinei biologie. In actualele conditii insa, amestecul teologic nu isi are sensul.
Auxiliarul in cauza a fost avizat o singura data, in 2002, de catre o comisie din care au facut parte mai multi profesori de biologie, inclusiv inspectorul de specialitate din MECI. La vremea respectiva, potrivit unor surse din MECI, insistentele autoarei au fost extrem de mari si s-a mers pana la interventii pe la Patriarhia Romana. Pentru a limita oarecum utilizarea acestui auxiliar, comisia MECI a dat avizul cu precizarea ca acesta sa fie folosit doar la liceele cu profil teologic. In prima etapa asa s-a si intamplat, dar apoi nu s-a mai tinut cont, auxiliarul fiind reeditat in 2006.

 

Teoretic, in prezent auxiliarul este complet depasit, avand in vedere ca nu se mai bazeaza pe programa scolara la biologie, care pana acum s-a schimbat de doua ori. In plus, din 2003, MECI nu mai avizeaza nici un fel de auxiliare didactice, deci se poate spune nu doar ca Biologia creationista este in afara programei, ci si ca nu mai are aviz.
"Un astfel de aviz al ministerului pentru un manual creationist de biologie este o premiera absoluta in spatiul tarilor membre ale Uniunii Europene sau al celor candidate si, probabil, in intreaga Europa. El denota o completa abdicare de la menirea invatamantului, si anume aceea de a prezenta elevilor, la orele de stiinte, cunostintele si teoriile stiintifice eliberate de orice continut ideologic sau dogmatic. O astfel de decizie duce la deteriorarea grava a invatamantului stiintific din Romania si reprezinta o incalcare a drepturilor elevilor.

 

Cerem MECI sa retraga avizul acordat acestui manual si unor eventuale alte manuale, accesoriilor curriculare sau altor materiale de biologie cu continut creationist si sa sanctioneze membrii comisiei care au dat acel aviz", subliniaza Remus Cernea, presedintele Asociatiei Umaniste Romane, care va organiza joia viitoare chiar o actiune de protest in fata MECI si va proceda chiar la initierea unui proces in instanta.  In plus, asociatia intentioneaza sa semnaleze Consiliul Europei, Uniunea Europeana si alte institutii internationale referitor la faptul ca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii din Romania avizeaza manuale sau materiale didactice creationiste. Desi ne-am fi asteptat la o atitudine mai transanta, pozitia oficiala a MECI pe acest subiect este extrem de seaca.

 

"Referitor la afirmatiile Asociatiei Umaniste Romane pe marginea unui manual intitulat «Maiestrie si stralucire divina in biosfera», Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii face urmatoarea precizare: cartea nu este un manual si nu a fost aprobata in acest sens de MECI. Pe manualele aprobate de MECI se precizeaza: «Aprobat prin OM nr. …. (numar format din patru cifre)». Pe cartea mentionata este scris «Avizat de MECI cu nr. 71817». Ca urmare, consideram  afirmatiile facute drept o dezinformare inacceptabila." De altfel, pe site-ul MECI si la inspectoratele scolare se gasesc listele cu manualele aprobate de MECI.

Pe de alta parte insa, ministrul Ecaterina Andronescu recunoaste ca pe piata romaneasca exista foarte multe manuale sau alte auxiliare neavizate de MECI si care sunt totusi folosite in scoli, iar institutia ministeriala nu poate face mare lucru.
Practic, nu trebuie sa ne miram daca se va ajunge ca in scoli elevii sa invete dupa tot soiul de carti semnate de autori mai mult sau mai putin exaltati.

» La disciplinele stiintifice nu se poate face decat stiinta
"Manualul sau auxiliarul didactic, indiferent despre ce vorbim, trebuie adus la realitate. Nu se poate face in scoala altceva decat stiinta la disciplinele stiintifice. De altfel, chiar zilele trecute a avut loc la Vatican o conferinta in care insusi Vaticanul accepta teoria evolutiei si subliniaza ca intre teoria evolutiei si credinta nu exista contradictie. Mai mult, Biserica Anglicana si-a cerut scuze pentru atitudinea pe care a avut-o asupra Teoriei lui Darwin si a acceptat-o. Biblia nu trebuie inteleasa ad-literam, deci despre credinta se poate invata la scoala la «Educatie morala», la «Spiritualitate», dar nicidecum sa se amestece credinta cu teoriile stiintifice." Ionel Haiduc, academician, presedintele Academiei Romane

N.R. Pana la inchiderea editiei, parintele Constantin Stoica, reprezentantul Patriarhiei Romane, nu a putut fi contactat.

Cele mai citite

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

6 piese de mobilier esențiale în amenajarea unei camere pentru tineret

Cu siguranță, amenajarea unei camere pentru tineret este o sarcină care necesită atenție și creativitate....

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă