7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSITUAȚIE DUBIOASĂ. Casa baronului Liviu Dragnea nu e acasă. Șeful condamnat al...

SITUAȚIE DUBIOASĂ. Casa baronului Liviu Dragnea nu e acasă. Șeful condamnat al PSD trebuie să explice sub ce formă legală stă în apartamentul a cărui adresă a fost devoalată

Șeful PSD a ameninţat că depune plângere penală împotriva jurnalistului RL Mircea Marian. Dacă va depune plângerea, liderul social-democrat va fi nevoit să explice în instanță dacă este proprietarul unei locuințe pe care nu a declarat-o.

Oficial, Liviu Dragnea deține în proprietate clădiri doar în Turnu Măgurele (un apartament și un spațiu de producție). Totuși, se plânge că jurnalistul Mircea Marian i-a dezvăluit adresa locuinței personale din București.

Scandalul devoalării adresei “de acasă” a lui Liviu Dragnea a fost amorsat cu mult timp înainte ca PSD să câștige alegerile. Pe 11 no-iembrie 2016, tabloidul “Can Can” a publicat un articol intitulat “Avem primele imagini cu iubita secretă a unuia dintre cei mai puternici politicieni din România! Șeful PSD s-a mutat cu fosta asistentă la un an de la divorțul de Bombonica!”. Articolul era ilustrat cu mai multe fotografii ale blocului în care se află apartamentul din zona Pieței Domenii în care Dragnea și fosta asistentă ar locui împreună, conform “Can Can”. 

Pe 31 ianuarie a.c., guvernul PSD a emis ordonanța de urgență cu numărul 13, prin care se dezincrimina abuzul în serviciu sub plafonul de 200.000 de lei și alte prevederi din Codul de Procedură Penală erau eliminate sau slăbite. În ace-eași zi, jurnalistul RL Mircea Marian publica, într-un post pe Facebook, adresa blocului din fotografiile publicate de “Can Can” (doar numele și numărul străzii, fără identificarea apartamentului). O adresă ușor de identificat datorită unui cabinet stomatologic de la parterul blocului, vizibil în fotografii. La câteva ore după postare, după ce a provocat dezbateri aprinse în mediul online, adresa imobilului a fost ștearsă de pe Facebook.

Dragnea și Carmen Dan, front comun împotriva lui Marian

Pe 2 februarie, aproape în tandem, Liviu Dragnea și ministrul de Interne, Carmen Dan, au criticat devoalarea adresei de către Mircea Marian. Într-o declarație de presă, Carmen Dan a spus următoarele: “Ne-am confruntat cu situaţia în care, pe site-urile de socializare au fost postate adrese de domiciliu ale unor lideri politici şi numerele de telefon ale miniştrilor, fapt care a accentuat presiunea străzii şi a crescut gradul de emoţie negativă. Respectivele informaţii erau protejate de legea datelor cu caracter personal; cu toate acestea, ele au devenit publice. Şi eu am fost una dintre persoanele care au avut telefonul blocat din cauza acestor mesaje şi telefoane repetate.”. Anterior, în aceeași declarație de presă, ministrul de Interne îl catalogase pe Mircea Marian ca instigator al protestatarilor din Piața Victoriei.

Liviu Dragnea, pe de altă parte, a amenințat că va depune plângere penală: “Nu am SPP. Sunt doar eu cu șoferul, e un băiat tânăr, destul de fricos. Nu sunt apărat, înconjurat de nimeni. Acelui domn i-am făcut plângere penală”. Însă pe 5 februarie, la România TV, Dragnea a susţinut că nu a depus plângerea, dar că ar fi scris-o, totuși.

Oficial, social-democratul nu deține locuință în București

Promisiunea de a-i face plângere penală lui Mircea Marian echivalează cu admiterea, de către Liviu Dragnea, că locuiește la adresa publicată de jurnalistul RL. Dar nu este și proprietar al acelei locuințe. Cel puțin conform declarației de avere a șefului Camerei Deputaților. Ultima, datată 12 ianuarie a.c., arată că liderul social-democrat deține un apartament, dar în Turnu Măgurele.

Tot acolo, șeful PSD mai deține un “spațiu de producție”. Așadar, apartamentul din București fie nu este deținut de Dragnea, fie este proprietatea liderului PSD, dar nu este declarat. În al doilea caz, la mijloc este vorba de un fals în declarații evident. Dacă totuși apartamentul nu este deținut de preşedintele Partidului Social Democrat, ar putea să fie închiriat, eventual pe banii Camerei Deputaților (cheltuială pe care șeful deputaților o poate deconta legal).

Pe de altă parte, Dragnea poate să nu aibă nici o legătură contractuală cu apartamentul din acel bloc. Dar, în acest caz, trebuie să demonstreze că locuiește în mod constant acolo pentru a putea pretinde (la parchet sau direct în instanță, pe cale civilă) că a fost prejudiciat într-un fel sau altul de devoalarea adresei “personale”.

Până la închiderea ediției, nici Liviu Dragnea, nici Camera Deputaților nu au răspuns la solicitările „României libere“ referitoare la proprietatea sau închirierea apartamentului. 

 

Cele mai citite

Hidroelectrica și Masdar semnează pentru extinderea scopului acordului de colaborare

O delegație a Hidroelectrica, condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...
Ultima oră
Pe aceeași temă